Cum se prepara berea de casa
Ingrediente: 400g boabe de orz netratate chimic, un pumn de conuri de hamei, o lingurita de drojdie de bere.
• Se tin la frigider boabele de orz cel putin trei saptamani, apoi se aleg cele sanatoase de cele stricate (putrede).
• Se pun boabele intr-un borcan (sa nu ocupe mai mult de o treime) si se acopera cu apa (pana la jumatatea borcanului). Nu folositi apa cu concentratie prea mare de clor. Se acopera apoi gura borcanului cu un celofan umezit, ca sa se lipeasca etans. Se leaga cu o sfoara. Se pune vasul in loc intunecat si uscat (intre 15 si 20 de grade).
• A doua zi, se goleste apa din borcan si se inlocuieste cu alta proaspata, dar numai cat sa acopere grauntele, astfel ca sa ramana umede. Se leaga borcanul la gura. Apa se schimba din 4 in 4 ore.
• Cand grauntele incep sa dea colt, se muta borcanul la lumina. Grauntele care n-au incoltit se scot din borcan.
• Se scot grauntele din borcan si se zdrobesc intr-o piulita.
• Se prepara un decoct din hamei, lasand sa fiarba vreme de 5 minute, un pumn de conuri, intr-un litru de apa. Se stinge focul si se lasa lichidul sa se raceasca pana ajunge la circa 40 de grade Celsius.
• Se toarna lichidul peste grauntele pisate amestecand mereu. Se lasa sa mai coboare pana la o temperatura de 30 de grade, apoi se adauga in el o lingurita de drojdie de bere. Se lasa totul la fermentat vreme de o saptamana, intr-un loc cald (20-25 de grade).
• Se strecoara lichidul, se trage la sticle si se infunda cu dop. Lasati-le sa se odihneasca cel putin o luna, inainte de a le consuma. Berea de casa e mult mai gustoasa si sanatoasa decat cea din comert.
28.08.2009, 17:43M Eddie
De ce se tine orzul la frigider si cum se face aceasta... pur si simplu intr-o punga asa uscat cum il procuram? Nu se pomeneste cantitatea de apa utilizata, doar la decoctul de hamei se vorbeste de un litru de apa. Puteti clarifica cantitatile de apa utilizate? Mi se pare interesanta reteta pentru ca foloseste orz incoltit(care nu se fierbe si deci isi pastreaza vitaminele) si nu se mai cere malt. De asemenea ce tarie are berea rezultata din aceasta reteta? M-ar interesa mai mult o bere nealcoolizata (slab alcoolizata).