Ingrediente (pentru 12 felii):Pentru aluat - 450 g faina, 30 g drojdie proaspata, 200 ml apa calda, 3 linguri ulei de masline, 1 ou, 1 lingurita sare, 100 g nuca maruntita. Pentru umplutura: 175 g branza telemea (Feta), 175 g cascaval, 350 g branza de vaci (grasa), 30 g unt, 150 ml frisca nebatuta (sau smantana), 3 oua, 1/2 legatura patrunjel verde tocat, 1/2 legatura menta proaspata tocata, sare, piper + 1 ou batut pentru uns.
Mod de preparare:
Se cerne faina intr-un castron, se face o gropita la mijloc, se pune in ea drojdia sfaramata si apa calda si se amesteca bine. Aluatelul astfel preparat se presara cu putina faina, se acopera cu un stergar si se lasa sa creasca 30 de minute. Se incorporeaza apoi uleiul, oul, sarea si nuca, se framanta aluatul, se aduna (in forma de bila) si se lasa sa dospeasca circa un sfert de ora. Se-ncinge cuptorul la 220gr..
Se taie cubulete telemeaua, cascavalul si urda, se pun in robotul de bucatarie si se mixeaza impreuna cu branza de vaci, untul, frisca nebatuta (smantana) si ouale. Se adauga patrunjelul si menta si se condimenteaza cu sare si piper.
Se framanta din nou aluatul si se intind 2/3 din el pe planseta infainata. Se imbraca cu aluatul intins o forma de tarta, lasand o margine de 2 cm, se inteapa pe fund cu furculita si se toarna deasupra umplutura de branza. Se ung marginile cu putin ou batut, se intinde si aluatul ramas si se acopera cu el umplutura. Se apasa bine marginile ca sa se lipeasca, se unge tarta cu restul de ou batut, se face o gaura la mijloc (ca sa iasa aburii) si se coace circa 40 de minute in cuptorul incins.
Quiche Lorraine
Ingrediente (pentru 12 felii): Pentru aluat - 125 g branza de vaci (slaba), 3 linguri lapte, 4 linguri ulei de masline, 1 ou, 1 varf de cutit sare, 220 g faina, 1 lingurita praf de copt + unt pentru uns tava. Pentru umplutura: 2 tulpini de praz (circa 800 g), 1 lingura unt, 100 g sunca afumata, 200 ml lapte, 200 ml frisca nebatuta (smantana), 3 oua, nucsoara rasa, sare, inca 50 g sunca pentru garnisit.
Mod de preparare:
Se freaca spuma branza de vaci cu laptele, uleiul de masline si oul, se sareaza, se adauga faina si praful de copt si se framanta bine. Se unge o forma rotunda cu unt. Se intinde aluatul, se imbraca cu el forma unsa si se lasa sa stea la rece circa 30 de minute.
Se incinge cuptorul la 190gr.. Se acopera aluatul cu hartie pentru copt, se pune deasupra un strat de boabe de fasole si se coace circa 10 minute in cuptorul incins.
Intre timp, se spala prazul, se curata, se taie rondele subtiri si se caleste in unt. Se indeparteaza hartia si stratul de boabe de fasole de pe aluat si se intinde peste el sunca taiata felii subtiri. Peste ea se pune un strat de praz, iar peste praz se toarna frisca (smantana) batuta cu ouale si condimentata cu sare si nucsoara. Se garniseste placinta cu bucatele de sunca si se da 50 de minute la cuptor sa se rumeneasca si sa se inchege.
Placinta cu ceapa
Ingrediente (pentru 16 felii): Pentru aluat - 1 cub de drojdie (42 g), 250 ml lapte caldut, 4 linguri faina, 1 varf de cutit zahar, 500 g faina, 1 varf de cutit sare, 2 oua, 5 linguri ulei de masline. Pentru umplutura: 1 kg ceapa, 4 linguri ulei de masline, 250 ml smantana acrisoara, 4 oua, 2 linguri chimen, sare, piper.
Se amesteca drojdia sfaramata cu laptele, se adauga 4 linguri de faina si zaharul si se lasa aluatelul astfel preparat sa creasca circa 30 de minute, acoperit cu un stergar. Intre timp, se amesteca faina (500 g) cu sarea, se incorporeaza ouale, uleiul de masline si apoi aluatelul crescut si se framanta un aluat neted. Se intinde o foaie subtire de aluat pe planseta infainata si se aseaza pe o tava unsa cu unt, ridicandu-se putin pe margini de jur imprejur. Se inteapa din loc in loc cu o furculita, se acopera cu stergarul si se lasa sa dospeasca aproximativ o ora. Se-ncinge cuptorul la 170gr..
Se curata ceapa, se taie felii subtiri si se caleste putin in uleiul incins. Se lasa putin sa se raceasca si se intinde peste aluat. Se bate smantana cu ouale, se condimenteaza cu sare, piper si chimen si se toarna peste stratul de ceapa. Placinta cu ceapa se coace 45 de minute la cuptorul incins, pana ce se rumeneste frumos.
Tarta Tatin cu rosii
Ingrediente (pentru 8 felii): Pentru aluat - 200 g faina, 100 g unt, 1 galbenus, 1/2 lingurita sare. Pentru umplutura: 500 g rosii carnoase, 1 crenguta de rozmarin (acele), 80 g miere de albine, 400 g branza de capra (sau de oaie) pentru garnisit.
Se-ncinge cuptorul la 180gr.. Se amesteca faina cu untul, galbenusul si sarea si se framanta un aluat (fraged).
Rosiile spalate se taie in doua, iar acele de rozmarin se toaca marunt, se amesteca cu mierea intr-o forma termorezistenta si se pun pe foc sa se incinga. Se aseaza rosiile - cu taietura in jos - in forma si se prajesc - pe stratul de miere si rozmarin - circa 10 minute.
Se intinde aluatul pe planseta infainata si se acopera cu el rosiile.
Se da tarta la cuptor si se coace circa 40 de minute, pana ce se rumeneste. Se acopera forma cu o farfurie, se rastoarna tarta, se presara peste ea branza de capra (oaie) rasa sau rupta bucatele si se serveste imediat.