Ingrediente (pentru 4 portii): 300 g salam Victoria, 100 g cas afumat, 100 g fasole verde, 2 rosii, 1/2 castravete, 1 ceapa verde. Pentru marinata: 1 lingurita mustar iute, 4 linguri otet de mere, 4 linguri ulei de floarea-soarelui, sare, piper proaspat macinat, 1 ceapa rosie, 1 legatura codite de ceapa verde.
Mod de preparare:
Se taie salamul mai intai in felii ceva mai groase si pe urma fiecare felie in patru. Casul se taie si el felii si apoi fasii. Pastaile de fasole se curata, se spala, se taie bucati lungi de 2-3 cm si se fierb "al dente" in apa cu putina sare. Rosiile oparite se curata de pielita si se taie spalturi, castravetele curatat la fel, iar ceapa verde se taie rondele.
Se amesteca - intr-un castron - casul si legumele si se prepara marinata in felul urmator: se amesteca uleiul, otetul si mustarul, se sareaza, se pipereaza, dupa care se adauga ceapa rosie curatata si taiata marunt.
Coditele de ceapa verde se spala si se taie rondele.
Se toarna marinata peste cascaval si legume si se amesteca bine.
Se aseaza feliile de salam la mijlocul unui platou si in parti se aranjeaza salata. Se presara peste ea coditele de ceapa verde taiate rondele si se serveste imediat.
Supa-crema de legume
Mod de preparare:
Pentru zeama concentrata de legume se pune intr-un litru de apa rece 1 kg de zarzavat de supa taiat (cu coaja cu tot). Se adauga 2 cepe mici curatate, putina sare, piper, o legatura de patrunjel verde si una de busuioc, se lasa sa fiarba incet o jumatate de ora si se strecoara.
Se curata de coaja morcovul si gulia si se taie cubulete, conopida se desface buchetele punandu-se deoparte cotoarele, ceapa verde se spala si se taie marunt, iar tulpina de telina se spala si se taie felii.
Se infierbanta zeama de legume strecurata si se condimenteaza cu foile de dafin, chimenul si boaba de ienupar. Se incorporeaza apoi legumele curatate si taiate, inclusiv cotoarele de conopida, si se lasa sa fiarba pana ce se inmoaie (conopida se scoate mai repede, ca sa fie "al dente", si se tine la cald. Se adauga praful de curry si se fierbe impreuna cu legumele, se scot foile de dafin si se mixeaza supa in robotul de bucatarie. Se mai da, apoi, intr-un clocot si la sfarsit se incorporeaza smantana si frisca nebatuta si se mai gusta o data de sare si piper.
Se aseaza buchetelele de conopida fiarta la mijlocul farfuriilor incalzite, se toarna supa peste ele si se presara cu putin praf de curry. Se serveste fierbinte.
Lasagne cu ficatei de pasare si ciuperci
Ingrediente (pentru 4 portii): 8 foi de lasagne, 200 g ficatei de pui, 8 cepe verzi, 250 g ciuperci, 1 pahar de smantana, 100 g unt, 1/8 l frisca nebatuta, 1 legatura de menta, sare, piper, cateva boabe de piper roz. Pentru sosul de vin: 4 cepe mici taiate marunt, 100 g unt, 1 lingurita cu varf de zahar, 1/4 l vin rosu sec, 1/16 l vin rosu dulce (gen Porto), putina sare si putin unt.
Mod de preparare:
Se fierb "al dente" foile de lasagne in apa cu sare, se lasa sa se scurga, se taie in doua si se intind pe un servet de bucatarie ca sa se usuce. Frunzulitele de menta se spala si se toaca marunt. Ceapa verde spalata se taie bucati mai mici, ciupercile se taie in patru, iar ficateii bine curatati se taie cubulete.
Se incinge untul intr-o tigaie si se prajesc in el ficateii. Se adauga ciupercile si ceapa verde, se prajesc si ele si se sting cu smantana si frisca nebatuta. La urma, se incorporeaza menta tocata, sarea si piperul.
Pentru sosul de vin se caleste ceapa in untul incins si se lasa sa se caramelizeze impreuna cu zaharul. Se stinge cu vinul sec si cu cel dulce, se adauga sare si se lasa la foc pana scade sosul pe jumatate. Se strecoara si se adauga o bucatica de unt rece, ca sa fie mai gustos.
Se incalzesc jumatatile de foi de lasagne in apa sarata fierbinte, se scurg si se aseaza cate una pe farfuriile incalzite. Peste prima foaie se intinde un strat de ficatei cu ciuperci si ceapa si se acopera cu cea de-a doua foaie. Se continua astfel, pana ce se epuizeaza ingredientele. Se presara cu boabe de piper roz si se serveste cu sosul de vin rosu turnat de jur imprejur.
Dulciuri
Strudel cu afine
Ingrediente: 3 oua, 60 g zahar, 30 g faina, 30 g alune de padure rase, coaja de la 1/2 lamaie, 1 lingurita cu varf zahar vanilat, 1 priza zahar, 400 g afine, 200 g gem de afine, 1 foaie de strudel de 40x60 cm (congelata). In plus: unt pentru tava si pentru uns strudelul si zahar pudra.
Mod de preparare:
Se unge o tava cu unt. Aluatul de strudel decongelat se intinde pe un stergar si se unge cu un strat de gem de afine.
Se prepara umplutura: se separa albusurile de galbenusuri. Se freaca galbenusurile cu zaharul tos, zaharul vanilat si sarea si se incorporeaza in albusurile batute spuma, impreuna cu faina, alunele si coaja rasa de lamaie. Afinele se spala si se zvanta.
Se intinde umplutura in mod egal peste aluatul uns cu gem, se presara deasupra afinele si se ruleaza strudelul. Se pune cu lipitura in jos pe tava unsa cu unt, se da la cuptorul incins la 180gr. si se coace 40 de minute, dupa care se unge cu unt topit si se presara - dupa ce untul a fost absorbit - cu zahar pudra.