Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g carne de pui tocata, 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 1/2 lamaie mai verde, 1 ou, 3 linguri ulei, 3 iaurturi naturale, cateva codite de ceapa verde taiate cu foarfeca, sare, piper.
Mod de preparare:
Bateti bine iaurtul cu rondelele de ceapa verde (codite), acoperiti-l cu un capac si tineti-l la frigider cel putin o ora.
Curatati ceapa si usturoiul, tocati-le marunt si amestecati-le - intr-un castron - cu carnea tocata, oul intreg si coaja rasa de lamaie. Sarati si piperati.
Faceti din carne 24 de bulete si apasati-le intre palme, ca sa fie mai plate. Incingeti uleiul intr-o tigaie mare, prajiti-le cate 6 minute (aproximativ) pe fiecare parte si lasati-le sa se scurga pe hartie absorbanta.
Aranjati pe farfurii - eventual - cateva foi de salata verde, puneti la mijloc cam 6 crochete de persoana, turnati peste ele sosul de iaurt si ornati cu codite de ceapa verde.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 iaurturi, 500 g dovlecei, 5 cartofi nesfaramiciosi, 3 cepe albe (dulci), 2-3 ardei iuti verzi (mici), 1 legatura de cimbru, ulei de masline, sare, piper.
Cartofi si dovlecei cu sos de iaurt.
Mod de preparare:
Fierbeti cartofii curatati in apa sau pe aburi si taiati-i rondele mai groase. Taiati dovleceii rondele, iar cepele in patru.
Incingeti intr-o tigaie 4 linguri de ulei, impreuna cu ardeii iuti intregi, caliti apoi si jumatate din legume si scoateti-le pe hartie absorbanta ca sa se scurga.
In acelasi ulei caliti si legumele ramase si scurgeti-le.
Bateti iaurtul cu telul, sarati, piperati si incorporati cimbrul tocat marunt.
Tineti legumele calite - circa 30 de minute - in sosul de iaurt astfel preparat, sa se patrunda, si serviti-le imediat.
Brosete marinate in sos de iaurt
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 piepti de pui, 2 dl iaurt, 1 lingurita boabe de coriandru, 2 catei de usturoi, 1 lamaie, 1 ardei gras verde, 1 legatura de ridichi lungi, 2 linguri ulei de masline, sare, piper.
Taiati pieptii de pui cubulete.
Amestecati iaurtul cu putina sare, zeama de lamaie, boabele de coriandru si usturoiul tocat, si tineti carnea circa 30 de minute in sosul astfel preparat, sa se patrunda.
Taiati zarzavatul fideluta, puneti-l intr-un vas cu apa rece de la gheata si bagati-l in frigider.
Incingeti uleiul de masline intr-o cratita sau o tigaie mare si rumeniti - cateva minute - cubuletele de carne.
Puneti-le pe tepuse (frigarui) si serviti-le cu legumele tinute la frigider, bine scurse. Daca este nevoie, mai presarati deasupra sare si piper.
Flan cu dovlecei si fasole verde
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 oua, 80 ml lapte, 1 iaurt natural, 1 dovlecel frumos, 40 g fasole verde, 30 g cascaval ras, sare, piper alb macinat.
Mod de preparare:
Amestecati laptele, iaurtul si cele 2 albusuri (pastrati un galbenus) si incorporati cascavalul ras.
Tapetati cu hartie pentru copt o forma mica, patrata, turnati in ea 2/3 din amestecul de iaurt si lasati flanul sa se coaca 20 de minute la bain-marie, in cuptorul incins la 200gr.
Tineti fasolea verde circa doua minute in apa clocotita, scurgeti-o si taiati-o bucati de 5 cm.
Scoateti flanul din cuptor, puneti peste el fasole verde si turnati deasupra amestecul de iaurt ramas, in care incorporati galbenusul pus deoparte. Sarati, piperati si dati flanul inca 20 de minute la cuptor.
Taiati dovlecelul felii subtiri, tineti-le un minut in apa clocotita cu sare, si cand s-a copt flanul, taiati-l in 4 si garnisiti-l cu felii de dovlecel.
Sosuri cu iaurt
Pentru cruditati
1. Roz: Taiati 10 ridichi felii subtiri si amestecati-le cu 1 iaurt, sare, piper si codite de ceapa verde taiate rondele.
2. Picant: Mixati 1 iaurt cu 1 lingura de zeama de lamaie, patrunjel verde tocat, sare, piper si 1 varf de cutit de boia.
Pentru peste
1. Acru-dulce: Incalziti 10 minute 1 iaurt amestecat cu zeama unei lamai. Luati-l de pe foc, adaugati 2 linguri de frisca nebatuta, bateti-l bine cu telul si gustati de sare si piper.
2. Cu marar: Bateti bine cu telul 1 iaurt cu 10 cl de frisca nebatuta, 1 lingurita de mustar, piper si cateva fire de marar taiate cu foarfeca.
Dulciuri
Desert la minut
Bateti 2-3 pahare cu iaurt cu putin zahar pudra, presarati peste el bucatele de nuca, fistic sau stafide, turnati deasupra putina miere lichida si serviti-l rece, de la frigider.