Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 kg carne de vita tocata, 1/4 pahar smantana acrisoara, 1 lingurita cimbru uscat, 1 lingurita busuioc uscat, 1 lingurita rozmarin uscat. Pentru ceapa caramelizata: 1 lingura ulei de masline, 3 cepe rosii mijlocii taiate rondele, 1 lingura otet aromat, 2 lingurite miere.
Mod de preparare:
Se pun intr-un castron mai mare carnea, ierburile si smantana si se amesteca bine. Se imparte compozitia in 6 portii, se formeaza 6 chiftele plate, cu grosimea de 1,5 cm, si se pun deoparte la rece.
Pentru caramelizarea cepei: se incinge uleiul intr-o tigaie mare si se dunstuiesc rondelele de ceapa circa 20 de minute, la foc potrivit (ceapa trebuie sa se inmoaie si sa se rumeneasca bine). Se adauga otetul si mierea si se mai lasa sa fiarba incet, aproximativ 10 minute, amestecand intruna.
Se incinge o tigaie pe foc, se unge cu un strat subtire de ulei si se prajesc chiftelele, cate 8 minute pe fiecare parte, la foc potrivit. Se servesc calde, cu ceapa caramelizata rasfirata deasupra si cu salata verde ca garnitura.
Placinta cu carne
Ingrediente (pentru 6 persoane): Pentru aluatul fraged: 1 pahar (cu varf) de faina, 1/2 lingurita praf de copt, 90 g unt taiat bucatele, 1 1/2 lingura apa. Pentru umplutura: 1 lingura ulei, 2 felii costita afumata taiate marunt, 1 ceapa mica tocata, 750 g carne de vita tocata, 2 linguri faina, 375 ml zeama concentrata de carne de vita (Knorr+apa), 125 ml rosii pasate, 2 linguri sos Worcester, 2 lingurite ierburi aromate uscate, 1 lingurita praf de mustar. Pentru "capac": 1/2 pachet (circa 190 g) aluat de foitaj congelat, 1 ou batut.
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 210gr. si se prepara aluatul in felul urmator: se cerne faina, impreuna cu praful de copt, intr-un castron mai mare, se adauga untul si se amesteca cu varfurile degetelor, pana ce se incorporeaza bine in faina (circa 2 minute). Se toarna aproape toata apa si se framanta un aluat vartos (daca este nevoie, se adauga si restul de apa). Se pune aluatul pe planseta infainata si se mai framanta circa 1 minut, pana ce devine neted. Se acopera cu folie de plastic, se tine 30 de minute la rece, dupa care se intinde si se imbraca cu el fundul si marginile unei forme rotunde cu diametrul de 24 cm.
Prepararea umpluturii: se incinge uleiul intr-o tigaie grea, de fonta si se prajesc in el costita si ceapa circa 5 minute, la foc mic, amestecand intruna. Se adauga carnea tocata si se prajeste si ea, dar la foc iute, pana ce se evapora tot lichidul, zdrobind-o, intre timp, cu furculita. Se incorporeaza si faina si se amesteca in continuare, inca un minut.
Se adauga zeama de carne, rosiile pasate, sosul Worcester si praful de mustar si cand incep sa clocoteasca se lasa sa fiarba incet, circa 8 minute, pana ce s-a evaporat tot lichidul, dupa care se pune deoparte umplutura sa se raceasca si se toarna in forma, peste aluatul intepat din loc in loc cu furculita.
"Capacul": se intinde aluatul de foitaj intre doua folii de plastic si se aseaza peste umplutura, apasand marginile cu degetele ca sa se lipeasca aluatul din tava cu cel de deasupra. Se unge cu oul batut, se cresteaza pe margini si in 4 locuri si pe mijloc, ca sa iasa aburul, se orneaza - eventual - cu frunze facute din aluat si se da la cuptor. Dupa 14 minute, se reduce temperatura la 180gr. si se mai coace placinta circa 25 de minute, pana ce se rumeneste frumos.
Ingrediente (pentru 6 persoane): pentru mamaliga - 500 ml lapte, 500 ml apa, 2 lingurite sare, 1 1/2 pahar cu malai, 1/3 pahar cascaval ras. Pentru tocatura: 2 linguri ulei, 2 cepe mari taiate marunt, 3 catei de usturoi presati, 350 g carne tocata (de vita), 350 g ciuperci, 1 cutie cu rosii decojite (440 g), 250 ml suc de rosii (rosii pasate), 1 lingurita ierburi aromate uscate.
Mod de preparare:
Se-ncinge cuptorul la 180gr. si se unge cu unt (sau ulei) o forma termorezistenta, nu prea adanca, cu diametrul de 18 cm. Se pun pe foc intr-o tigaie mare laptele, apa si untul, si cand incep sa clocoteasca se toarna malaiul in ploaie si se fierbe, amestecand intruna, ca sa nu se formeze cocoloase, pana ce se obtine o mamaliga subtire. Se adauga cascavalul si, dupa ce s-a topit, se toarna mamaliga in forma unsa, se coace 20 de minute la cuptorul incins si se taie bucati.
Se prepara tocatura. Se incinge uleiul intr-o tigaie mijlocie si se rumenesc circa 2 minute, la foc mic, ceapa si usturoiul. Se adauga carnea, se prajeste si ea 4 minute la foc iute, pana ce se evapora lichidul, zdrobind-o, intre timp, cu furculita.
Se adauga ciupercile taiate felii, rosiile decojite maruntite si rosiile pasate (sucul), se incorporeaza ierburile aromate, se lasa sa fiarba, cu capac, 15 minute la foc mic si se servesc cu bucatile de mamaliga.
Dulciuri
Prajitura cu branza
Ingrediente (pentru 12 bucati): 150 g aluat de foitaj, 500 g branza slaba de vaci, 4 oua, 100 g faina, 60 g unt, 80 g stafide, 2 cl rachiu de fructe (diluat cu apa).
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 180gr., se intinde aluatul si se acopera cu el fundul unei forme de tort (in asa fel incat sa-l depaseasca), se inteapa cu furculita, se pune peste el o hartie pentru copt si un strat de boabe de fasole si se pre-coace 15 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se indeparteaza hartia si boabele.
Se amesteca branza de vaci cu galbenusurile, se adauga faina si untul si dupa ce s-au incorporat bine (eventual cu mixerul), se adauga albusurile batute spuma, stafidele si rachiul de fructe. Se toarna umplutura in forma, se netezeste si se coace prajitura o ora, in cuptorul incins la 170gr., pana ce se rumeneste frumos. Se lasa apoi sa se raceasca, se scoate din forma, se taie bucati si se presara - eventual - cu zahar pudra.