Frigul, vantul si in special schimbarile bruste de temperatura prin trecerea de la ambientul casei sau biroului cu aer cald si uscat, la aerul rece cu vant si ninsoare de afara, isi spun si ele cuvantul. Rezultatul: pielea se inroseste, se deshidrateaza, se descuameaza, simti ca "trage". Aceste senzatii le pot avea chiar si persoanele cu pielea grasa, dar se accentueaza la persoanele cu pielea uscata si sensibila.
Cum actioneaza frigul asupra pielii
Frigul produce strangerea vaselor sanguine, incetineste circulatia sangelui, iar epiderma nu mai este suficient irigata si hranita, compromitand activitatea normala a pielii.
Productia de grasimi este diminuata, precum si activitatea glandelor sudoripare.
Factorul natural de hidratare nu reuseste sa-si desfasoare in conditii optime functia sa, prin lipsa transpiratiei si marirea gradului de evaporare de la nivelul pielii.
Se incetineste reinnoirea celulara, iar pielea isi pierde tonusul si supletea, devenind opaca, aspra si fara stralucire.
Daunele cele mai mari le provoaca asupra micilor vase sanguine (capilarele) care, pentru a putea suporta brustele variatii de temperatura, sunt supuse unei adevarate gimnastici, iar rezultatul: inrosirile pasagere, care cu timpul si mai ales cand se asociaza cu cauze interne si cu o proasta circulatie periferica, pot duce la ruperea lor si la aparitia cuperozei.
Sfaturi pentru protectia si ingrijirea pielii
Dimineata se va folosi o crema hidratanta, iar seara, o crema mai putin grasa. Crema se aplica pe fata complet curatata de toate impuritatile, prin miscari de masaj usoare.
Se vor folosi creme pe baza de lanolina si extracte de plante: alifie de galbenele (calendula), hamamelis, nalba, musetel, radacina de brusture, spin alb, frunze de afin. Se elimina complet sapunul pentru curatarea pielii, iar apa va fi doar calduta. Pentru curatarea pielii se vor folosi emulsiile de demachiat (lapte) sau lapte fiert, dupa care se aplica o infuzie din plantele de mai sus, sau:
Lotiune: Se lasa la macerat in apa de ploaie sau zapada curata, topita (un litru de apa) o lingura de petale de trandafir proaspete sau uscate, una de brusture, rozmarin si patrunjel, timp de zece zile. Filtrati si adaugati o lingura de alcool pentru conservare. Se spala fata in fiecare zi.
Decoct de salata verde: o capatana mare de salata se taie marunt si se fierbe timp de 10 minute in 1/2 litru de apa. Lichidul se foloseste pentru spalarea fetei, iar frunzele se pot aplica sub forma de masca, amestecate cu caimac de lapte si miere de albine. Se lasa pe fata 20 de minute. Se spala cu apa calduta. Se poate aplica la orice tip de piele.
Macerat de tarate: In 1/2 litru de apa se lasa la macerat doua linguri de tarate de grau si o legatura de patrunjel verde tocat, timp de 24 de ore. Se filtreaza si se aplica comprese pe partile de la partea mediana a fetei spre exterior si de sus in jos, cu o presiune usoara, asupra partilor afectate, terminand miscarea prin ridicarea mainilor, ca si cand ati indeparta ceva de pe piele. Beti ceaiuri din: coacaze, frunze de afin, castan - o lingura de amestec la o cana de apa clocotita.
Cosmetica naturista
Retete de iarna
Exista o multime de alimente in camarile si frigiderele noastre, care pot sa ne ajute sa fim frumoase, fara a mai recurge la produsele scumpe din pravalii. Iata cateva "retete" pe care le puteti prepara fara dificultate, menite sa va infrumuseteze obrazul.
Lapte cu migdale
Cumparati 300 g migdale in coaja. Spargeti-le, scoateti samburii din casuta si dati-i prin rasnita de cafea. Amestecati pulberea obtinuta cu o jumatate de litru de lapte nefiert. Bagati lichidul intr-o sticla inchisa si pastrati-l la frigider. In fiecare seara, dupa ce v-ati demachiat si v-ati spalat pe obraz, puneti cateva picaturi de lapte pe un burete umed si ungeti-va pe fata si maini.
Crema de avocado
Iata cum procedati: curatati de coaja o jumatate de avocado, radeti-o pe razatoarea cea mica sau varati-o in mixer. Amestecati piureul obtinut cu putin untdelemn de masline si intindeti totul pe obraz ca o masca. Se aplica de doua ori pe saptamana. Amestecul este recomandat si pentru parul foarte uscat. Se maseaza pe cap, cu o jumatate de ora inainte de a va spala cu sampon.
Tonic cu bere
Daca vreti sa aveti o piele fina, stergeti-va in fiecare dimineata pe fata cu un tampon de vata inmuiat in bere proaspata. Lasati-o sa actioneze trei minute, apoi clatiti-va cu apa calduta. Tenul dvs. va fi mereu pufos si proaspat ca... spuma.