Cum sa ne purtam de sarbatori
Craciunul bate la usa si odata cu el... musafirii. Nici o alta sarbatoare de peste an nu aduna atata lume in jurul mesei. Dar sarbatoarea nu are doar drepturi, ci si obligatii. Atat pentru gazde, cat si pentru invitati. Craciunul, ca sa fie Craciun, are nevoie de protocol.
Pentru gazde...
Fata de masa si servetele ce urmeaza a fi folosite nu se apreteaza prea tare, ca sa nu stea tepene, ca de tinichea.
Fata de masa trebuie sa fie imaculata. Nu puneti una care a mai fost folosita.
Florile de decor trebuie asezate cu discretie, in vaze scunde. Nu ocupati mijlocul mesei cu glastre mari, cu buchete stufoase.
Lumanarile puse pe masa pentru a crea atmosfera, trebuie sa fie lumanari de decor, nu de biserica. Sa nu faca fum.
Fiecare persoana ce urmeaza a fi asezata la masa are nevoie de un spatiu de cca 60-70 cm, ca sa-si poata misca coatele cand mananca.
Farfuriile in care se mananca trebuie asezate pe o farfurie de serviciu, care ramane tot timpul pe masa.
Servetele trebuie asezate pe masa cat mai simplu, impaturite in forma de triunghi. Nu faceti cu ele constructii artistice, sunt de gust indoielnic.
Tacamurile se pun de la stanga la dreapta perechi, in ordinea dupa care sunt folosite. Primele, in exterior. In Anglia se pun pe masa toate tacamurile, de la inceput. In restul tarilor, doar primele trei.
Farfuriile folosite trebuie schimbate dupa fiecare fel.
Solnita si recipientul pentru piper trebuie sa aiba gaurile desfundate. Verificati-le.
Lingurile si linguritele pentru sosuri trebuie aduse odata cu ele si luate dupa ce au fost folosite.
Scobitorile nu se pun niciodata pe masa, provoaca partide de curatit dintii dezagreabile.
Animalele de casa, pisici sau caini, nu au ce cauta in camera unde este masa festiva, oricat de mult le iubiti.
Copiilor sub 15 ani trebuie sa li se aranjeze o masa in alta camera. Povestile adultilor nu sunt pentru ei.
Mancarea e servita totdeauna de stapana casei, in vreme ce bautura e turnata de capul familiei.
Mancarea se serveste totdeauna de la stanga la dreapta, ultima la rand fiind gazda.
(In numarul viitor Sfaturi pentru musafiri)