Ingrediente: 3 foi de gelatina, 500 ml lapte, 1 varf de cutit sare, 4 linguri gris, coaja rasa de la o lamaie, 3 linguri lichior de caise, 250 ml frisca batuta cu 50 g zahar, 300 g zmeura (congelata sau proaspata), 1 lingura unt, 1 lingura zahar, 3 linguri rachiu (de zmeura + 3 linguri coniac pentru flambat).
Mod de preparare:
Se inmoaie gelatina in putina apa rece. Se pune laptele pe foc impreuna cu sarea si cand clocoteste, se toarna grisul in ploaie si se lasa sa fiarba 4 minute, amestecand intruna. Se ia de pe foc, se introduce gelatina stoarsa si dupa ce s-a dizolvat, se rastoarna grisul fiert intr-un vas de Jena si se lasa sa se raceasca.
Se incorporeaza coaja de lamaie, lichiorul de portocala si frisca batuta (cu zahar), se toarna budinca in castronase sau forme mici si se da la frigider.
Se lasa zmeura sa se decongeleze (daca a fost congelata) intr-o strecuratoare. Se topeste untul intr-o tigaie, se pune zaharul in unt sa se caramelizeze, se adauga fructele cu zeama cu tot si se lasa sa se incinga. Se adauga rachiul de zmeura si coniacul, se flambeaza, se misca tigaia ca sa se amestece fructele cu alcoolul si se toarna peste budincile de gris rasturnate pe farfurii, chiar cand sunt servite.
Prajitura cu mure
Ingrediente: 400 g miez de paine de secara (graham), 200 ml lapte fierbinte, 100 g stafide, 3 linguri rom, 250 g mure, 70 g ciocolata rasa (pe razatoarea mare), 3 oua, 1 plic zahar vanilat, 50 g zahar, 1 lingurita scortisoara rasa, coaja rasa de la o lamaie, unt si pesmet pentru forma.
Mod de preparare:
Se faramiteaza miezul de paine, se toarna peste el laptele clocotit si se lasa sa se umfle 30 de minute.
Se inmoaie stafidele - spalate si scurse - in rom, iar murele se aleg, se spala si se lasa sa se scurga.
Se pun galbenusurile intr-un castron si se freaca bine cu zaharul vanilat, zaharul tos si scortisoara rasa, dupa care se incorporeaza miezul de paine, ciocolata, coaja rasa de lamaie, stafidele cu rom cu tot si - la sfarsit - albusurile batute spuma.
Se unge cu unt o forma speciala de budinca (cu capac), se presara cu pesmetul si se umple pe 3/4 (pentru ca aluatul creste) cu straturi alternative de mure si aluat (se incepe cu murele, iar ultimul strat este de aluat). Se inchide forma si se da budinca la cuptorul incins la 200gr.. Se coace - pe baie de apa - circa 50 de minute, se lasa putin sa se raceasca in forma, dupa care se rastoarna pe un platou incalzit si se serveste imediat.
Ingrediente (pentru 8 portii): 3 franzelute (baghete) mici (175g), 5 oua, 500 g iaurt, 4 plicuri zahar vanilat, 1 cutie compot de caise (475 g fara zeama), 125 g mac macinat, 2 linguri zahar pudra.
Mod de preparare:
Se taie baghetele cubulete, se bat bine ouale cu iaurtul si cu zaharul vanilat si se lasa sa se scurga caisele intr-o strecuratoare (daca sunt intregi, se taie in doua).
Se amesteca franzela cu caisele si cu jumatate din amestecul oua+iaurt si se toarna intr-o forma de budinca termorezistenta. Se presara deasupra - din loc in loc - macul macinat, peste care se toarna compozitia ramasa.
Se da budinca la cuptorul incins la 175gr., se coace aproximativ 30 de minute si se serveste calduta, pudrata - in prealabil - cu zahar.
Tortulete cu piersici
Ingrediente (pentru 12 bucati): Pentru aluat - 4 oua, 125 g zahar, 1 varf de cutit sare, 1 baton vanilie (miezul razuit), 50 g faina, 50 g zeamil (sau amidon), 75 g migdale macinate. Pentru umplutura - 3 linguri gem de caise, 6 piersici (750 g). Pentru bezea - 3 albusuri, 150 g zahar, 1 lingura lichior de migdale, 25 g migdale macinate. Pentru ornat: 1 lingura gem de caise, 1 lingura fistic taiat marunt.
Mod de preparare:
Se separa albusurile de galbenusuri si se bat albusurile spuma cu 4 linguri de apa rece, incorporandu-se - in ploaie - zaharul si sarea.
Se adauga galbenusurile, miezul de vanilie, faina, zeamilul si migdalele, se amesteca usor si se intinde aluatul astfel obtinut intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt. Se da 15-20 de minute la cuptorul incins la 175gr. si dupa ce s-a copt aluatul, se lasa sa se raceasca si se decupeaza 12 cercuri cu diametrul de 9 cm.
Pentru umplutura: se incalzeste gemul, se amesteca bine si se intinde peste cele 12 cercuri de aluat. Se oparesc piersicile cu apa clocotita, se curata de pielita, se rup in doua, se indeparteaza samburii si se aseaza cate o jumatate de piersica pe fiecare tortulet.
Se bat bine albusurile pentru bezea, se adauga zaharul in ploaie (putin cate putin), lichiorul de migdale si migdalele macinate, se toarna intr-un cornet si se spriteaza de jur imprejurul fiecarei jumatati de piersica.
Se dau tortuletele 7-8 minute la cuptor (temperatura: 200gr.), se ung cu gemul de caise incalzit (cel pentru ornat) si se presara cu fisticul taiat marunt.