Ingrediente (pentru 4 portii): 1/2 capatana de varza, 250 g morcovi, 1 telina, 1 dovlecel, 1 lingura de untdelemn, sare, piper, 1,5 l apa fiarta cu Vegeta sau Delikat, verdeata, 1 conserva de boabe de fasole alba sau boabe fierte separat (circa 400 g), taietei pentru supa.
Mod de preparare:
Se curata varza, se spala, se taie fasii. Se spala morcovii, telina, dovleceii, se curata de coaja si se taie marunt. Se calesc in uleiul pus la incins. Se condimenteaza. Se toarna apa fiarta cu Delikat, se lasa sa fiarba 15 minute la foc potrivit. Se adauga verdeata tocata (patrunjel sau marar, dupa gust).
Se fierb separat taieteii, se strecoara si se pun in supa. Se adauga si boabele de fasole. O lingura de parmezan sau de telemea presarata deasupra da un gust excelent.
Macrouri cu varza inabusita
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 macrouri a 250 g bucata, 2 cepe verzi, o jumatate de pahar de vin alb sec, 3 linguri de otet aromat, 1 lingura de mustar, sare, piper. Pentru varza: 1 varza verde mica, 100 g costita afumata, 2 linguri untdelemn, 1 catel de usturoi, sucul unei lamai, sare grunjoasa, piper.
Mod de preparare:Varza -
Eliminati frunzele exterioare ale verzei. Taiati capatana in sferturi. Clatiti-le, apoi puneti-le sa fiarba 15 minute in apa sarata clocotita. Strecurati-le si taiati-le in bucati mai mici.
Taiati costita felii si prajiti-o in grasimea ei. Dati-o deoparte.
Puneti uleiul sa se incinga intr-o cratita, impreuna cu catelul de usturoi zdrobit. Adaugati varza. Sarati, piperati, adaugati sucul de lamaie. Amestecati si lasati varza sa fiarba pe foc mic 15 minute. Adaugati slaninuta cu untura cu tot. Mai lasati cratita pe foc 15 minute.
Macrourile - Porniti cuptorul. Curatati macrourile (taiati-le capetele, spalati-le si uscati-le). Presarati pe ele sare si piper. Inveliti fiecare peste in foaie de pergament. Puneti-i intr-o tava si bagati-o in cuptor vreme de 15 minute.
Curatati si tocati ceapa verde. Puneti-o intr-o craticioara impreuna cu vinul alb si 2 linguri de otet. Puneti la fiert, pana ce raman 2 linguri de lichid. Strecurati. Incorporati mustarul si restul de otet.
Scoateti pestele din cuptor. Serviti-l cu garnitura de varza. Stropiti-l cu sos.
Placinta de cartofi cu legume
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 cartofi mari, 150 g mazare mica din conserva, 2 morcovi, un pahar de ceapa de arpagic, 8 frunze de salata verde, 2 pumni de urzici, 4 oua, 200 ml frisca nebatuta sau smantana subtire, 60 g unt, 150 ml untdelemn, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati de coaja, spalati si zvantati cartofii. Taiati-i felii, apoi feliile in cubulete.
Curatati morcovii, spalati-i si taiati-i si pe ei in cubulete. Curatati arpagicul si tocati-l marunt. Spalati foile de salata, zvantati-le si taiati-le fasii.
Puneti sa se topeasca 40 g de unt intr-o cratita de fonta, pana cand freamata usor. Puneti ceapa, cuburile de cartofi si morcovii, mazarea clatita intr-un jet de apa. Amestecati, lasati legumele sa se caleasca. Adaugati salata, sarati, piperati, acoperiti vasul si puneti-l pe foc mic, vreme de 30 de minute.
Intre timp, bateti ouale ca pentru omleta. Incingeti putin untdelemn intr-o tigaie mica, pentru clatite. Puneti cartofii, cat s-o acopere in strat uniform. Lasati-i sa se prajeasca, pana devin aurii. Varsati peste ei o parte din ouale batute, cat sa se formeze o omleta. Lasati-le sa se inchege vreme de un minut. Scoateti placinta si faceti altele, pana se termina cartofii si oul batut. Tineti-le la cald.
Spalati frunzele de urzica si taiati-le mai marunt cu o foarfeca. Caliti-le in untul ramas. Adaugati smantana. Lasati sa mijoteasca 15 minute. Sarati, piperati.
Faceti un "tort", punand un strat de placinte, unul de legume. Se serveste fierbinte, alaturi cu sosul de urzici.
Dulciuri
Insula plutitoare cu crema de cafea
Ingrediente (pentru 6 persoane): 8 oua, 150 g zahar pudra, 1 lingura de lapte, 1 lingurita de ness diluata cu o jumatate de cescuta de apa, 2 linguri de nuci zdrobite, 1 lingurita de untdelemn cu gust neutru, 1 varf de cutit de sare.
Mod de preparare:
Porniti cuptorul si puneti pe aragaz sa fiarba un vas cu apa, pentru bain-marie. Spargeti ouale si separati albusurile de galbenusuri. Adaugati in albusuri un praf de sare si bateti-le spuma. La urma, adaugati 50 g de zahar.
Ungeti cu untdelemn o forma rotunda detasabila si varsati albusul in ea. Bagati-o in vasul cu apa fierbinte, apoi bagati ambele vase in cuptor. Lasati-le 30 de minute, scoateti-le din cuptor si lasati albusul sa se raceasca in forma. In timpul asta, preparati crema de oua. Puneti laptele sa fiarba, apoi stingeti focul. Bateti galbenusurile cu restul de zahar, pentru a obtine un amestec spumos. Continuati sa amestecati, turnand laptele fierbinte, putin cate putin, peste galbenusuri. Turnati compozitia inapoi in cratita unde a fiert laptele si puneti-o pe foc moale, amestecand mereu. Crema nu trebuie sa fiarba. E gata cand se leaga de lingura. Adaugati cafeaua si amestecati. Turnati compozitia intr-un castron si lasati-o sa se raceasca.
Cand serviti, puneti insula de albus pe un platou, presarati deasupra nucile zdrobite, turnati crema de cafea. Daca va place sa fie mai dulce, turnati peste albus un sos de zahar ars. (Topiti 15 bucati de zahar cu putina apa, intr-un vas pe foc mijlociu, pana obtineti o culoare aramie.)