Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1/4 ceasca ulei de masline, 6 catei de usturoi presati, 1 1/2 ceasca franzela taiata cubulete, 3 rosii in bulion taiate bucatele, 1/2 lingurita praf de chilli, 1 lingurita boia dulce, 1 l apa, 2 oua batute usor, 1/4 ceasca patrunjel verde tocat.
Mod de preparare:
Se incinge uleiul si se caleste usturoiul 1-2 minute, la foc slab, pana ce se inmoaie (fara sa se rumeneasa). Se adauga cubuletele de franzela si se rumenesc circa 2-3 minute, tot la foc slab.
Se adauga rosiile taiate, praful de chili, boiaua si apa, si cand incep sa clocoteasca, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba incet, aproximativ 30 de minute.
Se incorporeaza ouale, putin cate putin, in supa, si se lasa sa fiarba, incet, inca 2 minute.
Se toarna supa in castron, se presara patrunjelul verde tocat si se serveste fierbinte, bine condimentata cu sare si piper.
Sos cu usturoi si nuca
Ingrediente (pentru o ceasca): 100 g samburi de nuca (jumatati), 4 catei de usturoi curatati, 2 cesti ulei de masline, 1/3 ceasca otet de vin alb, sare.
Mod de preparare:
Se intind samburii de nuca pe o tava, se prajesc 5 minute in cuptorul incins la 180gr. si se lasa sa se raceasca.
Se maruntesc bine, impreuna cu usturoiul, in robotul de bucatarie, si se adauga uleiul, putin cate putin, pana ce se ingroasa si devin cremoase. Se incorporeaza otetul si se gusta de sare.
Se rastoarna sosul intr-un borcanel, se acopera cu un strat de ulei si se poate tine la frigider, circa o saptamana. Inainte de a-l consuma, se scurge uleiul. Sosul se serveste cu paine proaspata, cu telina cruda sau cu friptura rece de vitel si de porc.
Paine de malai cu usturoi si verdeata
Ingrediente (pentru 16 felii): 2/3 ceasca faina cu praf de copt (se gaseste in comert, gata amestecata), 2 lingurite praf de copt, 1/2 lingurita praf de chilli, 1 1/2 ceasca malai fin, 90 g unt topit, 3 oua batute usor, 3/4 ceasca lapte. Pentru untul cu usturoi si verdeata: 125 g unt moale, 1 lingura patrunjel verde tocat, 1 lingura codite de ceapa verde tocate marunt, 2 catei de usturoi presati.
Se incinge cuptorul la 180gr., se unge cu unt topit (sau ulei) o tava de chec (21x14x7 cm) si se tapeteaza apoi pe fund si pe margini cu hartie pentru copt. Se cern intr-un castron faina, praful de copt si praful de chilli, se adauga malaiul si se amesteca bine. Se face la mijloc o gropita si se toarna in ea untul, ouale si laptele, dupa care se amesteca cu o lingura de lemn, pana ce se leaga (nu trebuie amestecate prea tare).
Se toarna compozitia in forma si se coace 45 de minute, pana ce s-a intarit la mijloc si incepe sa se rumeneasca pe margini. Se rastoarna painea pe un grilaj, se lasa sa se raceasca si se taie felii cu un cutit ascutit.
Pentru untul cu usturoi si verdeata: se amesteca untul cu patrunjelul, coditele de ceapa verde si usturoiul presat si se ung cu el feliile de paine de malai. Se aseaza apoi pe o tava si se dau 5 minute la cuptor, ca sa devina crocante.
Dulciuri
Chec cu tarate si fructe
Ingrediente (pentru 8 persoane): 1 1/2 ceasca faina, 2 lingurite praf de copt, 2 lingurite ghimbir + scortisoara (ambele rase), 1 ceasca tarate, 1/2 ceasca zahar tos, 1/2 ceasca ulei de floarea-soarelui, 2 oua batute, 3/4 ceasca lapte, 1/2 ceasca stafide, 1/2 ceasca caise uscate, taiate marunt, 2 mere curatate, date pe razatoare.
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 180gr., se unge o forma de chec (20X15X7 cm) cu unt topit sau ulei, se tapeteaza fundul cu hartie pentru copt, dupa care se unge si hartia. Se cern intr-un castron mare faina, praful de copt si mirodeniile, se adauga taratele si zaharul, se amesteca si se face la mijloc o gropita, in care se toarna uleiul, ouale si laptele, batute usor in prealabil.
Se amesteca usor toate ingredientele cu o lingura de lemn si se incorporeaza stafidele, caisele si marul ras.
Se toarna aluatul in forma si se coace 50 de minute (se incearca daca e copt cu un ac sau cu un pai). Se lasa checul sa se raceasca circa 10 minute in forma si apoi se rastoarna.
Briose cu tarate si banane
Ingrediente (pentru 12 bucati): 1 ceasca apa clocotita, 1 ceasca tarate, 1/2 ceasca banane mai coapte, zdrobite, 1 ou batut, 2-3 linguri ulei de floarea-soarelui, 1/3 ceasca zahar tos, 1 lingurita esenta de vanilie, 1 ceasca faina, 1/3 ceasca lapte praf, 1 1/2 lingurita praf de copt, 1 1/2 lingurita bicarbonat.
Mod de preparare:
Se oparesc - intr-un castron - taratele cu apa fierbinte, se amesteca si se lasa o ora sa se odihneasca.
Se-ncinge cuptorul la 200gr. si se ung cu ulei (pe fund) 12 forme speciale pentru briose (din hartie) sau 12 forme mici de tarta. Se toarna peste tarate uleiul, oul, bananele, zaharul si esenta de vanilie si se amesteca bine.
Se pun - intr-un castron - faina cernuta, laptele praf, praful de copt si bicarbonatul, se adauga compozitia de tarate + banane si se amesteca usor, cu o furculita, pana ce se umezesc toate ingredientele.
Se pune cate-o lingura de compozitie in fiecare forma (cam 2/3 sa fie plin), se dau briosele 15-20 de minute la cuptor sa se rumeneasca frumos si se servesc calde, cu unt.