Ingrediente (pentru 6 persoane): 12 bucati de pui, 1 lingurita scortisoara pisata, 1 lingurita ghimbir macinat, 1 lingurita boia dulce, 1/2 lingurita piper macinat, 4 linguri ulei de masline, 2 cepe tocate, 1 ardei gras rosu taiat marunt, 1 1/2 ceasca zeama concentrata de pasare (Knorr+apa), 2 lingurite coaja rasa de lamaie, 3 linguri zeama de lamaie, 1 ceasca masline verzi, 1/4 ceasca coriandru verde tocat.
Mod de preparare:
Se pun intr-un vas bucatile de carne, frecate cu mirodenii (scortisoara, ghimbir, boia, piper), se acopera cu un capac si se lasa o ora sa se patrunda. Intr-o cratita mare, se incing 3 linguri cu ulei, se prajesc bucatile de pui, pana ce se rumenesc bine, dupa care se scot si se pun intr-o alta cratita.
Se toarna uleiul ramas in cratita in care s-a prajit puiul, se adauga ceapa si ardeiul gras, se dunstuiesc circa 5 minute, la foc slab, amestecand intruna, si se rastoarna peste bucatile de carne.
Se adauga coriandru, coaja si zeama de lamaie, maslinele si zeama concentrata si se lasa sa fiarba incet, impreuna cu carnea, 40 de minute. Puiul astfel preparat se serveste cald, cu o garnitura de orez.
Placinta cu masline si rozmarin
Ingrediente (pentru 8 bucati): 7 g drojdie uscata, 1 lingurita zahar, 200 ml apa calda, 2 3/4 cesti cu faina, 1 lingurita sare, 1-2 linguri ulei de masline, 1 lingura rozmarin uscat, 1/3 ceasca masline negre, fara samburi, taiate rondele, inca 3 linguri ulei de masline.
Mod de preparare:
Se amesteca drojdia cu zaharul, se toarna deasupra 1/3 din apa, se acopera cu un stergar si se lasa sa creasca 10 minute, la caldura.
Se cern faina si sarea intr-un castron mai mare si se incorporeaza rozmarinul. Se adauga uleiul, maiaua si restul de apa si se framanta un aluat destul de tare. Se pune aluatul pe planseta infainata, se mai framanta 10 minute, dupa care se lasa sa stea 45 de minute la cald, intr-un castron uns cu putin ulei si acoperit cu un servet de bucatarie.
Se-ncinge cuptorul la 210gr.C si se ung cu ulei doua tavi de 32x28 cm. Se mai framanta o data aluatul, dupa care se imparte in 8 portii. Se ia, pe rand, la framantat fiecare portie de aluat si se formeaza cercuri plate cu diametrul de 10 cm. Se infig maslinele in aluat si se unge fiecare suprafata cu uleiul suplimentar. Se dau placintele la cuptor si se coc aproximativ 30 de minute, pana ce se rumenesc frumos.
Tocatura cu salam si masline
Ingrediente (pentru 30 de bucati): 1/2 ceasca masline negre, fara samburi, tocate marunt, 1/3 ceasca parmezan ras, 1 lingura rozmarin tocat, 4 felii de salam taiate marunt, 3 linguri ulei, 2 lingurite mustar cu hrean, 2 bucati aluat de foitaj, ulei sau unt topit.
Mod de preparare:
Se-ncinge cuptorul la 200gr. si se ung doua tavi cu ulei sau cu unt topit. Se pun in robotul de bucatarie maslinele, parmezanul, rozmarinul, salamul, uleiul si mustarul si se maruntesc, pana ce devin ca o pasta.
Se pune o bucata de aluat pe planseta si se intinde cu vergeaua in forma de dreptunghi. Se unge pe toata suprafata cu jumatate din pasta de masline si se impatureste, astfel ca cele doua margini sa se uneasca la mijloc. Se mai impatureste o data, iar la sfarsit se pliaza in doua, adica o jumatate peste cealalta jumatate, obtinandu-se 8 straturi de aluat.
Aluatul astfel impaturit se taie felii groase de 1 cm, care se aseaza - cu taietura in sus - pe tavile pregatite. Se apasa usor - spre interior - partea cu lipitura, astfel incat sa rezulte un V, se dau la cuptor si se lasa circa 15 minute sa se rumeneasca. Se procedeaza la fel si cu cealalta bucata de aluat.
Dulciuri
Clatite cu miere
Ingrediente (pentru 10 bucati): 2 cesti cu faina, 1 lingurita praf de copt, 250 ml lapte, 2 linguri miere, 2 oua batute usor, 45 g unt topit pentru uns tava, sirop de fructe, unt batut pentru servit clatitele.
Mod de preparare:
Se amesteca faina cu praful de copt, se pun intr-un castron, si se face la mijloc o gropita in care se toarna laptele, amestecat separat cu ouale, mierea si untul.
Se bate bine aluatul cu telul, pana ce nu mai face cocoloase.
Se incinge o tigaie potrivit de mare, se unge cu unt si se toarna in ea 2 linguri cu aluat. Se prajeste clatita circa 2 minute pe fiecare parte, la foc potrivit, se scoate din tigaie, se aseaza pe o farfurie si se acopera cu un servet de bucatarie.
Se procedeaza la fel cu aluatul ramas, ungandu-se tava, la nevoie, cu putin unt. Clatitele calde se servesc cu unt batut si sirop de fructe.
Pentru untul batut: se ia unt moale - la temperatura camerei si se bate 3-4 minute cu mixerul, pana ce devine afanat si cremos.