Atat sala, cat si scena Salii Palatului din Bucuresti au fost pline ochi la primul spectacol eveniment al noului an, desfasurat pe 28 ianuarie. 78 de dansatori turci, proaspat intorsi din China, unde au avut un succes fulminant, au oferit publicului roman un spectacol impresionant: Focul Anatoliei. Lumini, culori, costume, sunete, ritmuri, imagini cinematografice si, mai ales, dans. Dans pe rupte.
Impartit in doua acte, fiecare cu o durata de trei sferturi de ora, spectacolul incearca sa sintetizeze, prin ritm si dans, aspecte din mitologia si din istoria straveche a popoarelor ce au trait de-a lungul anilor in Podisul Anatoliei. Momentele simbolice sunt prezentate pe fundalul eternei lupte intre bine si rau, transmitand mesajul de pace al unui popor turc cu un trecut zbuciumat si razboinic. Spectacolul imbina ritmurile moderne cu cele primitive - percutia, baletul cu dansurile traditionale, iar rezultatul este un show dinamic, cu o desfasurare concisa, fara "umpluturi" sau momente mai slabe. Focul cu care s-a dansat a avut un raspuns imediat in sala, mai ales ca prezenta comunitatii turce a fost masiva, iar reactia publicului a fost una mai rar intalnita la un spectacol de dans. La zece minute dupa incheierea spectacolului, cortina s-a ridicat, dand prilejul celor cativa spectatori care au mai ramas in sala sa-i vada pe tinerii dansatori facand miscari de recuperare dupa efortul intens. Zambetul si lumina care se pastrasera inca pe chipurile lor dupa 90 de minute epuizante au spus multe despre pasiunea si daruirea fara de care un astfel de show grandios nu poate avea succes.
In jurul lumii
In cei patru ani de turnee, Focul Anatoliei a avut peste 600 de reprezentatii, urmarite de mai bine de 5 milioane de spectatori. Pe lista celor 21 de tari vizitate se numara atat Germania, Elvetia, Austria, Olanda, cat si destinatii indepartate precum Qatar, Japonia, Azerbaidjan. Spectacole speciale au fost sustinute la Beirut, Kremlin, in Cladirea Parlamentului Chinei, acolo unde o formatie a cantat si dansat in premiera, la fel ca la Teatrul Antic din Bodrum, unde au avut onoarea de a prezenta un prim spectacol dupa ceva mai mult de 2000 de ani.
"Urmam umbra dansului primordial, al primului dans executat vreodata, atunci cand omul a simtit prima oara nevoia sa se manifeste in acest fel. De parca tocmai acum am realizat modul in care am pasit de mii de ori, de parca pamantul pe care traim a inceput sa ne vorbeasca. Ghidul nostru este Anatolia. Ne indruma prin notele, ritmurile sale si prin pasii de dans. Toate acestea pulseaza, traiesc inca, pentru ca in ele se aduna toate emotiile posibile."
Focul Anatoliei este regizat si produs de Mustafa Erdogun, care la 39 de ani are in spate o experienta lunga de conducator de trupe de dans. Chiar daca a studiat filosofia, si mai apoi managementul, Erdogun a fost tot timpul atras de folclor si de dansuri traditionale si a castigat numeroase premii cu trupele sale de amatori si de studenti. Spre sfarsitul anilor 90, a inceput lucrul la acest proiect, pornit initial sub numele de Sultanii dansului. In urma anuntului din presa, s-au prezentat 750 de dansatori, iar dupa selectie au ramas 90. Timp de un an si jumatate, membrii trupei, multi dintre ei foarte tineri, nu au facut altceva decat sa studieze, sa repete de dimineata pana noaptea tarziu, sub indrumarea unei echipe de instructori de dans, coregrafi, dieteticieni. Abia apoi, cand au fost pregatiti, s-a inceput lucrul efectiv la Focul Anatoliei, iar succesul a fost pe masura. Trupa are aranjate spectacole pana la mijlocul anului 2006.
""Dragoste si disciplina", asta-i deviza noastra"
Omul numarul unu al adevaratei armate care face inconjurul lumii cu acest spectacol este Mustafa Erdogun. Are vorba repezita, privirea taioasa, talentul diplomatic si infatisarea inconfundabila a unui autentic urmas al sultanilor otomani. Pune-i un turban pe cap si ai gasit actorul principal intr-un film istoric. Mustafa Erdogun este insa un om care a trudit 15 ani pentru a-si realiza un vis. Este cel care a pus la punct, a imbinat toate elementele acestui puzzle intercultural numit "Focul Anatoliei" - "Anadolu Atesi" - si care acum ii dirijeaza fiecare miscare pe diferite meridiane. Dupa spectacolul de la Sala Palatului, spectacol al carui final l-a gasit pe scena, dansand alaturi de trupa sa pret de cateva minute, sub ropotele de aplauze frenetice, d-l Erdogun a avut amabilitatea de a acorda un interviu "Formulei As".
- Publicul roman a trait intens spectacolul dvs. Asa se intampla peste tot? Dar acasa, cum sunteti primiti?
- In Turcia, suntem primiti ca echipa nationala de fotbal, publicul traieste frenetic fiecare moment al spectacolului. Raspunsul publicului este puternic, oriunde ne-am afla in lume, asa cum s-a intamplat si in Romania, unde a fost extraordinar si ne-am simtit cu totii foarte bine. Tocmai ne-am intors dintr-un mini-turneu in China, acolo unde stiam ca oamenii nu aplauda intre piese, nu se manifesta zgomotos. La noi a fost cu totul altfel, spectatorii au venit la scena, au inceput sa tipe, sa bata din palme, parca isi iesisera din minti.
- Sunteti atras numai de dansurile din zona mediteraneana si balcanica sau si de traditiile muzicale ale celorlalte tari pe care le vizitati?
- Ce urmeaza dupa patru ani cu Focul Anatoliei?
- Noul meu spectacol, la care am inceput lucrul din vara trecuta, va avea premiera in martie, in Dubai, iar apoi va veni cu o serie de reprezentatii in Turcia. Va fi ca un teatru al ritmurilor, tot ce se gaseste pe scena va deveni un instrument, iar dansatorii se vor misca numai dupa sunetul tobelor. Un alt proiect la care lucrez imbina iarasi istoria cu mitologia, Troia. Spectacolele vor fi jucate in paralel, de aceiasi dansatori din Anadolu Atesi.
- Ar trebui sa fiti nu numai un regizor bun, ci si un fel de lider militar, pentru a tine in frau atatia oameni, pentru a pune la punct aceasta masinarie...
- Avem doua grupuri de dansatori, care sunt mereu pregatiti sa sustina spectacolul. Cei care nu au venit in Romania au ramas in Turcia si au repetat opt ore pe zi. Acesta este programul pentru zilele in care nu avem spectacol, numai asa se pot mentine in forma. Cele doua grupuri ne permit sa sustinem spectacole simultane, in diferite zone. In februarie, de exemplu, un grup se va deplasa in Germania, iar altul va sustine un spectacol special in Turcia, pentru primul ministru. Este foarte adevarat ca nu putem face fata unui astfel de program fara o disciplina dura, o disciplina de fier. Pare ca la militarie, insa va spun ca secretul nu sta doar in strictete, ci si in dragoste. Daca unul dintre oamenii mei are o problema de orice fel, daca vine la mine si incercam sa
o rezolvam, poate fi sigur ca il voi ajuta. Deci, "dragoste si disciplina", asta este motto-ul nostru.
- Ati urmat doua facultati, de Filosofie si de Economie, ati studiat si Muzicologia, ati lucrat ca jurnalist... Se poate spune ca, odata cu Anadolu Atesi, v-ati gasit in sfarsit drumul, ca va simtiti astfel implinit?
- Am visat si am strans idei timp de 15 ani la proiectul asta, am umblat sa adun date in Kazahstan, Turkmenistan, Rusia, Georgia, Suedia, Anglia si in intreaga Turcie, pentru ca fiecare regiune are specificul ei, nu seamana una cu alta. Este cel mai important vis al vietii mele, cea mai mare reusita a mea, si da, pot spune ca mi-am gasit locul si ca acum sunt fericit.
(Fotografiile autorului)