Hartia de ziar mototolita si facuta ghem curata perfect sticla ferestrelor.
O lingurita de amoniac adaugata la un litru de apa reprezinta o solutie ideala pentru curatatul geamurilor si al vitrinelor. Inmuiati o carpa moale si treceti-o repede peste suprafata de sticla murdara. Se va curata si va straluci.
Alcoolul sanitar inlocuieste cu brio orice produs din comert pentru curatat geamurile.
Oglinzile din baie sau bucatarie nu se aburesc daca se sterg cu o carpa moale, usor umezita in glicerina. Lustruiti apoi cu o carpa uscata.
Cosuri si obiecte din paie sau rafie
Obiectele impletite din paie se curata cu apa rece. Spalati-le cu dusul, in baie, sau cu furtunul, in curte, apoi lasati-le sa se usuce la aer.
Scaunele impletite din paie se deformeaza dupa un timp. Pentru a le reda forma initiala, spalati-le pe dedesubt cu apa fierbinte si puneti-le sa se usuce cat mai repede la soare sau langa o sursa de caldura.
Cosurile rezista mai mult la uzura, daca din cand in cand le curatati cu apa sarata.
Covoare
Metodele folosite de strabunicele noastre pentru curatarea covoarelor erau, adesea, surprinzatoare. Dupa ce le scuturau de praf, erau acoperite cu frunze oparite de ceai rusesc sau cu zat de cafea, pentru a li se inviora culorile. O varza taiata in doua era trecuta pe toata suprafata covorului, taindu-se progresiv suprafata murdarita.
Pentru a inviora coloritul unui covor, puneti doua linguri de amoniac intr-un litru de apa, apoi frecati usor toata suprafata cu un burete inmuiat in acest lichid. Stergeti cu un prosop uscat.
Iarna, cand este zapada, acoperiti covorul cu un strat subtire si frecati bine cu o perie. Batutul covorului cu fata in jos, pe zapada, era un alt procedeu raspandit mai demult.