1. Conturul ochilor: gimnastica antiumflaturi si retineri de apa
Fina, mobila, in permanenta deshidratata, zona din jurul ochilor cere o ingrijire corecta prin folosirea unei creme speciale. Aplicati-o cu gesturi usoare, care sa stimuleze circulatia, sa dreneze si sa decongestioneze. In program - aplicarea cremei, prin tapotari usoare, cu varful degetelor, apoi masaje pe arcada sprancenelor, cu aratatorul, dinspre nas catre tampla, ciupirea usoara a pleoapei mobile de sus, in aceeasi directie, masajul pleoapei inferioare, pe sub gene. Practicat in fiecare dimineata si seara, masajul conturului de ochi impiedica formarea ridurilor subtiri si inlatura pungile de sub ochi.
2. Fata: cat mai generos cu putinta
Nu trebuie sa ai o diploma in masaj ca sa-ti intretii tenul. E suficient sa urmezi indicatiile preconizate de marcile de cosmetice, in prospectele care insotesc cremele sau, pur si simplu, sa aplici masajul din instinct, urmand liniile obrazului, ridicaturile si adanciturile lui, tamplele, nasul, barbia si gatul. In general, se recomanda repetarea aceleiasi miscari de 30 de ori, executata tot timpul de jos in sus, in cercuri largi. Dupa 10-15 minute, trasaturile fetei sunt deja destinse, dar fructele efortului le veti culege a doua zi.
3. Gatul: de jos in sus
Aplicati mai intai crema pe decolteu, apoi urcati catre maxilare, cu degetele intinse ca niste lopeti. La final, loviti-va repede dedesubtul barbiei, cu dosul palmelor.
4. Piscaturi delicate
E o metoda clasica de masaj facial, numita "Jacquet", care se practica in toate marile cabinete de cosmetica din Occident. Ea consta in apucarea, intre index si degetul mare, a unei portiuni mici de piele, fara sa fie trasa in sus, nici deplasata. Pur si simplu se muta degetele care strang pielea pe toata suprafata obrazului.
5. Masajul capului
De cate ori aplicati samponul pe par sau un produs special de ingrijire a lui (creme, lotiuni, spume), nu uitati sa va masati pielea capului cu mici miscari circulare, folosind toate degetele. Porniti de la tample spre crestet, apoi catre ceafa si inapoi. Este o miscare excelenta pentru a dinamiza circulatia sanguina si pentru a oxigena bulbul pilos.
Cosmetica naturista
Caderea parului
E provocata de cauze diferite:
stres accentuat
origine congenitala
o boala a pielii capului (micoza, lichen plan, eczema, psoriazis, lupus)
o frecare repetata (uzura parului prin frecarea de perna, purtatul de sepci sau caciuli)
un traumatism cu plagi si cicatrice
leziuni care supureaza (peliculita, foliculita, furuncule)
maladii infectioase sau afectiuni parazitare.
Remediu: pulbere de patrunjel
Maruntiti in masina electrica de macinat cafea mai multe linguri de seminte uscate de patrunjel. Pudrati-va din abundenta capul si frictionati energic pielea. Culcati-va cu pulberea pe cap. A doua zi dimineata, spalati-va cu un sampon neutru (sau galbenus de ou) si mai faceti o frectie seara. Repetand operatia vreme de 15 zile, caderea parului va incetini. Daca fenomenul debuteaza din nou, reluati tratamentul. Patrunjelul contine un ulei volatil aromat (care dilata vasele de sange) si multa vitamina C (care ajuta la reinnoirea tesutului si incetineste caderea parului).
Cuperoza
Prezenta ei se face simtita prin aparitia pe obraz (nas, pometi, barbie si frunte) de firisoare rosii, care formeaza ramificatii. Aceste leziuni sunt provocate de dilatarea micilor vase capilare din piele.
Remediu: banana, miere si ceai de tei
Zdrobiti o bucata de banana coapta, amestecati-o cu o lingurita de ulei de masline si o lingurita de miere. Intindeti preparatul pe obraz intr-un strat subtire si lasati-l sa actioneze un sfert de ora. Clatiti-va cu apa de la chiuveta si uscati-va cu prosopul, dar fara sa frecati. Pentru a spori rezultatul, dimineata si seara, tamponati-va fata cu o infuzie de tei. Se pune o lingura de flori uscate intr-un litru de apa clocotita si se lasa sa se infuzeze 10 minute. Procedeul se repeta pana la ameliorarea leziunilor.