Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 2 cani faina integrala amestecata cu praf de copt (1 lingurita), 2 cani faina obisnuita cu praf de copt (1 lingurita), 1 lingurita bicarbonat de sodiu, 2-3 cani zer.
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 190gr. si se unge o tava cu unt sau margarina topita. Se pune faina impreuna cu bicarbonatul intr-un castron mare, se adauga zerul si se framanta un aluat moale (cantitatea exacta de zer depinde de consistenta fainii).
Se aseaza aluatul pe planseta infainata, se framanta pana ce e suficient de moale si se intinde in forma unui cerc cu diametrul de 20 cm. Se pune in tava unsa, se cresteaza la mijloc in forma de cruce (adanca de 1/2 cm) cu un cutit infainat, se umezeste cu apa (cu ajutorul unei pensule) si se presara peste el putina faina. Se da painea la cuptor si se coace 20-30 de minute (cand este gata, suna a gol atunci cand o loviti cu pumnul).
Atentie: aceasta paine se face fara drojdie. Zerul si bicarbonatul de sodiu o ajuta sa creasca si ii dau gustul si consistenta. Daca nu gasiti zer, folositi lapte acru, adaugand la o cana cu lapte o lingurita cu zeama de lamaie sau cu otet. Inainte de a o servi, lasati painea sa se odihneasca 15 minute.
Irish stew
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 cotlete de miel, 4 felii pastrama, 1 lingura ulei, 1 kg cartofi taiati felii groase, 3 morcovi taiati stifturi, 3 cepe potrivite, taiate mai mare, 2 cesti zeama concentrata de vita (Knorr+apa), 1 lingurita cimbru tocat (proaspat), patrunjel verde tocat pentru garnisit.
Mod de preparare:
Se curata cotletele. Se taie pastrama fasii late de 2 cm si se prajeste in uleiul incins, pana ce se rumeneste frumos si devine crocanta. Se scoate din tigaie si se lasa sa se scurga.
Se pun intr-un tuci jumatate din cartofi, morcovi si ceapa, se condimenteaza cu piper si putina sare si se adauga pastrama taiata fasii. Se pun deasupra cotletele si se acopera cu restul de cartofi, morcovi si ceapa.
Se toarna peste ele zeama concentrata de vita, se incorporeaza cimbrul, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba incet, la foc mic, circa o ora, pana ce se inmoaie bine carnea. Se serveste garnisita cu patrunjel verde tocat.
Creier pane cu costita
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 bucati de creier (de vita sau de miel), 2 linguri faina, sare, piper negru macinat, 1 ou, 2-3 linguri lapte, 80 g pesmet, ulei de masline pentru prajit, patru felii de costita rumenita in tigaie sau pe gratar.
Mod de preparare:
Se spala bine creierul sub jetul de apa rece si se indeparteaza cu grija pielita, sangele inchegat si vinisoarele mai groase. Se pune sa fiarba in apa putin sarata, si cand da in clocot, se face focul mai mic si se lasa 6-7 minute sa bolboroseasca. Se scurge bine si se inmoaie imediat in apa rece. Se scurge din nou, se zvanta cu un servet si se cresteaza - eventual - fiecare bucata pe orizontala.
Se amesteca faina cu sarea si cu piperul, se pune pe o hartie absorbanta, se da creierul prin ea si se scutura cu palma ca sa cada surplusul de faina. Se bate oul intr-un castronel, impreuna cu laptele, si se dau bucatile de creier mai intai prin ele si pe urma prin pesmet. Se acopera cu o folie si se tin 30 de minute la frigider.
Se incinge uleiul (o cantitate mai mare) si se prajesc in el bucatile de creier, intorcandu-le pe toate partile. Cand s-au rumenit frumos, se scot din tigaie, se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta si se servesc imediat, impreuna cu costita rumenita.
Dulciuri
Spuma de vin cu lamaie
Ingrediente (pentru 4 persoane): 3 galbenusuri, 1/4 ceasca zahar, 4 lingurite sampanie dulce (desert), 1/4 ceasca zeama de lamaie, 1/2 ceasca vin alb, 8 pricomigdale mici.
Mod de preparare:
Se freaca intr-un vas de Jena galbenusurile cu zaharul pana ce devin spumoase. Se adauga sampania, zeama de lamaie si vinul si se amesteca bine ca sa devina compozitia omogena.
Se pune vasul intr-o cratita mare cu apa clocotita si se amesteca spuma cu o lingura de lemn, pana ce se ingroasa si devine vascoasa.
Se toarna in cupe si se serveste cu pricomigdale.
Nota: Spuma de vin se poate servi singura sau langa fructe ori inghetata.