Ingrediente (pentru 4 portii): 1 ardei rosu, 1 ardei galben, 1 ardei verde, 2 linguri ulei de masline, 3 linguri zeama de lamaie, 1 lingurita miere, piper macinat, sare.
Mod de preparare: Se curata ardeii si se taie fasii. Se aranjeaza - pe culori - pe un platou. Se amesteca uleiul, zeama de lamaie si mierea si se toarna peste ardei. Se sareaza, se pipereaza si se lasa sa se patrunda o ora. Salata de ardei se serveste cu paine de casa (vatra) unsa cu unt.
Ardei umpluti cu piure de fasole alba
Ingrediente (pentru 8 portii): 4 ardei grasi galbeni, 250 g fasole alba fiarta si scursa, 4 linguri ulei de masline, 6 fire maghiran, 1 catel de usturoi, 1 lingura pasta de tomate, sare, 2-3 linguri pasta de masline negre, putin ulei pentru prajit maghiranul.
Mod de preparare: Se coc ardeii pe plita, se pun intr-o punga de plastic si, dupa ce s-au racit, se cojesc de pielita. Se taie ardeii in doua, se indeparteaza nervurile si semintele si se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta. Se freaca fasolea (sau se mixeaza) cu 2 linguri de ulei, se aleg frunzulitele de pe 3 fire de maghiran si se preseaza usturoiul curatat. Se amesteca piureul de fasole cu usturoiul, frunzulitele de maghiran si pasta de tomate si se gusta de sare. Se taie ardeii copti in bucati potrivite si se ung cu piureul de fasole. Pasta de masline se amesteca cu uleiul ramas, se ia din ea cate-o lingurita si se pune peste ardei. Firele de maghiran puse deoparte se prajesc in ulei, la foc potrivit, si se aseaza - ca decor - deasupra.
Ardei umpluti a la portugaise
Ingrediente (pentru 4 portii): 4 ardei grasi verzi, 125 g orez cu bob lung, 1 cutie sardele in ulei (90 g), 1 borcanel capere (35 g), 1/2 legatura patrunjel verde, 1/2 lamaie, sare, 2 linguri ulei de masline, 300 ml zeama concentrata de legume (Knorr+apa).
Mod de preparare: Se taie ardeii in doua (pe lung) si se scot coditele cu seminte cu tot. Se pune zeama de legume pe foc sa dea in clocot (doar 250 ml) si se fierbe in ea orezul, circa 20 de minute, adaugand, eventual, cate putina apa. Se scurg sardelele (uleiul se pastreaza) si se taie nu prea marunt. Se scurg si caperele si se toaca patrunjelul spalat si zvantat. Se rade coaja de lamaie si se stoarce zeama. Se amesteca orezul, sardelele + uleiul scurs, caperele, patrunjelul si coaja de lamaie si se adauga zeama de lamaie si sare. Se umplu jumatatile de ardei cu compozitia astfel preparata, se lipesc doua cate doua si se leaga cu ata de bucatarie. Se prajesc circa 5 minute, pe toate partile, in uleiul incins, se toarna deasupra zeama de legume ramasa si se lasa sa fiarba incet, cu capac, aproximativ 15 minute.
Ardei cu oua
Ingrediente (pentru 4 portii): 4 ardei grasi (rosii, galbeni sau portocalii), sare, piper proaspat macinat, 80 g bacon, 80 g parmezan ras (sau cascaval), 8 oua, 2 rosii, 1 lingurita boia dulce.
Mod de preparare: Se taie ardeii in doua (pe orizontala), se curata de seminte si nervuri si li se reteaza codita pana la baza (jumatatile de ardei trebuie sa stea in picioare). Se sareaza si se pipereaza pe dinauntru si se aseaza intr-o forma termorezistenta. Baconul se taie cubulete. Se umplu ardeii cu jumatate din bacon si din parmezanul ras, se pune in fiecare cate un ou (spart, separat, intr-o ceasca) si se presara deasupra restul de bacon si parmezan. Se dau ardeii la cuptorul incins la 200 si se lasa sa se patrunda circa 35 de minute. Se oparesc rosiile, se indeparteaza pielita, se taie miezul cubulete (dupa ce s-au presat intre palme ca sa iasa semintele) si se condimenteaza cu sare si boia. Se toarna apoi peste ardeii scosi din cuptor, care se pot servi fierbinti sau reci.
Dulciuri
Tort "Lindau"
Ingrediente (pentru 12 bucati): Pentru aluat - 300 g faina, 200 g unt, 100 g zahar, 1 ou, fasole sau mazare uscata pentru copt. Pentru umplut si ornat: 1 kg prune, 100 g zahar, 6 foi gelatina, 4 linguri zeamil, 2 linguri nuca macinata, 125 ml frisca batuta, 12 samburi de nuca (jumatati).
Mod de preparare:
Se framanta un aluat neted din faina, unt, zahar si ou, se face o bila, se inveleste intr-o folie de plastic si se tine circa o ora la rece. Se incinge cuptorul la 190, se-ntinde aluatul si se imbraca cu el o forma cu peretii detasabili (diametrul: 24 cm), lasand o margine inalta de aproximativ 3 cm. Se-nteapa aluatul din loc in loc cu furculita, se acopera cu hartie pentru copt, iar peste hartie se intinde un strat de fasole uscata. Se da la cuptor, se coace 20 de minute, se indeparteaza fasolea si hartia si se lasa sa se raceasca.
Se spala prunele, li se scot samburii si se fierb circa 5 minute impreuna cu zaharul in 125 ml de apa. Se amesteca zeamilul cu 2 linguri de apa, se toarna peste prune si se lasa sa fiarba incet, la foc mic, aproximativ 3 minute (pana ce se leaga). Gelatina inmuiata si stoarsa se incorporeaza, impreuna cu nuca rasa, in amestecul de prune, care se intinde apoi peste aluatul copt. Se lasa tortul 2 ore la rece, dupa care se decoreaza cu frisca si jumatatile de nuca.