Ingrediente (pentru doua portii): 250 g rosii marunte, 4 catei de usturoi, 2 linguri ulei de masline, 2 linguri otet aromat, 75 g salata verde, 200 g telemea (daca se poate, taiata in patru felii subtiri), piper proaspat macinat, sare.
Mod de preparare: Se spala rosiile si se aseaza intr-o forma (nu prea adanca) termorezistenta. Se adauga usturoiul curatat, uleiul de masline, otetul si sarea si se dau la cuptorul incins la 180. Rosiile se coc aproximativ 25 de minute, pana ce plesnesc si incep sa se rumeneasca. Intre timp, se spala salata si se aranjeaza frunzele pe doua farfurii. Peste salata se pun feliile de branza, iar peste branza rosiile fierbinti cu zeama lasata cu tot. Se presara cu piper si se servesc imediat.
Salsa de ciuperci cu vin
Ingrediente (pentru 4 portii): 2 rosii, 2 cepe rosii, 300 g ciuperci, 2 ardei iuti verzi, 1 legatura patrunjel verde, 1 lingurita sare iodata, 40 ml vin demisec, 1 lamaie, 4 felii paine (toast), 20 g unt.
Mod de preparare: Se oparesc rosiile cu apa clocotita si se curata de pielita. Se indeparteaza semintele (prin presare), iar miezul se taie cubulete. Ceapa curatata se toaca marunt, ciupercile spalate se taie feliute, iar ardeii iuti la fel, dupa ce s-au indepartat semintele si nervurile. Patrunjelul spalat si zvantat se toaca fin. Ingredientele astfel pregatite se amesteca cu sarea, zeama de lamaie si vinul si se lasa cel putin o jumatate de ora sa se patrunda. Se serveste pe painea prajita unsa cu unt (sau alaturi).
Rulada umpluta cu carnati afumati
Ingrediente (pentru 4 portii): 8 felii subtiri de carne de vita (a 150 g), sare, piper proaspat macinat, 4 linguri mustar dulce, 2 carnati afumati a 100 g (polonez, bockwurst etc.), 4 castraveciori murati, 30 g unt topit, 150 ml bere blonda, 1/4 l zeama concentrata de legume (Knorr +apa), 100 g smantana, amidon sau faina pentru legat sosul (eventual).
Mod de preparare: Se spala carnea cu apa rece, se zvanta cu un stergar, se sareaza, se pipereaza si se unge pe una din parti cu mustar. Se indeparteaza pielita de pe carnati, care se taie mai intai in doua (pe lat) si pe urma in 4 (pe lung). Castraveciorii se taie si ei in patru (tot pe lung). Pe fiecare felie de carne unsa cu mustar se aseaza cate doua fasii de carnati si 2 de castraveciori, dupa care se ruleaza. Se fixeaza ruladele cu scobitori si se prajesc, pe rand, in untul incins, intorcandu-le pe toate partile. Se adauga berea si se lasa sa fiarba 5 minute la foc potrivit si pe urma zeama de legume si se lasa sa fiarba incet, cu capac, 45-50 de minute. Se scot ruladele din sos si se tin la cald. Sosul se amesteca cu smantana si - eventual - cu amidonul sau faina, se mai gusta o data de sare, piper si mustar si se serveste cu ruladele calde.
Dulciuri
Ingrediente (pentru 4 portii): Pentru omlete - 3 oua, sare, 125 g faina de grau, 150 ml zer. Pentru umplutura: 50 g biscuiti, 300 g afine (proaspete sau congelate), 500 g branza slaba de vaci, 3 linguri zahar tos, putin zahar pudra.
Mod de preparare:Omletele - Se separa galbenusurile de albusuri. Albusurile se bat spuma cu 1 varf de cutit de sare, iar galbenusurile se amesteca cu faina si zerul pana ce se obtine un aluat subtire. Se incorporeaza albusurile batute in aluat, iar din aluat se formeaza pe o tava tapetata cu hartie pentru copt 4 cercuri cu diametrul de 12 cm. Se dau omletele la cuptorul incins la 200 si se coc aproximativ 10 minute. Se rastoarna imediat pe un servet de bucatarie si se indeparteaza hartia. Se pliaza omletele in doua si se lasa sa se raceasca. Umplutura: Se pun biscuitii intr-o punga de plastic si se sfarma apasandu-i cu sucitorul. Se amesteca afinele curatate (sau decongelate) cu branza de vaci si cu zaharul, se incorporeaza biscuitii sfaramati si cu aceasta compozitie se umplu omletele. La urma, se presara cu zahar pudra.
Spuma de fructe cu iaurt
Ingrediente (pentru 4 persoane): 300 g zmeura (sau afine, coacaze etc.), 4 iaurturi, 1 portocala, 150 ml frisca batuta (de la frigider), 2 linguri zahar pudra (sau inlocuitori).
Mod de preparare:
* Stoarceti portocala si puneti sucul impreuna cu fructele, 1 lingura de zahar si iaurturile in bolul robotului sau al blenderului. Mixati in cateva reprize, astfel ca fructele sa nu fie chiar transformate in piure si turnati compozitia in pahare sau cupe.
* Amestecati frisca cu restul de zahar si puneti cate-o portie in fiecare pahar sau cupa, peste fructe.
* Decorati cu cateva fructe intregi si tineti spuma la rece pana cand o serviti. Daca vreti sa fie mai spectaculoase, asezati paharele sau cupele pe cuburi de gheata maruntite.