Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g piept de pui dat prin masina de tocat, 2/3 ceasca pesmet, 1 lingura praf de curry (nu prea iute), 2 linguri patrunjel verde tocat marunt, 1 ou batut usor, sare, piper negru macinat. Pentru crema: 1/4 ceasca smantana acrisoara, 1 lingura mustar gros (cu bobul mare), 1/4 ceasca ulei de masline.
Mod de preparare:
* Se pun intr-un castron carnea tocata, pesmetul, praful de curry, patrunjelul, oul, sarea si piperul, se framanta bine cu mana, se acopera cu o folie de plastic si se lasa sa stea la frigider circa 20 de minute.
* Se imparte tocatura in 6 portii egale si se formeaza - cu palmele unse cu ulei - chiftelele, care se turtesc usor. Se pun pe gratarul incins sau in cuptor, sub grill, si se prajesc pe ambele parti, pana ce se patrund si se rumenesc frumos. Se servesc fierbinti, cu crema de mustar.
* Pentru crema, se pun intr-un bol mare mustarul si smantana si se bat bine cu telul. Se adauga uleiul picatura cu picatura si se bate in continuare pana ce crema devine neteda si onctuoasa.
Pui "provenzale"
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 copane de pui, 1-2 linguri ulei de masline, 1 ceapa potrivita taiata marunt, 2 catei de usturoi presati sau zdrobiti, 2 ardei grasi rosii (mari) taiati fasii, 400 g rosii decojite (din conserva), cu zeama cu tot, 1 lingura bulion, 1/4 ceasca vin dulce, 1/2 lingurita zahar, 1/3 ceasca busuioc tocat marunt, 1/2 ceasca masline negre fara samburi, taiate in doua, sare, piper negru macinat.
Mod de preparare:
* Se prajesc copanele la cuptor sau pe gratar.
* Se incinge uleiul intr-o tigaie grea de fonta si se calesc - la foc potrivit - ceapa, usturoiul si ardeii. Se adauga rosiile decojite cu zeama cu tot, bulionul, vinul si zaharul si se lasa sa dea in clocot. Se face focul mai mic si se fierb aproximativ 10 minute, pana ce se ingroasa sosul.
* Se incorporeaza bucatile de pui, busuiocul si maslinele si se lasa pe foc pana ce se incing - amestecand intruna. Puiul astfel preparat se serveste fierbinte, cu salata verde si chifle proaspete, crocante.
Placinta cu carne de pui si sunca
Ingrediente (pentru 6 persoane): o portie de aluat fraged (3 pahare faina, 200 g unt, 200 g smantana, 3 galbenusuri, putina sare), 6 fileuri de piept de pui (circa 600 g), 2-3 linguri ulei, 60 g unt, 1 ceapa mijlocie tocata, 1/3 ceasca faina, 1 1/2 ceasca lapte, 1 lingura mustar gros (cu bobul mare), 1 ceasca de cascaval ras, 150 g sunca slaba taiata fasii, 1/2 ardei gras rosu taiat cubulete, 3 cepe verzi tocate, sare, piper negru macinat, 2 oua fierte (tari) taiate in 4, 375 g aluat de foitaj (congelat), 1 ou batut.
Mod de preparare:
* Se-ncinge cuptorul la 210C si se unge cu unt topit sau cu ulei o forma rotunda (22 cm) si inalta. Se intinde aluatul fraged pe planseta infainata si se imbraca cu el forma (fundul si marginile). Se acopera aluatul cu hartie pentru copt, se pune peste hartie un strat de boabe de fasole sau de orez si se coace aproximativ 7 minute. Se scoate aluatul din cuptor, se indeparteaza hartia si boabele, se da inca 8 minute la cuptor si cand s-a rumenit frumos, se lasa sa se raceasca.
* Carnea spalata si zvantata se taie bucati de 2 cm si se prajeste - pe rand - in uleiul incins, pana ce se patrunde si se rumeneste usor.
* Se-ncinge untul intr-o cratita potrivita si se caleste ceapa pana ce devine sticloasa. Se adauga faina, se amesteca cu ceapa la foc mic, circa 1 minut, pana ce se ingalbeneste si se stinge cu laptele turnat putin cate putin. Se amesteca bine, la foc potrivit, pana ce fierbe sosul si se ingroasa, dupa care se da deoparte. Se incorporeaza mustarul si cascavalul ras si cand s-a mai racit putin, se adauga sunca, ardeiul, ceapa verde si bucatile de pui. Se amesteca toate si se gusta de sare si piper. Jumatate din compozitie se toarna in forma cu aluatul copt, se aseaza deasupra sferturile de ou, se acopera cu cealalta jumatate de compozitie si se ridica putin umplutura la mijloc, cu o lingura mare.
* Se intinde aluatul de foitaj pe o planseta infainata si se lipeste peste aluatul din forma, ale carui margini au fost unse de jur imprejur cu ou. Se taie la dimensiunea potrivita, se unge pe toata suprafata cu ou si se orneaza - eventual - cu aluatul taiat. Se face focul mai mic (180), se da placinta la cuptor - circa 45 de minute - sa se rumeneasca frumos si se serveste fierbinte.
Dulciuri
Prajitura cu branza de vaci
Ingrediente (pentru o forma cu diametrul de 22 cm): 60 g pricomigdale maruntite in mixer (se gasesc in comert), 100 g unt. Umplutura: 500 g branza de vaci, 2/3 ceasca zahar tos fin, 1 lingurita esenta de vanilie, 1-2 linguri zeama de lamaie, 4 oua. Cuvertura: 1 ceasca smantana acrisoara, 1/2 lingurita esenta de vanilie, 3 lingurite zeama de lamaie, 1 lingura zahar pudra, nucsoara macinata.
Mod de preparare:
* Se topeste untul si se amesteca bine cu pricomigdalele maruntite. Se tapeteaza o forma rotunda (fundul) cu hartie pentru copt, se unge cu ulei (inclusiv peretii) si se lipesc pricomigdalele maruntite in tot interiorul formei, care sa da apoi 20 de minute la frigider.
* Se incinge cuptorul la 180. Se freaca branza de vaci (cu mixerul) cu esenta de vanilie, zaharul tos si zeama de lamaie pana ce devine neteda, se adauga - pe rand - cele 4 oua, amestecand bine de fiecare data, se toarna umplutura de branza peste aluatul racit si se da prajitura 45 de minute la cuptor, pana ce se intareste.
* Se amesteca bine smantana cu zaharul, esenta de vanilie si zeama de lamaie, se toarna peste prajitura calda, se presara cu nucsoara si se mai da 7 minute la cuptor. Se lasa sa se raceasca in cuptor si se baga la frigider. Varianta pentru cuvertura: Intindeti peste prajitura un strat de frisca batuta (aproximativ o ceasca), presarati deasupra afine si jumatati de capsuni si peste fructe, zahar pudra.