Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 oua, 2 chifle mici, 2 fire de patrunjel verde, sare, piper. Pentru sos: 2 galbenusuri, 200 g unt foarte rece, 1 lingurita zeama de lamaie.
Mod de preparare:
* Puneti sa fiarba intr-o oala - nu prea inalta - 1 l de apa si 2 linguri cu otet (de preferinta alb). Spargeti un ou intr-o ceasca, rasturnati-l usor in apa clocotita si lasati-l sa se patrunda un minut si jumatate. Intoarceti-l pe partea cealalta - cu lingura pentru spuma - si lasati-l sa fiarba inca 1 minut si jumatate, scoateti-l din oala si puneti-l sa se scurga pe hartie absorbanta. Procedati la fel si cu celelalte si puneti-le deoparte.
* Preparati sosul: puneti intr-un castron galbenusurile impreuna cu o lingura de apa rece, asezati castronul pe baia de apa si bateti bine galbenusurile pana ce devin spumoase. Adaugati untul rece taiat cubulete - putin cate putin -, amestecand fara intrerupere. Incorporati zeama de lamaie si continuati sa amestecati pana ce sosul devine neted si consistent. Sarati si piperati.
* Taiati chiflele in doua (pe orizontala), prajiti-le putin si asezati pe fiecare jumatate cate un ou. Presarati putina sare si piper, turnati peste oua sosul, decorati-le cu frunzulite de patrunjel si serviti-le imediat.
Oua florentine
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 oua, 1 kg spanac proaspat, 80 g cascaval ras, 80 g unt. Pentru sosul bechamel: 20 g unt, 25 g faina, 400 ml lapte, 100 ml frisca nebatuta (sau smantana), 1 varf de cutit nucsoara rasa, sare, piper.
Mod de preparare:
* Spalati bine spanacul, rupeti-i coditele si tineti-l 3 minute in apa clocotita cu sare. Scurgeti-l, presati-l intre palme si tocati-l - mai mare - cu un cutit. Lasati-l sa se inabuse putin in 50 g de unt (fara capac), dupa care sa fiarba, incet, circa 10 minute, amestecand intruna. Gustati-l de sare si piper si rasturnati-l in 4 forme mici.
* Preparati sosul: Puneti laptele sa fiarba intr-o craticioara si in alta craticioara topiti untul. Adaugati faina, amestecand repede cu o spatula, si stingeti cu laptele clocotit, fara sa incetati sa amestecati. Sarati, piperati, condimentati cu nucsoara rasa si lasati sosul sa fiarba la foc foarte mic, aproximativ 10 minute, amestecand din timp in timp. Luati sosul de pe foc si incorporati frisca sau smantana.
* Puneti ouale fierte (ca in reteta anterioara) in cele 4 forme, turnati peste ele sosul bechamel, presarati cascavalul ras si stropiti-le cu restul de unt (30 g) topit. Dati-le 5 minute la cuptor, sub grill, si serviti-le fierbinti.
Oua Soubise
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 oua, 6 felii paine de secara, 4 codite de ceapa verde, 25 g unt, sare, piper. Pentru piureul Soubise: 1 kg ceapa, 100 g unt, 20 g faina, 1 cub concentrat de supa de vita, 150 ml frisca nebatuta sau smantana, 1 varf de cutit zahar, sare, piper.
Mod de preparare:
* Dizolvati cubul de supa concentrata in 1/2 l apa clocotita si topiti intr-o tigaie 50 g de unt. Adaugati faina in ploaie si incorporati, putin cate putin, zeama de carne, amestecand intruna, pana ce sosul devine neted.
* Luati sosul de pe foc, adaugati frisca nebatuta sau smantana, sarati, piperati si amestecati bine. Incorporati in sos piureul de ceapa si puneti-l - intr-o cratita - pe foc, aproximativ 10 minute, amestecand incontinuu.
* Fierbeti ouale conform retetei 1 si prajiti in 25 g unt feliile de paine, pana ce se rumenesc frumos pe ambele parti. Turnati piureul Soubise intr-o tava, asezati deasupra feliile de paine si puneti pe fiecare felie cate un ou. Sarati, piperati, presarati rondelele de codite de ceapa verde si serviti-l imediat.
Oua gratinate
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 oua, 75 g unt, 25 g faina, 2 linguri frisca nebatuta (smantana), 1/2 l lapte, 2 cepe, 1 varf de cutit nucsoara rasa, sare, piper.
Mod de preparare:
* Preparati sosul bechamel exact ca in reteta nr. 2 (din unt, faina, lapte, frisca sau smantana, sare, piper si nucsoara).
* Curatati ceapa, tocati-o marunt si caliti-o in 50 g unt, pana devine transparenta.
* Fierbeti ouale circa 8 minute in apa cu sare, tineti-le sub jetul de apa rece, curatati-le de coaja si taiati-le rondele. Amestecati usor ouale cu ceapa si cu sosul bechamel, turnati-le intr-o forma termorezistenta, dati-le la cuptor si lasati-le sa se gratineze aproximativ 5 minute. Serviti-le imediat.
Dulciuri
Orez caramel
Ingrediente (pentru 6 persoane): 200 g orez cu bobul rotund, 1 l lapte, 150 g zahar, 30 g unt. Pentru caramel: 150 g zahar.
Mod de preparare:
* Tineti orezul circa 5 minute in apa clocotita si lasati-l sa se scurga. Fierbeti laptele cu zaharul intr-o cratita mai mare, adaugati orezul in ploaie, amestecand intruna, si lasati-l sa fiarba 45 de minute, acoperit cu un capac, la foc foarte mic.
* Preparati un sos caramel - deschis la culoare - din zahar si foarte putina apa. Turnati-l in 6 forme mici si miscati formele ca sa se imbibe si peretii.
* Incingeti cuptorul la 180 si puneti inauntru un vas plin pe jumatate cu apa calda.
* Luati orezul de pe foc si incorporati untul, amestecand usor. Turnati orezul in forme si lasati-l sa fiarba la bain-marie, in vasul din cuptor, circa 15 minute. Dupa ce s-a racit (in cuptor), scoateti-l din forme si serviti-l caldut sau rece.