...se afla in topul ingrasamintelor naturale dedicate plantelor de gradina si chiar de balcon. Daca nu va e sila si daca aveti de unde-l lua, puneti-l la radacina tufelor de trandafiri, ca sa aiba flori abundente, sau pentru a le spori tuturor plantelor pe care le aveti sanatatea.
Urzicile intregi macerate in apa reprezinta un ingrasamant natural ideal. Lasati-le cateva zile intr-un vas, pana ajung in stare de descompunere, apoi folositi maceratul, pentru a uda florile sau alte plante de gradina si apartament. (Pulverizat pe frunze alunga puricii.)
Apa peste masura de calcaroasa poate fi "imblanzita" cu otet de vin. Puneti cateva picaturi in vasul de stropit (o lingura la un litru de apa), calcarul le este daunator plantelor.
Gladiolele stropite cu limonada (citronada) cresc mai repede si fac flori mai multe.
Cojile zdrobite de ou reprezinta un ingrasamant ideal, daca sunt amestecate cu pamantul plantelor din ghivece.
Buruienile incapatanate din cale afara ne fac sa recurgem adesea la solutii chimice. Ecologistii convinsi sunt sfatuiti, totusi, sa apeleze la un procedeu natural economic si fara pericole de sanatate: apa in care au fiert coji de cartofi.
Urzicile ce urmeaza a fi culese cu mana nu pisca, daca in clipa cand le atingeti tulpina la baza, va tineti respiratia.
Puricii plantelor bat in retragere daca acestea sunt stropite cu apa in care s-a ras usturoi.
"O prasila buna face cat doua stropiri" , zice un vechi proverb. Prin urmare, sapati permanent pamantul de langa plante, indiferent daca se afla in gradina sau pe balcon. Pamantul afanat se usuca mai greu si pastreaza umiditatea timp mai indelungat.