Ingrediente (pentru 4 persoane): 300 g faina, 300 ml lapte, 6 oua, 1 varf de cutit sare, 3 pere mai coapte, 150 g cascaval, 2 linguri unt, frunzulite de salvie, 150 g slaninuta impanata (bacon), piper.
Mod de preparare:
* Se face un aluat de clatite (mai subtire) din faina, lapte, oua si sare. Se spala perele, se indeparteaza partea lemnoasa si semintele si se taie felii subtiri, la fel ca branza si baconul.
* Se incinge untul, se pune pe fundul tigaii un strat de pere si frunze de salvie, se acopera cu aluat si se prajeste clatita circa 3 minute, pana ce se rumeneste frumos.
* Se intoarce si se aseaza peste ea feliile de Camembert. Se procedeaza la fel si cu celelalte 3 clatite, dupa care se tin la cald.
* Se prajeste si baconul (in grasimea lui), se presara cu piper si se pune peste feliile de branza. Clatitele se servesc calde, cu salata verde bine asezonata.
Peste "mediteranean"
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 dovlecel, 1 vanata, 1 ardei gras galben, 2 cepe, 3 catei de usturoi, 2 crengute rozmarin, 4 linguri masline negre fara samburi, sare, piper, 600 g peste alb (fileuri), 4 linguri sos picant, 200 ml vin alb.
Mod de preparare:
* Se incinge cuptorul la 200.
* Se curata legumele, se spala si se taie marunt. Ceapa curatata se taie in spalturi, cateii de usturoi, in feliute. Se aleg frunzulitele de rozmarin si se pun maslinele intr-o strecuratoare, sa se scurga. Se amesteca toate, se condimenteaza si se rastoarna intr-o tava adanca.
* Se sareaza pestele, se pipereaza, se unge cu sosul picant si se aseaza peste legume. Se adauga vinul si se dau 15 minute la cuptor sa se patrunda. Se servesc fierbinti, cu bagheta proaspata.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 300 g cuscus (specialitate turceasca; se gaseste in magazinele noastre), sare, 2 cepe de arpagic, 4 fileuri de piept de pui, 2 linguri unt, 1 lingura faina, 1 varf de cutit nucsoara, 1 varf de cutit scortisoara pisata, 1 foaie de dafin, 1 lingurita curry, 200 ml zeama concentrata de legume (Knorr+ apa), 150 ml smantana subtire (sau frisca nebatuta), putina menta proaspata.
Mod de preparare:
* Se fierbe cuscusul in apa cu sare (la fel ca orezul). Se taie cepele in spalturi si se prajesc impreuna cu pieptul de pui in untul incins. Se adauga faina si condimentele si se sting cu zeama de legume. Se incorporeaza foaia de dafin si se lasa sa fiarba incet, la foc mic, circa 10 minute.
* Se toarna smantana peste fileurile de pui, se mai gusta o data sosul de sare si piper si se servesc impreuna cu cuscusul garnisit cu menta proaspata. (Cuscusul poate fi inlocuit cu orez.)
Dulciuri
Prajitura de gris cu coaja de portocala
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1/2 l lapte degresat, 50 g gris fin, coaja rasa de la 1 portocala, 2 oua, 3 linguri rase zahar pudra.
Mod de preparare:
* Puneti la fiert laptele impreuna cu coaja de portocala, adaugati grisul in ploaie si lasati-l sa clocoteasca incet, amestecand intruna pana ce se ingroasa (aproximativ 15 minute). Luati-l de pe foc si incorporati ouale si zaharul pudra.
* Clatiti cu apa rece 6 boluri mici termorezistente si fara sa le stergeti turnati in ele grisul fiert.
* Incingeti cuptorul si puneti grisul sa fiarba pe baie de apa, pana ce se incheaga. (Aproximativ 25 de minute.) Serviti-l caldut, pudrat - eventual - cu putin zahar.
Soufle cu lamaie
Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 ml lapte degresat, 6 oua, 2 linguri cu varf zahar pudra, 20 g faina, 20 g zeamil (sau Maizena), 2 lamai verzi, 20 g unt moale.
Mod de preparare:
* Incingeti cuptorul la 2400 si ungeti cu unt 6 boluri mici.
* Puneti pe foc laptele impreuna cu coaja rasa de lamaie (ambele). Separati galbenusurile de albusuri, frecati-le cu zaharul pudra, adaugati faina si zeamilul si turnati peste ele laptele cald, putin cate putin, continuand sa amestecati cu telul.
* Rasturnati compozitia in cratita, puneti-o pe foc si lasati-o sa se ingroase aproximativ 5 minute. Luati cratita de pe foc si incorporati zeama de lamaie (ambele).
* Bateti albusurile spuma, incorporati-le usor in compozitie, umpleti cu ea bolurile (circa 2/3) si dati-le 10 minute la cuptor. Reduceti temperatura la 150, lasati-le inca 15-20 de minute sa se inchege bine souflE-ul si serviti-l imediat.