Menopauza
Sunt plantele de folos?
Cand apare si ce se intampla la menopauza?
In sensul strict al cuvantului, menopauza inseamna oprirea definitiva a menstruatiei. In realitate, termenul are o acceptiune mai larga, referindu-se atat la perioada premergatoare, cat si la cea urmatoare opririi menstrelor, data la care functia ovarelor inceteaza, determinand o gama intreaga de manifestari neplacute. De regula, menopauza apare la 45-50 de ani (putandu-se instala si cu 5, 7 sau chiar 10 ani mai tarziu, dar si mai devreme), iar din punct de vedere fiziologic consta in incetarea producerii de ovule si a hormonului numit estrogen. Este un proces firesc, pe care unele femei nu-l resimt decat foarte putin ca pe ceva neplacut, dar care pe fondul unor probleme preexistente, cum ar fi stresul, oboseala, bolile deja instalate, poate crea destule neplaceri.
Care sunt simptomele suparatoare
ale debutului menopauzei?
Despre problematica pe care o ridica menopauza s-ar putea scrie chiar carti, pentru ca este la fel de diversa ca si tipologia feminina. In linii mari, incetarea activitatii hormonale a ovarelor poate produce urmatoarele simptome:
• bufeuri urmate de valuri de transpiratie (simptomele cele mai des intalnite).
• palpitatii cardiace, variatii ale tensiunii arteriale - sunt specifice mai ales firilor agitate, nervoase si, daca nu sunt tratate corespunzator, pot deveni periculoase pentru organism.
• menstre foarte neregulate si, uneori, cu sangerari foarte abundente - mai ales hemoragiile prelungite pot produce o stare de slabiciune marcata, necesitand chiar interventia medicala de urgenta, pentru reechilibrarea fiziologica.
• rarefierea masei osoase (osteoporoza), care sporeste riscul fracturilor, mai ales a colului femural.
• tulburari emotionale din cele mai diverse, de la stari de nervozitate la frica sau depresie (aparitia lor este favorizata si de stresul cotidian, de disparitia bucuriei de a trai, de lipsa miscarii fizice, de un mediu familial neadecvat.
• exacerbarea apetitului alimentar, inclinatia spre obezitate - starea de nesiguranta, insecuritate care apare in aceasta perioada este adesea refulata prin consumul excesiv de alimente (mai ales dulciuri), cresterea necontrolata in greutate fiind si o consecinta a scaderii simtitoare a metabolismului bazal la instalarea menopauzei.
• o proasta lubrificare a vaginului si nevoia de a urina frecvent.
• iritabilitate, dificultate de concentrare, insomnii si depresii. Si pentru ca aceasta perioada coincide, adesea, cu sosirea varstei adulte a copiilor si plecarea lor din casa parinteasca, femeile a caror viata a fost concentrata pe familie incearca un sentiment acut de pierdere a identitatii (pe care femeile active pana tarziu nu-l traiesc).
Dar nu toate femeile resimt menopauza atat de acut. Pentru multe dintre ele, inconvenientele sunt minore si compensate de avantaje. Se simt in forma, sunt viguroase, multumite ca au scapat de neplacerile menstrelor. Iar faptul ca nu mai raman insarcinate si nu mai trebuie sa ia anticonceptionale sau "sa se fereasca" le creste apetitul sexual. In concluzie, o femeie la menopauza nu este batrana, ci tanara, putand sa duca o viata activa. In ce priveste dificultatile pe care totusi le intampina, ele pot fi usor rezolvate prin solutii medicale si naturale.
Care sunt tratamentele clasice
ale tulburarilor de menopauza?
In ultimele doua decenii, cercetatorii au cautat o solutie globala, un medicament care sa suplineasca oprirea productiei de hormoni si care sa inlature toate simptomele neplacute ale debutului de menopauza. Primele medicamente care au aparut contineau hormoni estrogeni, care, intr-adevar, atunci cand erau administrati, reduceau simtitor aparitia unor simptome cum ar fi bufeurile sau transpiratia. Mai mult, administrarea de medicamente cu hormoni estrogeni prevenea aparitia osteoporozei, a petelor pe piele cauzate de varsta, a tulburarilor la nivelul vaginului. Dincolo de beneficiile sale insa, administrarea de estrogen a dus la aparitia unor probleme extrem de grave, dintre care cea mai mare era dublarea riscului de aparitie a tumorilor benigne si a cancerului de san, ovarian, a unor boli cardiace. Atunci a fost lansata o noua generatie de medicamente hormonale, care contineau, alaturi de estrogen, celalalt hormon produs de ovare: progesteronul. Iata, insa, ca acum doi ani un adevarat scandal international a izbucnit cand au fost date publicitatii rezultatele observarii a catorva zeci de mii de femei care utilizau medicamente cu estrogen si progesteron. Rezultatele nu erau deloc atat de roz cum le anuntasera producatorii acestor "minuni farmaceutice", din contra. Folosirea acestor medicamente mareste cu aproape 30% riscul aparitiei cancerului la san si ovarian, nu are nici un fel de efect favorabil (contrar celor pretinse de producatori) asupra activitatii cardiace si nici asupra unor tulburari emotionale. De asemenea, s-a constatat ca tratamentul cu aceste medicamente favorizeaza si aparitia unor tulburari colaterale cum ar fi scurgerile vaginale, greata, retinerea de lichide in organism, durerile de sani. Exista studii care arata ca aceste pilule sporesc si riscul aparitiei trombozelor, emboliilor si a accidentului vascular. In consecinta, responsabilii cu sanatatea din Sua, Germania, Canada au oprit o buna parte din studiile facute cu aceste medicamente pe loturi mari de femei, au recomandat foarte multa prudenta in adoptarea acestui tip de tratament hormonal si si-au intors privirile spre ceea ce s-au straduit mult timp sa ignore: tratamentul natural. Asa au reajuns in actualitate valeriana, sunatoarea, soia si germenii de soia, precum si anumite plante chinezesti care la noi sunt mai greu de gasit, putand fi inlocuite insa de leacuri autohtone. Despre ce leacuri este vorba vom vedea in continuare:
Cinci leacuri din plante cu efecte exceptionale:
1. Lemnul-dulce - estrogenul natural
Radacina de lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra) este printre cele mai bogate surse de fitoestrogen din lume. Fitoestrogenul este un hormon secretat de plante, care, ajuns in organism, are asupra femeilor aceleasi efecte ca estrogenul secretat de ovare, fara a avea insa efectele secundare ale medicamentelor de sinteza cu acest hormon. In contextul tulburarilor produse la debutul menopauzei, tratamentul cu radacina de lemn-dulce sub forma de tinctura reduce si chiar elimina simptome cum ar fi: bufeurile, transpiratia abundenta, starile de iritare nervoasa, tulburarile de apetit alimentar. Mai mult, dupa instalarea menopauzei, tratamentul cu aceasta planta previne osteoporoza, aparitia petelor pe piele si uscarea acesteia, uscarea vaginului, imbatranirea accelerata a corpului.
Administrare: Cel mai eficient este lemnul-dulce administrat sub forma de tinctura, pe care o putem achizitiona direct de la un magazin naturist sau o putem prepara casnic astfel: se umple pe o treime un borcan cu pulbere de radacini de lemn-dulce, iar restul se completeaza cu alcool alimentar de 50 de grade; se inchide borcanul ermetic cu un capac si se lasa la macerat continutul vreme de 8 zile, cand se filtreaza si se trage in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza o lingurita diluata in 100 ml apa, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul se face vreme de trei saptamani, cu o saptamana de pauza, dupa care se reia. In total se fac minimum trei asemenea cure cu tinctura de lemn-dulce.
Precautii si contraindicatii
Tratamentul cu lemn-dulce poate genera anumite efecte, cum ar fi prelungirea datei ciclului menstrual, marirea volumului sanilor si intarirea lor, reaparitia sangerarilor menstruale la femeile deja ajunse la climax.
Administrarea acestei plante este contraindicata atunci cand se urmeaza in paralel un tratament cu estrogeni din medicamente de sinteza, cand exista deja boli cum ar fi: chistul ovarian, fibromul uterin, nodulii mamari, cancerul cu diferite localizari.
2. Salvia - contra transpiratiei si a bufeurilor
Iarba de salvie (Salvia officinalis) este, alaturi de cretisoara, despre care vom vorbi in continuare, o planta emblematica pentru tratamentul bolilor specific feminine. Administrata in perioada de debut a menopauzei, ea este un excelent remediu cu efect imediat contra bufeurilor, intrucat regleaza temperatura corpului, are efect antisudorific (adica reduce cantitativ transpiratia), normalizeaza activitatea endocrina. Avand si o actiune detoxifianta puternica, ea este pe termen lung un foarte bun sprijin si pentru alte tulburari specifice menopauzei, cum ar fi tendinta de ingrasare, acumularea de lichide in organism, apetitul excesiv.
Se administreaza sub forma de pulbere, obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica de cafea - o jumatate de lingurita de patru ori pe zi. Planta se ia pe stomacul gol, se tine vreme de 5-10 minute sub limba (pentru a avea un efect mai rapid), dupa care se inghite cu apa. In perioadele cu bufeuri puternice sau cu transpiratie abundenta se pot lua pana la 6-8 doze a cate o jumatate de lingurita de pulbere de salvie pe zi.
Precautii
3. Cretisoara - un antihemoragic redutabil
Recent, un farmacist brasovean mi-a relatat cazul unei doamne care venea la farmacie sa cumpere cantitati impresionante de cretisoara (Alchemilla vulgaris). Odata, cand tocmai luase sase cutii cu aceasta planta, farmacistul a intrebat-o ce face cu atata cretisoara. Doamna respectiva a raspuns ca fara aceasta planta ar sta mai mult prin spitale, intrucat are grave probleme hormonale la debutul menopauzei, cu hemoragii atat de abundente, incat ii produc o anemie foarte puternica. Dupa lesinuri repetate, cauzate de aceasta anemie posthemoragica, urmate de spitalizari, a descoperit, la recomandarea unei cunostinte, iarba de cretisoara. Cu pulberea acestei plante administrate in doze de soc 2-3 linguri (!) pe zi, hemoragia uterina este oprita aproape complet. De fiecare data cand apar aceste sangerari, ea isi administreaza prompt doza de pulbere si lucrurile se stabilizeaza ca prin farmec. Marturisesc ca am fost intrigat de maniera aceasta de tratament cu cretisoara mult supradozata, insa, pe de alta parte, aceasta experienta probeaza inca o data, fara nici un dubiu, virtutile plantei. Toate femeile care sufera de sangerari puternice la debutul menopauzei sau de hipermenoree (ciclu menstrual abundent) ar trebui sa cunoasca aceasta planta exceptionala.
Se administreaza pulberea, obtinuta prin macinare cu rasnita electrica de cafea, din varfuri inflorite si flori de cretisoara, cate 3-4 lingurite rase pe zi. In cazul unor sangerari foarte puternice, se pot lua si 6 asemenea doze pe zi, dar nu mai mult de cateva zile la rand, intrucat in cazul supradozarii poate avea reactii adverse destul de neplacute.
Precautii
Tratamentele de lunga durata sau cu doze foarte mari din aceasta planta produc constipatie si pot inhiba procesele de eliminare pe ansamblu. De aceea, fie se fac pauze la tratamentul cu cretisoara, fie se administreaza purgative naturale (tinctura de fructe de soc, ulei de ricin) sau se fac clisme o data la 2-3 zile.
4. Sunatoarea - antidepresivul natural cel mai folosit
In Statele Unite si Germania iarba de sunatoare (Hypericum perforatum) face pur si simplu concurenta, in tratarea tulburarilor emotionale, celor mai sofisticate medicamente de sinteza, cum ar fi Prozac sau Zoloft. Tratamentul cu sunatoare favorizeaza stabilitatea emotionala, diminueaza intensitatea acceselor de panica sau manie. Este recomandata contra depresiilor, starilor de anxietate si neliniste care apar in preajma menopauzei.
Se administreaza sub forma de tinctura (se prepara la fel ca si cea de lemn-dulce prezentata anterior), din care se iau zilnic 4 lingurite, ce se administreaza pe stomacul gol, diluate in apa. In cazul in care tulburarile emotionale sunt mai puternice, efecte foarte bune se obtin prin administrarea pulberii obtinute prin macinarea cu rasnita electrica de cafea. Se ia o lingurita rasa la intervale de aproximativ patru ore pe parcursul zilei.
Precautii
In general, este bine ca tratamentul cu sunatoare sa nu dureze mai mult de doua luni, urmat de doua saptamani de pauza, intrucat favorizeaza aparitia unor simptome cum ar fi nevralgia, sensibilitatea exagerata la lumina, durerile usoare de cap.
5. Valeriana - planta linistii si a calmului
Mai "grea" decat sunatoarea, cu efecte sedative mai puternice, valeriana (Valeriana officinalis) este indicata in simptomele mai dure ale debutului menopauzei, cum ar fi starile de anxietate (teama fara motiv aparent), de nervozitate, de iritabilitate psihica, de furie etc. Este unul dintre cele mai bune leacuri si in diferitele tipuri de insomnie, foarte frecvente in perioada premenopauzei, dand un somn adanc si linistitor. In fine, valeriana este pe termen lung un ajutor pretios pentru tratarea aritmiei cardiace, a hipertensiunii si, in general, a problemelor cardiovasculare care apar pe fond nervos in aceasta perioada.
Cel mai bun mod de administrare a valerianei este sub forma de tinctura (care se obtine la fel ca si cea de lemn-dulce). Pentru tratarea problemelor emotionale, pentru tinerea sub control a apetitului si contra problemelor cardiovasculare se iau 50 de picaturi de valeriana de patru ori pe zi. Pentru tratarea insomniei se iau 1-2 lingurite diluate in jumatate de pahar de apa, cu 15-20 de minute inainte de culcare.
Precautii
Tratamentul cu tinctura de valeriana poate da, mai ales la inceput, stari de somnolenta in timpul zilei, precum si o anumita incetineala mentala. Farmacistii din Sua atrag atentia ca intreruperea brusca a tratamentului cu valeriana nu este benefica pentru echilibrul emotional. Din acest motiv, dozele de valeriana se reduc treptat atunci cand se doreste incheierea tratamentului.
Doua remedii redutabile
pentru tulburarile de menopauza
Tonic feminin - este un remediu foarte complex, pe baza de plante estrogene puternice (intre care si lemnul-dulce si semintele de marar), completate ca actiune de ierburi care tempereaza activitatea hormonala (salvie, cretisoara, traista-ciobanului s.a.). Principala actiune a acestui produs, realizat de catre firma "Dacia-Plant" din Sebes-Alba, este aceea reintineritoare, el ajutand la prelungirea tineretii biologice sau, dupa caz, la estomparea simptomelor neplacute ale menopauzei, in special bufeurile si transpiratia excesiva. Mai merita adaugat faptul ca este special conceput si pentru mentinerea frumusetii, ajutand la mentinerea elasticitatii si a stralucirii pielii, la mentinerea tonusului sanilor, incetinind ritmul de crestere al pilozitatilor, impiedicand aparitia osteoporozei si a anumitor boli degenerative specifice varstei a treia. Se prezinta sub forma de tinctura, cu care se fac cure de durata medie (minimum o luna) sau lunga (doua-trei luni), in functie de scopul urmarit.
Femina - este o tinctura din mai multe plante, de asemenea conceputa pentru prevenirea si tratarea simptomelor specifice menopauzei, produsa de laboratoarele "Plantavorel" din Piatra-Neamt. Are o actiune in buna masura complementara produsului anterior mentionat, continand plante reglatoare ale tensiunii arteriale si ale activitatii cardiace, cu efecte in tratarea durerilor de cap, a senzatiilor de ameteala (vertij) sau de greata ce se manifesta frecvent la debutul menopauzei. De asemenea, are o actiune relaxanta si usor antidepresiva, fiind indicata in combaterea tulburarilor emotionale usoare care apar in aceasta perioada. Asupra digestiei are efecte stimulente, combatand indigestia, balonarea si crampele abdominale.
Este un remediu cu o actiune ampla, insa blanda, fiind prin excelenta recomandat in tratamente pe o perioada lunga de timp (2-3 luni).
Doua leacuri simple, dar cu efecte
uluitoare: relaxarea si respiratia
Un studiu-pilot facut in spitalul universitar din Linkping, Suedia, a corelat exercitii de relaxare si de respiratie intr-un program destinat femeilor cu tulburari puternice de menopauza, in special bufeuri, transpiratie si aritmie cardiaca. Participantele la acest program s-au intalnit o data pe saptamana, efectuand in grup cate o ora de exercitii de relaxare si de respiratie abdominala. In total, au fost 12 asemenea intalniri, pentru a invata tehnicile de relaxare si respiratie, in rest, fiecare participanta lucrand aceste procedee de cate ori simtea nevoia. Rezultatele au fost mai mult decat incurajatoare, participantele reusind o reducere remarcabila de 73% a bufeurilor dupa sase luni. Despre relaxare am vorbit detaliat, acum doua saptamani, in pagina de forma maxima a revistei noastre, urmand ca in numarul viitor sa prezentam tehnici de respiratie pentru imbunatatirea sanatatii.
Ilie Tudor
Cateva repere in alimentatie
Toate studiile facute in ultimii douazeci de ani sunt de acord cu un lucru: indiferent de tipul de tratament urmat, femeile care ajung sa se confrunte cu probleme de menopauza trebuie sa tina o dieta speciala. In primul rand, trebuie eliminate complet excitantele, cum ar fi alcoolul si cafeaua, precum si aditivii alimentari pentru conservare, gust si aroma, care pe de o parte perturba echilibrul hormonal, iar pe de alta parte pot avea interactiuni nedorite cu medicatia hormonala. Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii au relevat ca in unele tari cum ar fi Japonia, Indonezia, Coreea, tulburarile de menopauza sunt mult mai rare decat in alte parti ale lumii. S-a cautat secretul acestei "imunitati" si s-a observat ca tipul de alimentatie din aceste tari, cu foarte putina carne, cu multe cereale, legume, fructe crude si alge este favorabil echilibrului hormonal. Intr-adevar, aplicata si in alte parti ale lumii, aceasta dieta preponderent vegetariana si cu multe cruditati s-a dovedit extrem de benefica contra tulburarilor de menopauza. De asemenea, cateva alimente s-au facut remarcate in dieta, fiind recomandate ca adevarate medicamente pentru femeile de varsta a treia, si nu numai:
• soia si germenii de soia - se pare ca hormonii naturali continuti de boabele acestei leguminoase au efecte miraculoase in tratarea tulburarilor de menopauza. De asemenea, consumul de soia scade riscul aparitiei cancerului la san si a tumorilor benigne.
• ceapa verde - ajuta la reechilibrarea endocrina si stopeaza procesele de imbatranire a organismului. Cu aceleasi efecte sunt creditate si telina (in special frunzele) si mararul.
• cerealele integrale (in special graul, orezul, ovazul si hrisca) - sunt un excelent profilactic pentru cancerul de colon, pentru deranjamentele digestive si chiar pentru tulburarile nervoase.
• fructele de catina si uleiul de catina - datorita bogatiei in vitamine (in special A si E), pot fi considerate remedii de baza pentru aceasta perioada.