Surprize in gradina de zarzavat
Mararul si Tarhonul
Le bagam toata ziua in ciorbe, uitand ca sunt
mai puternice decat un vagon de medicamente
Mararul
Scurt istoric
Originea acestui zarzavat-minune s-a pierdut in timp. Se pare ca initial a crescut spontan, atat in sudul Europei, cat si in India si sudul Chinei, fiind luat mai apoi in cultura si raspandit in toata lumea. Era cunoscut si utilizat in vindecare si ca aliment in Egiptul Antic, in Roma si in Grecia Antica.
Boli care se vindeca cu marar
•Astenie - lasati sa macereze, timp de 8 zile, 20 de linguri de seminte de marar intr-un litru de vin rosu bun. Filtrati si beti dupa fiecare masa cate un paharel din acest excelent intaritor.Intern:
•Ciclul menstrual neregulat sau dificil, lipsa ciclului menstrual - remediul cu adevarat magic in toate aceste afectiuni este pulberea de inflorescente si seminte de marar, obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica de cafea. Tratamentul dureaza trei luni si consta in administrarea acestei pulberi: se ia o lingurita rasa, de patru ori pe zi, pe stomacul gol, cu putina apa. In timpul acestui tratament, se reduce pe cat posibil consumul de carne, se elimina din alimentatie zaharul si inlocuitorii lui artificiali si alimentele cu aditivi sintetici.
•Colici - de cum apar durerile, fierbeti circa 10 minute o lingurita de marar intr-o ceasca de lapte si beti cat puteti de cald. O sa va simtiti imediat mai bine.
•Dureri menstruale - macinati fin in piua sau cu rasnita electrica de cafea inflorescente uscate de marar. Luati in fiecare zi, de trei ori, pe stomacul gol, cate o lingurita din pulberea astfel obtinuta, tineti-o sub limba vreme de cateva minute, dupa care inghititi-o cu putina apa.
•Digestie dificila, varsaturi - in Vrancea si Buzau, babele mestere puneau intr-o cana de apa fierbinte seminte de marar cat se pot lua cu trei degete, lasau sa se infuzeze 20 de minute, dupa care o administrau calda suferindului. Este un excelent intaritor al aparatului digestiv.
•Eczeme, eczema cauzata de disfunctii cortico-suprarenale - se piseaza foarte bine 10 inflorescente de marar, se pun intr-un borcan, se adauga rachiu de buna calitate atat cat sa le acopere complet, dupa care se inchide borcanul si se lasa la macerat vreme de 10 zile. Dupa trecerea acestei perioade, se filtreaza totul, se ia o lingurita intr-un pahar de apa de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Pentru mai multa eficienta, in borcanul in care se face maceratia se mai adauga 2-3 inflorescente de telina si un fir de ceapa verde.
•Gripa - pentru a o preveni, mestecati seminte de marar.
•Hemoroizii - se tratau in Tara Fagarasului cu floare de marar. 4-5 inflorescente se pisau putin, apoi se lasau in jumatate de litru de apa de seara pana dimineata. Se bea acest leac dimineata si la pranz, cate o cana, pe stomacul gol. Hemoroizii deveneau mai putin durerosi si se puteau trata direct cu unsoare de tataneasa si filimica.
•Lauzie - lauza se va intrema mai repede si va avea san bogat, daca va bea o cana de lapte in care s-a pus cat era fierbinte o lingurita de seminte de marar.
•Meteorism (gaze intestinale) - inainte si dupa masa, luati cate un sfert de lingurita de seminte de marar pisate. Efectul de reducere a gazelor va fi rapid.
• Osteoporoza - frunzele de marar adaugate in salatele de cruditati produc in timp ameliorari miraculoase ale acestei afectiuni. Efectul este mult mai puternic daca veti bea vreme de o saptamana pe luna preparatul obtinut prin macerarea peste noapte a unei inflorescente de marar cu tot cu seminte, zdrobita, intr-o cana de apa.
•Retentie de urina - considerat drept un diuretic excelent, mararul este indicat tuturor acelora care urineaza "picatura cu picatura". Se consuma frunzele proaspete, nefierte.
Extern:
•Hemoroizi - 5 linguri de seminte de marar se oparesc cu o ceasca de apa clocotita si se lasa sa stea o jumatate de ora, dupa care se fac spalari locale cu vata inmuiata in aceasta solutie.
•Ochi - contra inflamatiei ochilor si a pleoapelor folositi pentru uz extern un decoct de seminte de marar (30 g intr-un litru de apa), fierte timp de 5 minute. Aplecati-va fata deasupra vasului luat de pe foc si acoperiti-va capul cu un prosop.
•Urcior - o lingura de seminte se pune intr-o cana cu apa clocotita, se acopera si se lasa sa stea 20-25 de minute. Se filtreaza si se fac tamponari cu vata cu aceasta infuzie.
Frumusete
•Pentru cresterea sanilor - se macina in piua sau cu rasnita electrica de cafea 20 de linguri de seminte de marar. Pulberea astfel obtinuta se pune intr-un borcan, dupa care se toarna deasupra doua pahare de spirt alimentar indoit cu apa. Se inchide borcanul, se lasa la macerat timp de 10 zile, apoi se filtreaza. Se iau din acest preparat 3-4 lingurite pe zi, diluate in apa, pe stomacul gol. Efectele apar in maximum o luna si sunt uluitoare. Tratamentul, pentru stabilizarea efectelor, se tine sase luni la rand.
•Cosuri, ten iritat - 2 linguri de seminte se pun intr-o jumatate de cana cu apa clocotita, se acopera si se lasa sa stea 20-25 de minute. Se filtreaza si se fac tamponari cu vata cu aceasta infuzie.
•Tenul obosit - pentru a trata un ten obosit macinati cu o rasnita (ca pentru piper) jumatate de lingura de seminte de marar si puneti faina astfel obtinuta intr-o farfurie adanca. Turnati apa clocotita si aplecati-va putin fata deasupra aburilor, acoperind capul si vasul cu un prosop.
Contraindicatii
Inflorescentele, frunzele si semintele, mai ales in cantitati mari, sunt contraindicate persoanelor cu stomac foarte sensibil. Semintele sunt contraindicate in cancer (mai ales ovarian si mamar), chist si fibrom uterin, mastoza, hipermenoree (ciclu menstrual abundent). Se administreaza cu prudenta femeilor care au sindrom premenstrual.
Cateva secrete
Semintele de marar au un efect hormonal extrem de puternic. Ele au o actiune identica cu a hormonului estrogen. Estrogenul este hormonul care este implicat in organism in procesele de crestere si intretinere ale pielii, in producerea de secretii ale mucoaselor, in dezvoltarea caracterelor feminine. La femei, semintele de marar produc cresterea sanilor, subtierea vocii, largirea bazinului si subtierea taliei. Ele mai confera pielii finete, incetinesc ritmul de crestere si impiedica aparitia de noi fire de par in regiunea axiala, faciala, pubiana etc.
Magie
Folosirea mararului ca leac magic dateaza inca din Antichitate. Chinezii, care il utilizau pentru vindecarea multor boli, spuneau ca are un efect magic de intarire a organismului, avand proprietatea de a mentine vitalitatea si tineretea nealterate de trecerea timpului. In anumite zone ale Frantei, se crede ca ramurile de marar uscat atarnate de o grinda a casei alunga spiritele rele.
Tarhonul
Scurt istoric
Tarhonul este o planta adusa din indepartatul Caucaz. Arata ca o tufa inaltuta - poate ajunge la un metru -, cu frunze inguste si destul de lungi. Ea creste foarte ramificata, incat trebuie legata ca sa nu se rupa. Se recolteaza cu putin timp inainte de inflorire, prin tundere. Culese primavara, frunzele sale pot fi folosite la prepararea unei salate foarte aromate si cu proprietati medicinale deosebite. Este o planta adeseori folosita in arta culinara, dar si in medicina populara, mai ales in Ardeal.
Boli care se vindeca cu tarhon
Intern:
• Anorexie - contra lipsei poftei de mancare (inclusiv la convalescenti si la anorexicii cronici) se mesteca doua-trei frunze, crude sau uscate, pe stomacul gol, cu cateva minute inainte de masa. Este un leac popular care nu da gres.
•Arterita, ateroscleroza - trei maini de frunze de tarhon se taie marunt, se pun intr-un borcan si se acopera cu jumatate de litru de otet de mere, lasandu-se sa stea astupat vreme de 7 zile. Se filtreaza si se bea pe stomacul gol cate un paharel inainte de masa.
•Ascita - se mananca frunze de tarhon crude, pe stomacul gol, minimum 7 frunze pe zi.
•Batranete - frunzele de tarhon, tocate fin si puse in salata de cruditati sau adaugate in ciorbe, dupa ce s-au racit, au efect intineritor. Ele ajuta la regenerarea ficatului, reduc colesterolul, curata vasele de sange si au efect antireumatic.
•Cancer - in dietele cu cruditati anticancer, condimentarea cu tarhon a salatelor si ciorbelor catalizeaza procesul de vindecare. S-a observat la populatiile care consuma din belsug aceasta planta o reducere a incidentei cancerului gastric si intestinal.
•Cancer gastric - trei maini de tarhon proaspat se dau prin masina de tocat (sau se zdrobesc in mixerul electric, dupa ce am adaugat putina apa), dupa care se storc bine intr-un tifon. Sucul astfel obtinut se bea imediat cu o lingura, pe stomacul gol. Cura tine minimum o luna. Sucul poate fi conservat vreme de 12 ore, la frigider (4C).
•Colecistita, colici biliare - peste o lingurita de frunze uscate sau doua lingurite de frunze proaspete se toarna o cana de apa fierbinte si se lasa sa infuzeze 20 de minute. Se bea fierbinte, pe stomacul gol. In colecistita cronica este mai bun maceratul - in loc de apa fierbinte folosim apa rece in aceeasi cantitate si lasam la macerat, la temperatura camerei, vreme de patru ore, frunzele bine maruntite cu apa.
•Colita de putrefactie - trei zile la rand nu se mananca decat fructe si legume proaspete (eventual foarte putina paine) si se consuma supe de legume condimentate din belsug cu tarhon. Inainte si dupa fiecare masa se mesteca 2-3 frunze de tarhon.
•Dinti (pastrarea integritatii dintilor) - s-a observat ca persoanele care consuma frecvent tarhon crud (netrecut prin foc) au o dantura mai sanatoasa. Tarhonul, se pare, protejeaza dintii impotriva aparitiei cariei dentare si tartrului, intarindu-le, de asemenea, si radacina.
•Dureri de dinti - o mana de tarhon (cu tot cu radacini) tocat se pune intr-un borcan si se acopera cu otet, se astupa si se agita bine (30 de minute). Se scoate apoi tarhonul, se mesteca putin in gura si se tine in locul dureros.
•Dureri gastrice, gastrita - atunci cand durerile apar dupa masa, leacul este o cana cu ceai de tarhon: 1-2 lingurite de tarhon se oparesc vreme de 15-20 de minute cu o cana de apa clocotita. Se bea cu inghitituri mici.
•Tulburari de crestere la copii manifestate prin: deficiente de vorbire, pubertate precoce, diferite tulburari hormonale - ideala este o cura de o luna, in care se beau inainte de fiecare masa 3 lingurite de suc. Daca nu avem la dispozitie tarhon proaspat, se foloseste un macerat din tarhon uscat in otet de mere: peste 10 linguri de tarhon bine maruntit se pun 40 de linguri de otet de mere si miere. Se lasa la macerat doua saptamani, dupa care se filtreaza. Se iau 3-6 lingurite din acest otet medicinal inainte de fiecare masa.
•Reumatism, dureri reumatice - peste trei maini de tarhon maruntit se pune un litru de rachiu de drojdie. Se astupa, se lasa la macerat o luna, dupa care se filtreaza. Se iau in fiecare zi 5 linguri din acest preparat diluate in apa. Cu acest preparat se fac si frectii pe locurile dureroase.
•Sughit - peste o lingurita de tarhon se pune o jumatate de ceasca de apa fierbinte. Se lasa cateva minute, dupa care infuzia astfel obtinuta se bea calda, inghititura cu inghititura.
•Valori crescute ale colesterolului (dislipidemie) - cu 15 minute inainte de fiecare masa, se consuma 3-4 frunzulite mature de tarhon, mestecandu-le bine inainte de a le inghiti.
•Viermi (paraziti) intestinali - trei maini de tarhon nemacinat se pun cu jumatate de litru de apa de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Maceratul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca o jumatate de litru de apa, dupa care se lasa la racit si se filtreaza. Se combina cele doua extracte, obtinandu-se un ceai care se bea in doua reprize - jumatate din cantitate dimineata si jumatate seara. Tratamentul se repeta zilnic, vreme de doua saptamani. Este valabil pentru ascarizi, oxiuri si tenie.
Extern:
•Dureri de cap - doua maini de frunze proaspete de tarhon se pun intr-un borcan si se acopera cu spirt indoit cu apa; se astupa si se lasa la macerat 10 zile. Se filtreaza apoi si se pun in sticlute. Se maseaza cu acest preparat ceafa, fruntea si tamplele.
Cateva secrete
• In ciorbe si supe nu se pun frunze de tarhon albastrite, pentru ca le strica gustul.
• Tarhonul este adesea folosit in preparatele din carne, deoarece le diminueaza toxicitatea si le face mai usor de digerat.
• O ramurica de tarhon pusa in otet ii da acestuia un gust mult mai bun si asigura pastrarea indelungata.
• Pentru persoanele care au regim fara sare (in boli cum ar fi hipertensiunea, ischemia cardiaca, hipertiroidia), tarhonul este cel mai bun inlocuitor al acesteia.
• Prezenta tarhonului in mancare o face mai satioasa si mai digerabila.
• Tarhonul este un condiment salvator pentru bucatari, deoarece cateva frunze de tarhon pot schimba total gustul unei mancari fade.
• Tarhonul se pune la uscat in buchete, care se atarna de o sfoara. Din 4 kilograme de tarhon umed se obtine un kilogram uscat.
Magie
In medicina magica i se atribuiau tarhonului virtuti purificatoare, el putand sa scoata rautatea din trupul bolnav. Cand bolnavul nu mai dadea semne de intremare si nu mai putea manca, i se dadea sa bea pe inima goala zeama proaspata de tarhon, ca sa scoata rautatea si sa-i vina puterea.
Ilie Tudor