Rafinamente supraetajate:
Sandviciuri de nota 10
Sandvici cu vinete si ardei
Ingrediente (pentru 4 portii): 2 ardei grasi rosii, 1/2 vanata mica, 2 lingurite ulei de masline, sare, piper proaspat macinat, 1 catel de usturoi, 4 felii paine alba, 4 lingurite maioneza, 100 g telemea de oaie.
Mod de preparare: Se coc ardeii pe flacara sau in cuptor, sub gril, si se acopera cu un servet de bucatarie sau se baga intr-o punga de plastic. Se curata vanata si se taie felii - pe lung -, care se prajesc apoi pe ambele parti in uleiul incins. Se adauga sare si piper si, cand sunt aproape prajite, se pune in tigaie si catelul de usturoi curatat de coaja si se prajeste intreg impreuna cu feliile de vanata. Se curata ardeii copti, se taie in patru si se indeparteaza semintele si nervurile. Se prajeste painea in toaster (prajitorul electric) sau intr-o tigaie antiadeziva (fara grasime). Usturoiul se preseaza si se incorporeaza in maioneza, impreuna cu sarea si piperul. Se ung doua felii de paine prajita cu maioneza, se pun deasupra feliile de vanata, branza telemea taiata si ea felii si, la sfarsit, sferturile de ardei copt. Celelalte doua felii de paine se ung si ele cu maioneza si se aseaza peste ardei, cu partea unsa in jos, dupa care se taie fiecare sandvici in doua.
Sandvici cu sunca
Ingrediente (pentru 4 portii): 4 linguri sos pentru salata (maioneza+iaurt+verdeata tocata), eventual 2 linguri vin dulce gros (Porto), sare, 4 bucati paine feliata (toast), 50 g salata verde taiata fasii, 2 nectarine zemoase sau 1 mar ionatan mare, 4 felii subtiri de sunca, piper alb macinat mare.
Mod de preparare: Se amesteca sosul pentru salata cu vinul dulce, se gusta de sare si se ung cu el feliile de paine. Deasupra se pun fasiile de salata verde, nectarinele - fara samburi - taiate felii sau marul curatat de seminte si taiat in spalturi subtiri. Pe doua din feliile de paine se pune un strat gros de sunca si nectarina sau mar si se presara piper. Se acopera cu celelalte doua felii de paine, se apasa bine si se taie sandviciul in doua, pe diagonala.
Sandvici cu oua
Ingrediente: 2 oua, 4 felii paine de secara (a 50 g fiecare), 50 g bacon, 2-3 lingurite Pesto (sos de patrunjel, se gaseste in comert), 100 g branza topita.
Mod de preparare: Se fierb ouale tari (circa 10 minute), se prajesc feliile de paine in toaster sau intr-o tigaie (fara grasime), iar baconul taiat cubulete se prajeste si el tot in tigaie si tot fara grasime. Se curata ouale de coaja si se taie bucatele. Se ung cele 4 felii de paine prajita cu Pesto si se presara deasupra bucatelele de ou. Peste ele se pun feliile de branza, se presara cubuletele de bacon si se dau la cuptor (250) pana ce se topeste branza (5-7 minute). Sandviciurile se servesc cu salata de varza, masline si ardei iuti murati.
Sandvici cu piept de pui
Ingrediente (pentru 4 portii): 300 g piept de pui, 1 lingurita ulei, 1 ceapa mica, sare, piper, 60 g varza rosie cruda, 2 lingurite maioneza, 1/2 ardei rosu iute (uscat), 6 frunze de busuioc, 4 felii paine alba.
Mod de preparare: Se taie carnea fasii subtiri si se rumeneste bine in uleiul incins. Se adauga ceapa tocata marunt, se prajeste si ea putin, se sareaza, se pipereaza si se scot din tigaie. Varza rosie se taie fin, se prajeste in tigaia incinsa si se gusta de sare si piper. Se amesteca maioneza cu ardeiul iute taiat marunt si cu frunzele de busuioc taiate fasii si se condimenteaza. Feliile de paine prajite in tigaie - fara grasime - se ung cu maioneza. Pe doua dintre ele se pun - alternativ - un strat de varza si unul de carne, se acopera cu celelalte doua felii unse si ele cu maioneza (cu partea unsa in jos) si se taie in doua pe diagonala.
Dulciuri
Galuste dospite cu magiun de prune
Ingrediente (pentru 6 bucati): 250 g faina, 1/2 cub drojdie proaspata, 2 linguri zahar, 125 ml lapte caldut, 120 g unt, 1 ou, coaja rasa de la o lamaie, 1 lingurita zahar vanilat, 150 g magiun, 1 lingurita rom, 75 g mac macinat, 8 lingurite zahar pudra.
Mod de preparare:
• Se cerne faina intr-un castron mare si se face la mijloc o gropita in care se toarna drojdia maruntita si dizolvata in lapte, impreuna cu zaharul si o lingura de faina. Se presara deasupra putina faina, se acopera aluatul cu un servet de bucatarie si se lasa sa dospeasca la cald circa 15 minute.
• Se incorporeaza in aluat 20 g unt, oul, coaja de lamaie si zaharul vanilat, se framanta bine, se acopera din nou si se lasa sa creasca inca o jumatate de ora.
Galustele se fac astfel:
• Se face un sul din aluat care se taie in sase bile egale, se turteste fiecare bila in parte si pe mijlocul ei se pun doua lingurite cu magiun.
• Se aduna aluatul peste magiun si se formeaza galustele, care se lasa sa creasca inca 30 de minute pe planseta infainata.
• Se toarna apa pe fundul unei oale, se pune pe foc si, cand clocoteste, se aseaza galustele intr-o sita si se introduc cu sita cu tot in oala.
• Se fierb in aburi circa 25 de minute (la nevoie se mai adauga apa), se incearca cu o scobitoare daca s-au fiert (pe scobitoare sa nu ramana aluat) si se scot pe farfurii.
• Se topeste untul ramas, se toarna peste galuste, se presara galustele cu mac si zahar pudra si se servesc - eventual - cu sos de vanilie.