Mamaliga a la ItaliaMamaliga cu ceapa caramelizata Ingrediente (pentru 4 portii): Pentru mamaliga - 150 g malai grisat, sare, 1/8 l lapte, 30 g unt. Pentru ceapa caramelizata - 1 ceapa mare (300 g), 2 linguri ulei de masline, 1 lingura zahar (eventual brun), 1/8 l vin rosu (sau zeama concentrata de zarzavat), piper pisat mare, 100 g branza telemea (de oaie), 4 lingurite Pesto (se gaseste de-a gata sau se poate prepara din patrunjel, usturoi si ulei - mixate).
Mod de preparare: Mamaliga - se fierbe exact ca in reteta anterioara. Ceapa - se curata ceapa si se taie marunt. Intr-o tigaie se pun la incins uleiul si zaharul si cand zaharul s-a topit, se adauga ceapa si se lasa sa se caramelizeze circa trei minute. Se toarna peste ea vinul, se fierbe 5 minute si se gusta de sare si piper. Se pune mamaliga in farfurii adanci, peste ea se intinde ceapa caramelizata, peste ceapa se presara branza telemea faramitata, iar peste branza se toarna Pesto si se presara piperul macinat.
Mamaliga cu rosii si ciuperci Ingrediente (pentru 4 portii): Pentru mamaliga - 150 g malai grisat, sare, 1/8 l lapte, 30 g unt. Pentru legume - 250 g ciuperci, 1 ceapa, 2 linguri ulei de masline, piper proaspat macinat, 200 g rosii marunte, 80 g branza de capra, 4 lingurite Pesto.
Mod de preparare: Mamaliga - se fierbe exact ca in retetele anterioare. Legumele - se curata ciupercile si se taie in doua, iar ceapa curatata se toaca marunt. Se calesc ciupercile in uleiul incins, se adauga ceapa, se caleste si ea putin, se sareaza si se pipereaza. Se spala rosiile, se taie in 8 si se lasa si ele cateva minute sa se caleasca. Se pune mamaliga in farfurii adanci, se toarna peste ea legumele calite si Pesto si se presara cu branza de capra faramitata.
Mamaliga cu carne de porc si legume Ingrediente (pentru 4 portii): Pentru mamaliga - 150 g malai (grisat), sare, 1/8 l lapte, 30 g unt. Pentru carne + legume - 200 g spanac, 1/2 ardei gras rosu, 1/2 ardei gras galben, 150 g ciuperci, 1 ceapa mica, 250 g carne de porc (fil?), 1 lingura ulei, 50 ml zeama concentrata de legume (Knorr+apa), piper proaspat macinat, sare.
Mod de preparare: Mamaliga - se pune la fiert apa sarata (3/4 l apa) si cand clocoteste, se toarna malaiul, putin cate putin, amestecand intruna ca sa nu se faca cocoloase. Se lasa sa fiarba 15 minute la foc mic, amestecand din timp in timp. Se pune deoparte sa se raceasca (mamaliga e gata cand se desprinde de fundul ceaunului), dupa care se adauga laptele si untul. Carnea + legumele - se alege spanacul, se spala in mai multe ape, se fierbe circa 3 minute in apa cu sare si se scurge printr-o strecuratoare. Se spala ardeii, se indeparteaza semintele si nervurile si se taie fasii subtiri. Ceapa, curatata, se taie marunt, iar carnea se taie felii care se prajesc pe ambele parti in uleiul incins. Se scot feliile de carne din tigaie si se pun la prajit ciupercile si ardeii. Se adauga ceapa, se prajeste putin si ea, se adauga spanacul, carnea si zeama concentrata, se lasa sa dea intr-un clocot si se gusta de sare si piper. Mamaliga se pune in farfurii adanci si se serveste fierbinte cu mancarea de carne si legume.
Dulciuri
Budinca de fructe cu sos de citrice Ingrediente (pentru 6 persoane): 125 g unt, 3/4 ceasca zahar foarte fin, 2 oua batute usor, 2 lingurite coaja rasa de portocala, 1/2 ceasca fructe pasate (piure), 1 1/2 ceasca faina, 1 lingurita praf de copt, 1/4 ceasca lapte, 1/4 ceasca zeama de portocala. Pentru sos: 1 lingura zahar, 1 ceasca apa, 1 ceasca zeama de portocala, 1/2 ceasca zeama de lamaie, 1 lingura coaja rasa de portocala, 2 linguri coaja rasa de lamaie, 1 lingura Maizena (zeamil), 1 lingurita unt, 1 galbenus