Kilogramele psihologice
- Teama, melancolia, un soc psihologic pot sa deregleze comportamentul alimentar. Mancatul potoleste starile depresive: ingurgitate fara alegere, fara pofta si fara sfarsit, alimentele se transforma in drog -Bulimia, un semn al depresiei nervoase
Intr-o buna zi, temeiurile vietii noastre incep sa se clatine. Un soc, un traumatism, un deces, un divort, un accident, o agresiune, un motiv de spaima, pierderea unui loc de munca: ordinea lucrurilor explodeaza, cedand locul unui echilibru precar. Ne pomenim, deodata, mancand. Kilogramele psihologice sunt kilogramele tristetii, ale melancoliei, ale greutatii de a trai, ale refugiului din fata lumii. Socul afectiv produce dezorientare. De exemplu, necesitatea de a-ti asuma singur existenta, dupa un divort sau un deces.
Remediul dietetic: pranzul cu ceremonial
Cei atinsi de bulimie trebuie sa tina un jurnal gastronomic, in care sa noteze tot ce au mancat in decursul unei zile. Vor vedea foarte repede ca nu varietatea alimentelor primeaza, ci cantitatea lor. Mai ales seara, dupa sfarsitul unei zile de activitate, survine momentul "dramatic" cand depresivii, cel mai adesea oameni singuri, ingurgiteaza fara alegere tot ce gasesc in frigider. Unul dintre cele mai accesibile remedii pentru revenirea la normal prevede introducerea meselor regulate, insotite de "protocol": o fata de masa curata, un tacam complet, un mic decor atragator si, bineinteles, conditia de a manca asezat, concentrat asupra meniului, fara alte activitati paralele, ca de pilda cititul sau privitul la televizor. Atentie: kilogramele psihologice se depun mai ales cand stam in picioare, in bucatarie, mancand tot ce ne cade sub ochi.
Remediul psihoterapiei
Exista doua metode: terapia cognitiva si psihorelaxarea. In general, psihoterapia ajuta la redobandirea vointei si a increderii in sine. Cei bolnavi sunt ajutati sa se rupa de cauzele melancoliei, care de obicei apartin trecutului, si sa descopere problemele realitatii, ale vietii de zi cu zi. Mici lozinci ca: "in viata e important sa reusesti in toate privintele", sau "trebuie sa fiu frumos si seducator in orice moment", "toti oamenii au bucurii si tristeti, nu sunt singur in suferinta mea" sunt de mare efect.
Remediul psihorelaxarii
Consta in stradania de a-l face pe individ constient de corpul sau, constient de faptul ca hrana ne poate face frumosi, dar si urati. Atunci cand imaginea corpului exista in minte, e mult mai usor sa stopam avalansa de alimente. Daca atunci cand intindem mana spre frigider ne vom aminti cat de urat este corpul nostru acoperit de grasime, bulimia se va potoli. Important este ca fiecare gest pe care il facem sa fie controlat.
Calmantele
Cea mai mare parte a medicilor psihiatri le recomanda. Cel mai greu de combatut in lupta pentru dobandirea sigurantei de sine sunt ideile negre. Pentru ca ele sa nu declanseze impulsivitatea alimentara, mancatul continuu, se pot lua calmante usoare, care sa nu afecteze insa activitatile cerebrale si fizice.
Homeopatia
Restabilirea echilibrului psihic se dobandeste si cu ajutorul homeopatiei. Dupa 1989, cabinetele homeopatice au aparut si in Romania, conduse de foarte buni specialisti. Marele remediu homeopatic al bulimicilor este arnica, un medicament natural, care ajuta si la slabit.
Hidroterapia
Un sejur petrecut intr-o statiune balneara, dublat de bai, masaje, plimbari prin natura si sport are adesea o eficienta neasteptata in tratarea depresiilor nervoase. In ultimul timp, acestora li s-a adaugat si yoga, precum si exercitii de relaxare. Toate la un loc actioneaza atat asupra psihicului, cat si a kilogramelor psihologice.
Acupunctura
Rolul ei este de a stimula energia. Principiul yin, care reprezinta materia, si principiul yang, care reprezinta energia, pot intra in dezechilibru in urma unui traumatism psihic. Metabolismul stresului, care le face pe femei sa se ingrase, corespunde unei dezechilibrari a ficatului, plamanilor, pancreasului si rinichilor. Acestea sunt organele yin. Intepand vectorii energetici care le corespund, se restabileste curajul (dependent de rinichi), transformarea interna (dependenta de ficat), eliminarea toxinelor (legata de plamani), bunastarea mentala (legata de pancreas). Si acupunctura este in Romania "oficializata", fiind practicata in policlinici de stat, dar si la cabinete particulare din tara si Bucuresti.
Lupta impotriva kilogramelor psihologice nu se duce cu retete de slabit, ci cu un regim de echilibrare nervoasa, singurul in masura sa aseze un lacat pe frigider.Rodica Demian
Care este greutatea ideala?
Simplu de aflat: transformati-va inaltimea in centimetri, de ex. 1,60 m = 160 cm. Scadeti din inaltimea dvs. 150. De exemplu: 160 - 150 = 10. Impartiti la 2. Ex. 10:2 = 5. Scadeti cifra 5 din inaltimea dvs. masurata in centimetri: 160 - 5 = 155. Scadeti din 155 cifra 100, pentru a afla greutatea ideala pe care ar trebui s-o aveti: 155 - 100 = 55 kg!
Topul celor mai populare retete
Regimul disociat
Are mai multe variante, dar toate se bazeaza pe acelasi principiu: sa mananci orice, dupa pofta inimii, dar nu amestecat si dintr-o data. Aceasta disociere se poate face nu doar in functie de zilele saptamanii (luni - carne, marti - oua, miercuri - fructe etc.), ci de-a lungul aceleiasi zile, transformand cele trei mese principale intr-o masa de proteine, una de glucide, alta de vitamine. Se pare ca nu alimentele in sine ingrasa, ci combinatia lor. Un singur aliment consumat la discretie nu se transforma in grasimi. Oricum, e regimul cel mai usor de urmat!
Regimul cu pastai de fasole
Poti manca orice, in cantitati nelimitate, cu conditia de a bea cateva cani de fiertura din teci de fasole pe zi. Foarte eficace, acest regim antreneaza uneori tulburari stomacale si diaree.
Regimul pe baza de fibre
Prevede folosirea cu predilectie in alimentatie a produselor vegetale bogate in fibre (cereale ca: grau, orz, orez si legume radacinoase). Carnea si grasimile sunt excluse.
Acupunctura
Datorita unor puncte de acupunctura (craniu, dosul palmei), poate fi stimulata vointa de a slabi, fapt extrem de folositor pentru cei hotarati sa urmeze un regim. Alte puncte stimuleaza organele de evacuare (vezica, ficat etc.). Se indica cinci reprize de acupunctura pentru a putea constata daca au sau nu efect.
Cronobiologia
Luc Hourdequin, inventatorul acestei noi dietetici, propune sa ne cunoastem corpul si alimentatia lui, in functie de polii de energie. "Organismul nostru e comandat de doua tipuri de energie: una, asa-zisa solara, activeaza ziua; cealalta, lunara, activeaza noaptea. Exista fructe, legume, carnuri de zi si altele de noapte. Regula este sa potrivesti consumarea lor cu un anume moment prielnic. Nu exista deci alimente nocive si optime, ci doar momente nocive ori optime.
Autosugestia
Sa fie subconstientul cel care e vinovat de surplusul de kilograme pe care-l avem? Daca este adevarat, atunci metoda slabirii prin autosugestie este excelenta. Cum procedam? Intai si intai ne stabilim o greutate ideala la care vrem sa coboram. In functie de ea, ne gandim zi si noapte cum am arata avand-o. In trei reprize de reflectie pe zi, suntem indemnati sa ne gandim ca mergem pe strada, la teatru sau la o serata, provocand uimire si admiratie prin silueta pe care o avem. Cu acest prototip ideal in fata ochilor, vom reusi usor sa ne abtinem de la acele alimente care l-ar putea compromite. Pe scurt, visati-va manechin!
Traiasca gratarele!
O bucata de pui sau peste asezata pe un gratar incins este un aliment sanatos, complet si energizant. Trei gratare pe zi, insotite de o mare salata de legume (morcovi rasi, telina, salata verde, rosii etc.) si un pahar de suc natural de fructe e cel mai bun, mai rapid si mai echilibrat regim de slabit. In lipsa sucului de fructe, folositi cu incredere sana, chefirul sau laptele nefiert, degresat.