Feluri de post, cu ciuperciBatoane umplute cu ciuperci Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 batoane, 300 g ciuperci, 2-3 cartofi marisori, 5 catei de usturoi, o legaturica de marar, 60 g margarina, condimente la alegere (cimbru, busuioc, rozmarin), sare.
Mod de preparare: Spala ciupercile, fierbe-le bine in apa cu sare, strecoara-le si toaca-le marunt. Fierbe cartofii si paseaza-i ca pentru piure. Curata si zdrobeste usturoiul. Taie batoanele in bucati de cate 5-6 cm lungime, scoate-le miezul, inmoaie-l usor in apa si stoarce-l bine. Pune toate ingredientele intr-un vas adanc si freaca zdravan ori trece compozitia prin mixer. Umple batonasele - avand grija ca umplutura sa nu depaseasca marginile lor - si aseaza-le intr-o tava. Inainte cu 15 minute de-a le servi, da-le la cuptor.
Bors oltenesc cu ciuperci Ingrediente (pentru 4 persoane): 200-300 g ciuperci de cultura sau hribi (manatarci), 2 morcovi, 1 radacina patrunjel, 1 ceapa, 2 linguri orez, 1 1/2 l apa, 3/4 l bors, leustean si patrunjel verde, sare, piper.
Mod de preparare: Curata zarzavatul si ceapa si pune-le la fiert cu apa si sare. Spala bine ciupercile si taie-le feliute. Cand zarzavatul a fiert, scoate-l cu spumiera si pune supa din nou pe foc. Cand clocoteste, adauga ciupercile si lasa-le sa fiarba la foc moale pana se inmoaie. Pune orezul, ales si spalat, iar cand acesta e aproape fiert, toarna borsul clocotit. Lasa sa mai dea cateva clocote impreuna, stinge focul, adauga leusteanul si patrunjelul si lasa oala acoperita pana la ora mesei. Daca vrei ca borsul sa fie mai legat si cremos, topeste o lingura de faina intr-o tigaie cu putin untdelemn, stinge cu o ceasca de supa si amesteca in oala inainte de a adauga borsul.
Ciuperci a la grec Ingrediente (pentru 4 persoane): 1/2 kg ciuperci proaspete, 150 ml ulei, 50 ml vin, 2 cepe, 2 legaturi de verdeata, 1 lamaie, sare, piper.
Mod de preparare: Curata ciupercile, spala-le in mai multe ape si taie-le fasii. Toaca ceapa, dunstuieste-o in ulei, pune ciupercile si caleste-le impreuna, adaugand sare, piper, dupa gust, o legatura de verdeata tocata si zeama de la o jumatate de lamaie. Stinge cu vinul dublat cu apa si lasa sa fiarba la foc moale. La nevoie, mai adauga putina apa calda. Cand este gata, aseaza compozitia pe un platou, decoreaza cu felii subtiri de lamaie si presara verdeata tocata. Se serveste rece.
Corabioare cu ciuperci Ingrediente (pentru 6 persoane): 800 g ciuperci de crescatorie (pleurotys), 300 g faina, 300 ml ulei, patrunjel verde tocat, piper, sare, zeama de la o lamaie, o cescuta de apa.
Mod de preparare: Din faina, 200 ml ulei, 5 g de sare si apa, framanta o coca omogena cat sa fie pufoasa, inveleste-o intr-un stergar de in si las-o la frigider 2-3 ore. Curata, spala si fierbe putin timp ciupercile, adaugand in apa clocotita zeama de lamaie si putin untdelemn. Scurge ciupercile, taie-le marunt si prajeste-le in untdelemn. Adauga patrunjel verde tocat, sare si piper dupa gust. Scoate aluatul si intinde pe o planseta o foaie de circa 2-3 mm grosime. Cu un pahar de apa decupeaza rondele, pune in fiecare cate o lingurita de ciuperci si strange usor, dar sigur, marginile. Aseaza corabioarele intr-o tava unsa cu untdelemn si da-le la cuptor 15-20 de minute.
Sfere cu visine Ingrediente (pentru 4-6 portii): 250 g biscuiti simpli, 125 g nuci, 1 pahar de apa, 2 linguri cacao, 5 linguri zahar, 2-3 linguri rom, coaja rasa de lamaie, visine din visinata.
Mod de preparare: Trece biscuitii si nucile prin masina de tocat carne si pune totul intr-un castron. Fierbe din apa, zahar si cacao un sirop subtire si toarna-l fierbinte peste amestecul din castron. Adauga romul, coaja rasa de lamaie si amesteca bine. Cu mana uda, formeaza din compozitie mingiute, punand la mijloc cate o visina din visinata. Tavaleste sferele prin zahar tos si da-le la rece.
Retete celebre
Tort de morcovi
(Reteta elvetiana) Ingrediente (pentru 12 bucati): 300 g morcovi, 5 oua, 250 g zahar, 1 lingurita de coaja rasa de lamaie, 250 g migdale macinate, 80 g faina, 1 varf de cutit de sare, pulbere de cuisoare si scortisoara, 2 lingurite praf de copt, 2 linguri suc de lamaie. In plus: 200 g zahar pudra, alte 2 linguri de suc de lamaie, 1 albus pentru glazura, bomboane fondante pentru decorat (facultativ).
Mod de preparare: Se spala morcovii, se curata si se dau pe razatoarea mica. Se sparg ouale si se despart. Albusul se pune intr-o cescuta acoperita, la frigider. Batutul cremei. Galbenusurile, zaharul si coaja de lamaie se amesteca vreme de 5 minute cu robotul sau cu o lingura de lemn (pana ce zaharul se dizolva complet). Adaosurile uscate. Migdalele macinate, faina, sarea, scortisoara, cuisoarele si praful de copt se amesteca. Se incorporeaza in crema, alternativ cu morcovii rasi. Se pune sucul de lamaie. Se porneste cuptorul la 180C. Spuma de albus. Se unge o forma rotunda (26 cm diametru) si se pune putin la frigider. Se presara cu faina. Se bate albusul spuma si se incorporeaza in aluat. Coptul tortului. Se pune forma pe raftul doi de jos al cuptorului si se coace 50 de minute. Se scoate, se lasa sa se raceasca putin, se rastoarna. Se lasa sa se raceasca complet. Se amesteca zaharul pudra cu sucul de lamaie si albusul, pentru a se obtine o glazura uniforma. " Invelirea tortului. Se intinde glazura moale pe toata suprafata tortului. Facultativ, se decoreaza cu jumatati de bomboana fondanta sau fructe intregi din dulceata (visine, cirese etc.). Se lasa pana se intareste glazura.