In ritmul ceasului biologic - Organismul nostru are alt ceas decat ceasul desteptator. Cine-l respecta are mult mai putine probleme de sanatate -
Stim cu totii ca dimineata starea noastra generala este excelenta, dar ca dupa-amiaza, brusc si fara nici un semnal de avertizare, ne simtim rau si lipsiti de vlaga. Oare de ce alergiile si durerile de dinti sunt mai intense la orele diminetii? Sau de ce suntem mai in forma dupa-amiaza si nu in zori, dupa o noapte de odihna? Dar tipurile de cancer? De ce apar unele dintre ele mai frecvent in anumite anotimpuri?
Orologiul interior Intre timp, oamenii de stiinta au gasit raspunsuri la toate aceste intrebari: "vinovat" este ceasul intern (sau biologic) al organismului nostru, care nu coincide intotdeauna cu ceasul desteptator. "La fel ca ziua si noaptea ori vara sau iarna, si organismul omului parcurge zi de zi si an de an niste fluctuatii drastice, dictate de ritmul hormonal si de temperatura corpului", spune dr. Michael Smolensky, un mare specialist american al problemei. Femeile simt asta pe propria piele, fiindca ciclul menstrual este dirijat in totalitate de ceasul biologic. "Ultimele descoperiri influenteaza, fireste, in mod esential felul de a trata bolile pe viitor. Daca stim, de pilda, ca crizele de astm sunt de o suta de ori mai frecvente intre 4 si 6 dimineata, iar infarctele se produc intre 8 si 10, ele pot fi prevenite la momentul oportun, ceea ce inseamna vieti salvate".
De curand, Smolensky a publicat rezultatele cercetarilor sale in cartea "The Body Clock Guide to Better Health", un ghid care a devenit rapid best-seller in Statele Unite si a clatinat din temelii punctul de vedere traditional al unui mare numar de medici. Conform unui test efectuat in randul acestora, doar 40% din ei stiau ca din cauza bioritmului, organismul uman este supus unor oscilatii puternice in ceea ce priveste tensiunea arteriala, productia de hormoni si temperatura corpului. Modul de a gandi trebuie schimbat. "Acum stim ca efectul medicamentelor este diferit in functie de momentele zilei si, de aceea, dozarile trebuie regandite", scrie dr. Smolensky.
Ceasul biologic - aliatul nostru Aceste cunostinte creeaza sanse mai mari de vindecare pentru bolnavi si pot avea o influenta enorma asupra vietii noastre de zi cu zi. Cei care traiesc in concordanta cu ceasul lor biologic isi pot spori considerabil performantele profesionale sau sportive, pot suporta mai usor calatoriile lungi cu avionul si, in general, pot avea o viata mai sanatoasa. "Majoritatea oamenilor prefera sa se orienteze dupa ceasul de la mana in loc s-o faca dupa ceasul - mult mai sigur - din interiorul lor. Ceasul de la mana nu ne poate spune cand gandim cel mai repede, cand socotim sau cand lovim mai bine mingea de tenis. Asta n-o poate face decat ceasul biologic". Acest ceas biologic exista efectiv. Este un conglomerat de circa 50.000 de celule nervoase (din cele 100 de miliarde cate are creierul) de forma si dimensiunea unui "V" mare de tipar. Parte componenta a hipotalamusului (centrala de comanda a organismului), ceasul biologic este situat direct pe nervul optic si este "guvernat" de gena si de lumina.
Important: echilibrul dintre intuneric si lumina Iata explicatia dependentei extreme a ceasului biologic de o viata bine reglementata, cu suficienta lumina si intuneric: lumina insuficienta (verile ploioase si cenusii; iernile lungi, lipsa statului in aer liber), noptile nesfarsite sau schimbarile de fus orar in urma zborurilor peste Ocean deregleaza ceasul biologic si, odata cu el - echilibrul hormonal si intregul organism. "Cel putin 8 ore de somn, de preferinta intre 23:00 (cel tarziu) si 7:00 si o portie buna de soare si de lumina dimineata sunt premisele ideale pentru un ceas biologic care sa functioneze perfect", recomanda dr. Smolensky.
Incepand cu crizele cardiace si terminand cu succesele profesionale sau pofta nebuna de ciocolata - tot modul nostru de a gandi, de a simti si de a reactiona este determinat de ceasul biologic. Iata cateva exemple bine de urmat.
Somnul O lipsa de somn de doar doua ore pe noapte, vreme de o saptamana, are o influenta puternica asupra ceasului biologic. Lipsa de somn ne face neproductivi la locul de munca, reduce capacitatea de reactie a conducatorilor auto si, in plus, distruge anticorpii care ne ajuta sa luptam impotriva bolilor.
Sfatul specialistilor: Culcati-va, daca se poate, la aceeasi ora in fiecare seara, dormiti minimum 8 ore si petreceti primele ceasuri ale diminetii la lumina. Aceasta stimuleaza producerea melatoninei, care seara ne ajuta sa adormim din nou. Pe cat posibil, incercati sa dormiti si la pranz, nu mai mult de 20 de minute.
Alimentatia Mic dejunuri bogate si cine sarace. Hrana energizata la micul dejun este conditia fundamentala pentru o zi reusita; un pranz consistent, echilibrat, cu multe proteine, previne oboseala si lipsa de vlaga de dupa-amiaza. La cina: mancaruri usoare (paste), pe cat posibil fara grasimi, pentru ca noaptea digestia se produce cu 50% mai lent.
Sport si forma maxima Miscarea face parte din viata, dar momentul ales este la fel de important. Pentru a evita ametelile de dimineata, persoanelor hipotensive li se recomanda sa faca sport dupa-amiaza. Ideal intre 15:00 - 19:00.
Un antrenament de rezistenta efectuat dimineata poate intensifica producerea serotoninei (hormonul starii de bine), a Acth-ului (hormonul creativitatii) si a endorfinelor si poate stabiliza tensiunea arteriala. Cu trei ore inainte de culcare trebuie intrerupt orice efort. Un detaliu interesant: dupa-masa, la ora 15:00, strangerea de mana este cea mai puternica si forta fizica, de asemenea.
Profesia Creierul nostru rezolva problemele dificile, cu predilectie intre orele 10:00 si 12:00. Este perioada cea mai productiva pentru conferinte si pentru munca intelectuala.
Sfatul specialistilor: Nu programati - pe cat se poate - conferinte si cursuri intre 14:00 - 16:00, cand activitatea creierului atinge limita de jos.
Sex si graviditate Dupa cum arata rezultatele cercetatorilor, majoritatea oamenilor se iubesc conform unui plan surprinzator de bine reglementat: sexul este cel mai frecvent la ora 22:00 seara, la 8 dimineata si in luna octombrie. Cauza este de natura hormonala: la barbati, nivelul maxim al testosteronului este atins la aceste ore.
Sfatul specialistilor: Femeile care vor sa ramana gravide, sa incerce s-o faca dupa-amiaza, cand spermatozoizii sunt deosebit de mobili si sansele sunt mai mari.
Zborurile lungi Calatoriile pe distante mari, legate de modificarile fusului orar si ale climei, deregleaza, pe durata mai lunga, ceasul biologic.
Sfaturile specialistilor: In cazul zborurilor lungi catre Vest (de ex. spre Sua), incercati sa va treziti mai tarziu in zilele premergatoare calatoriei si, odata ajunsi la destinatie, sa petreceti primele dupa-amieze - pe cat posibil - la lumina. Daca zburati spre Est, treziti-va devreme, iar la sosire (in majoritatea cazurilor), iesiti imediat afara, la lumina.
Stare generala buna Rinita alergica si alergiile se inrautatesc in general pe timpul noptii si ating punctul culminant la ora patru dimineata, cand caile respiratorii s-au ingustat, iar productia adrenalinei si a cortizonului - doi hormoni eficienti pentru combaterea acestor afectiuni - este foarte scazuta.
Sfaturile specialistilor: persoanele in cauza sa ia antihistaminele preventiv, adica seara, inainte de culcare.
Alte sfaturi utile - Crizele cardiace se produc cel mai frecvent dimineata, intre 8:00 - 10:00 si adeseori lunea, dupa un sfarsit de saptamana obositor. Pentru a le preveni, luati seara, inainte de culcare, o aspirina cu un pahar de apa. Subtiaza sangele.
- Problemele dermatologice se rezolva cel mai bine daca aplicati crema dupa-amiaza, intre 16:00 - 20:00, cand pielea este foarte "receptiva".
- Durerile de dinti se instaleaza in cele mai multe cazuri intre 3:00 si 8:00 dimineata, cand nivelul cortizonului este foarte scazut. Tratamentele la stomatolog este bine sa le fixati dupa-amiaza, incepand cu ora 15:00. Toleranta la durere este mare, iar efectul injectiilor dureaza mai mult.
- Cancerul de san evolueaza mai repede in anumite anotimpuri. Femeile mai tinere il depisteaza de doua ori mai frecvent primavara si la inceputul verii, cele trecute de menopauza, toamna. De aceea este bine ca femeile tinere sa se prezinte la control si sa-si faca mamografie in aceasta perioada. Si inca ceva: la femeile tinere, mamografia iese foarte clara imediat dupa ciclul menstrual, pentru ca atunci tesutul glandular al sanului este mai putin dens.Rodica Demian