Bolile primaverii:Gastrita Hiperacida- Poate fi stapanita cu calm, exercitii de respiratie si remedii naturale - Dificil de inteles cum anotimpul reintoarcerii la viata, al bucuriei si frumusetii poate aduce la suprafata atat de multe probleme de sanatate. De la celebra astenie de primavara la bronsite si gripe tarzii sau gastrite - o cohorta de musafiri nepoftiti se inghesuie o data cu primele raze ale soarelui de primavara. Dintre acestia, fara doar si poate ca cea mai suparatoare este gastrita, cu junghiurile si arsurile sale insuportabile in stomac, de care sufera - daca este sa dam crezare statisticilor - in jur de 20% din populatie, la debutul sezonului cald. De ce? Greu de spus - medicina oficiala nu a gasit o explicatie completa pentru acest fenomen pe cat de des intalnit, pe atat de neplacut. In vechime, se spunea ca in tot mediul inconjurator exista un "foc" subtil, care la venirea primaverii devine extrem de activ in lumea vie si face deopotriva sa revina la viata plantele si intreaga natura, dar si sa iasa la suprafata toate zaturile si impuritatile iernii care sunt "arse", uneori foarte violent, declansand aceasta boala. O explicatie cu parfum medieval, departe de studiile de microbiologie care pun aparitia acestei boli pe seama prezentei unei bacterii in stomac. Fara indoiala insa ca nu avem intentia de a deslusi in acest articol finele si atat de controversatele mecanisme care duc la declansarea gastritei. In cele ce urmeaza ne propunem sa va prezentam cateva remedii naturale, simple si nenocive, care sa ne dea o mana de ajutor sa trecem cu bine acest hop al primaverii.
Alimentatia pentru protectia gastrica Daca exista o regula de regim alimentar in tratarea gastritei hiperacide, aceea este ca nu pot exista doua diete la fel. Mai exact, exista atatea feluri de regim cate feluri de pacienti. Rand pe rand, majoritatea regulilor de fier din tratamentul gastritei au fost demolate de experimente, unele dintre ele incredibile. Pana nu demult se stia ca toate condimentele iuti sunt o adevarata otrava in gastrita, intrucat irita peretii stomacului si cresc secretia de sucuri acide. Ei bine, in urma cu patru ani, savantii au descoperit ca pentru anumiti bolnavi, ardeiul iute, cel mai focos condiment, este un adevarat elixir, intrucat o substanta (capsicina) continuta de el este un protector al peretilor gastrici si regleaza productia de secretii acide. Pentru unii laptele este un adevarat pansament al stomacului, in timp ce la altii acest aliment declanseaza dureri de stomac insuportabile. Si atunci, ce este de facut pentru a afla cum mancam in timpul primaverii, cand sensibilitatea stomacului este maxima? Ei bine, exista cateva principii de alimentatie pe care daca le aplicam este foarte posibil sa ne gasim intr-un timp foarte scurt tipul de dieta care este cel mai prielnic pentru noi. Iata in continuare cateva sugestii in acest sens:
Eliminati zaharul si alimentele cu aditivi sintetici - explozia de cazuri de gastrita din ultimii ani este cauzata in buna masura de alimentele imbogatite cu E-uri, intrucat ele "deruteaza" digestia, favorizeaza (mai ales zaharul) dezvoltarea bacteriei Helicobacter pilori in stomac, sensibilizeaza, in timp, intreg sistemul digestiv si produc perturbari digestive in lant. Mai ales cei care au predispozitie sau sufera deja de gastrita trebuie sa evite strict zaharul si alimentele cu aditivi sintetici (in primul rand cei pentru gust, aroma si colorantii).
Renuntati la consumul de alcool - indiferent de provenienta sau de tarie, alaturi de tutun este marele inamic al stomacului. Cel putin din luna martie si pana in mai, care este perioada critica pentru stomac, este bine sa renuntam la ele sau, daca nu reusim, macar sa le reducem.
Evitati orice stridenta de gust - indemnul de baza in prevenirea si tratarea bolilor de stomac este "moderatie in toate!". Gustul dulce, picant, acru sau amar puternic poate declansa din senin o criza de gastrita printr-un mecanism simplu: stimularea gustativa intensa produce o secretie puternica de sucuri gastrice care nu sunt suportate de stomacul sensibilizat in perioada de primavara si apar binecunoscutele arsuri. Preferati, asadar, in aceasta perioada alimentele cu gust mai bland, echilibrat.
Consumati cruditati si leguminoase cu prudenta - intr-adevar, salatele, ridichile si zarzavaturile crude care alcatuiesc deliciul culinar al primelor saptamani de primavara nu sunt intotdeauna foarte bine primite de stomac. Acelasi lucru se petrece si cu mancarurile de post pe baza de fasole, linte sau naut. Consumati aceste alimente cu prudenta, fara a face excese, pentru a va asigura ca stomacul dvs. le tolereaza.
Preferati alimentele "reci" - ghilimelele sunt absolut necesare, intrucat nu ne referim la temperatura alimentelor (care este bine sa fie consumate caldute, niciodata reci de la frigider sau foarte fierbinti), ci la o calitate a lor intrinseca. In medicina traditionala indiana, ayurveda, sunt cunoscute cateva alimente "racoroase", care calmeaza durerile de stomac si reduc senzatia de arsura. Aceste alimente sunt: smantana, iaurtul, laptele dulce si untul clarifiat. Untul clarifiat se obtine din untul din comert, care este incalzit intr-o cratita la foc mic pana se incinge, apoi se fierbe vreme de 10-15 minute, pana cand devine limpede, moment in care este luat de pe foc si este turnat intr-un alt vas, fara sedimentele de pe fundul cratitei. Acest unt clarifiat este foarte hranitor si in cea mai mare parte a cazurilor este excelent tolerat de stomac, fiind chiar un protector gastric.
Introduceti condimentele "reci" - este vorba de fenicul, coriandru si chimen, care sunt calmante gastrice blande, preferabile condimentelor clasice: sare, piper, diferite pudre din comert care contin amelioratori de gust si aroma. Introduceti aceste condimente in hrana gatita si in dulciuri, pentru efectul lor de reglare digestiva.
Incercati dieta lichida - mai ales daca deja aveti crize de gastrita, este bine sa recurgeti la alimente usoare, bine fierte, lichide. Cele mai bune sunt supele-crema din radacinoase (telina, patrunjel, morcov, pastarnac) si piureurile, care vor fi gatite fara ulei si condimentate cu sare in cantitati moderate. Alte doua elixiruri lichide sunt sucurile proaspete, obtinute casnic, din cartofi si varza, care protejeaza stomacul si alina durerea.
Plantele medicinale Este vorba de ierburile si radacinile cu efect calmant, cicatrizant si de refacere a finelor straturi de protectie de pe peretii stomacului. Ca si la alimente, nu exista o reteta standard care sa se aplice la toate tipurile de pacienti, in schimb exista cateva plante care acopera un spectru larg de necesitati in tratament. Iata cateva dintre ele:
Obligeana - este fara indoiala regina plantelor folosite in tratamentul bolilor de stomac. Multi medici au relatat ca folosirea obligenei, fara nici un alt tratament, a rezolvat cazuri de gastrita extrem de refractare la alte tipuri de terapie, alopata sau naturista. De ce? Pentru ca pe langa faptul ca are efecte antibacteriene si calmante gastrice foarte puternice, obligeana are o subtila actiune de armonizare la nivel psihic, in conditiile in care stresul si nervozitatea constituie cauza numarul unu in aparitia acestei boli. Obligeana se administreaza astfel: o jumatate de lingurita de pulbere (obtinuta prin macinarea radacinii de obligeana cu rasnita electrica de cafea) se ia pe stomacul gol de patru ori pe zi, de preferinta inainte de mese. Obligeana este insa contraindicata in cazurile in care durerile de stomac sunt insotite de o senzatie puternica de voma, caz in care este bine sa folosim musetelul.
Musetelul - blanda romanita, cu micile sale flori albe si parfumate, este un remediu neasteptat de puternic in tratamentul -la-long al gastritei. Se administreaza sub forma de macerat la rece: doua linguri de flori macinate se lasa intr-un litru de apa sa se macereze la temperatura camerei, de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Se bea cantitatea de macerat obtinuta pe parcursul unei zile, de preferat pe stomacul gol. Este bine ca persoanele iritabile sa adauge la macerat si jumatate de lingurita de menta, care are efecte reconfortante si calmante puternice.
Coada-soricelului - se administreaza sub forma de pulbere - o lingurita de patru ori pe zi in cazurile avansate de gastrita si de ulcer, deoarece are efecte cicatrizante si regenerative puternice si foarte rapide.
Rejuvenac Anul trecut am intalnit un batran care mi-a spus ca vreme de mai multi ani a suferit de gastrita si apoi de ulcer, ajungand pana la operatie. A luat pumni intregi de medicamente calmante si cu rol de pansament gastric, a mers pe la toti marii medici ai vremii, dar nu si-a gasit leac pentru boala sa. Noapte de noapte il chinuiau crize ingrozitoare de stomac, erau zile intregi in care nu putea manca nimic, ajungand sa slabeasca pana sa arate de nerecunoscut. In momentul in care i s-a propus a doua operatie, a refuzat si a cautat leacul sau in medicina naturista. A descoperit intr-o revista straina un remediu cu un nume care i s-a parut tare atragator, "Rejuvenac". Era inventia unui medic american, Ann Wigmore, ajunsa celebra pentru tratamentele sale naturiste cu germeni de plante, cu care rezolvase cazuri din cele mai grave. A pus in practica imediat reteta, iar dupa cateva saptamani, la radiografie peretii stomacului au aparut refacuti in mod miraculos, in conditiile in care durerile nu au mai aparut deloc dupa administrarea remediului. Iata reteta acestui elixir:
Ingrediente: jumatate de pahar cu boabe de grau + jumatate de pahar cu boabe de secara, 8 pahare (800 ml) de apa plata sau de izvor. In mod exceptional, daca nu gasiti boabe de secara, le puteti folosi numai pe cele de grau, dubland cantitatea.
Mod de preparare: inmuiati boabele de cereale in apa, intr-un borcan de un litru. Borcanul se acopera cu tifon sau plasa de nylon timp de 10-15 ore. Apoi scurgeti apa, fara a spala boabele, dupa care lasati-le sa germineze in borcan la temperatura camerei vreme de doua zile. Dupa aceasta, adaugati din nou apa peste cereale (la o parte cereale trebuie sa fie trei parti de apa), acoperiti borcanul si lasati-l la temperatura camerei inca 24 de ore. Se filtreaza, iar lichidul obtinut este preparatul dorit, adica Rejuvenac. Germenii de cereale pot fi folositi de inca doua ori pentru a prepara Rejuvenac (deci peste boabele deja germinate se adauga apa si se lasa numai 24 de ore, dupa care se filtreaza).
Administrare: se ia jumatate de pahar (100 ml) de trei ori pe zi, inainte de a manca. Preparatul trebuie sa fie la temperatura camerei in momentul administrarii.
Masajul gastric substernal si respiratia tip ras In medicina chineza se spune ca gastrita apare ca urmare a formarii unui cumul, a unui "dop" energetic in zona plexului solar. Tratamentul energetic se face in sensul diminuarii, al disiparii acestei energii nocive, existand in acest sens o sumedenie de procedee, de la acupunctura la exercitii de respiratie si gimnastica energetica. In cele ce urmeaza, va prezentam doua tehnici extrem de simple de dispersare si armonizare a energiei la nivelul stomacului.
Masajul gastric substernal - se plaseaza degetul mare al mainii drepte direct pe piele, central, in zona stomacului, prinzand cu mana stanga incheietura mainii drepte. Se roteste apoi degetul mare al mainii drepte in sensul acelor de ceasornic pe zona plexului solar, fara a freca pe piele, ci masand bland stomacul in profunzime. Se fac cincizeci de asemenea rotatii, dupa care se face masajul cu degetul mare al mainii stangi in sens invers acelor de ceasornic de acelasi numar de ori. Exercitiul se face de doua ori pe zi, dimineata si seara, pe nemancate, avand rol de prevenire si tratare a gastritei. In perioadele de criza, masajul se face cu blandete, intrerupandu-l daca durerea se accentueaza.
Respiratia tip ras - expiram aerul cu putere, dupa care inspiram adanc, relaxand muschii abdominali, asa incat aerul sa patrunda din belsug in zona inferioara a plamanilor. Ne tinem respiratia pana numaram la trei: 3, 2, 1, 0, apoi expiram aerul fractionat, zgaltaindu-ne abdomenul ca si cand am rade sau chiar sa incercam sa radem. Va aparea o savuroasa stare de relaxare si decongestionare la nivel fizic si psihic, care se va amplifica pe masura ce vom continua exercitiul. Se fac minimum zece asemenea respiratii pe zi. Este o tehnica foarte eficienta si in perioadele de criza.
Apa de Valcele Atunci cand m-am documentat intaia oara despre aceasta apa minerala, pe care am prezentat-o in paginile revistei noastre pentru prima data acum doi ani, m-au impresionat spusele unui medic de la clinica de gastroenterologie de la Fundeni: "Este o minune de apa si cu siguranta veti mai auzi de ea. Daca legislatia mi-ar permite, as oferi-o in spital la pacientii mei si cu siguranta s-ar reduce numarul medicamentelor administrate cu cel putin o treime". Rezultatele obtinute cu aceasta apa in tratarea si prevenirea gastritei au confirmat din plin aceste afirmatii. Apa aceea usor tulbure (din cauza continutului de minerale), care se gaseste in comert ambalata in sticle de culoare verde, este un adevarat medicament, reusind adesea ca calmeze crizele de gastrita mai bine decat sofisticatele pansamente gastrice din farmacii.
Atat cei care sufera de gastrita, cat si cei care doresc sa previna dezordinile digestive care apar primavara, ar trebui sa incerce aceasta apa vreme de macar o saptamana. Se elimina orice alt tip de apa, consumandu-se doar apa minerala de Valcele, minimum 1 l pe zi. Pe langa efectele calmante, aceasta apa regleaza digestia si pofta de mancare, ajutand la recapatarea fortelor in timp scurt.Ilie Tudor