Cititorii Intreaba...
"Sufar de fibroza si rectita radica" Durerea si deznadejdea m-au indreptat catre dvs. si cititorii dvs., in speranta ca cineva ma va ajuta. In februarie 2001 am fost operata de neoplasm de col uterin stadiul Ii B, dupa 24 de sedinte de iradiere si patru aplicatii locale la Spitalul "Fundeni". In timpul iradierii am facut toate complicatiile posibile: diaree de iradiere, colita de iradiere, cistita de iradiere, plus arsurile care pe spate nu s-au vindecat nici acum (mi-a ramas pielea neagra si lipita total de os). Asta nu ma deranjeaza, dar cred ca bine nu e. Intre timp am mers la control periodic, am facut analize, ecografie si tomografie care arata: fibroza care a cuprins rectul, colonul si vezica urinara. In acesti doi ani m-am mai luptat cu edemele ambelor picioare, cauzate de extirparea ganglionilor limfatici. Nu mai am scaun decat cu microclisma, lucru care se intampla de 5-6 ori pe zi, cu mari dureri. Anul acesta, in ianuarie, am fost din nou la Fundeni, iar chirurgul care m-a operat mi-a spus ca nu se poate face nimic si m-a pus sa aleg: sa ma chinui si sa suport durerile sperand ca in timp fibroza va ceda sau sa fac o noua operatie. Ideea aceasta ma ingrozeste. Am luat Spirulina, care m-a ajutat foarte mult. Eu o consider un fel de hrana, pentru ca mananc foarte putin. Fac bai de sezut in fiecare seara, fac tot ce aud si tot ce-mi sta in putinta, dar simt ca nu mai pot. Daca pana acum am fost o optimista, eram fericita ca am scapat de cancer, acum nu mai stiu ce sa fac. Va rog din suflet sa-mi recomandati un tratament naturist pentru fibroza si rectita radica. Va multumesc din suflet si va doresc sanatate.
Maria - Piatra-Neamt
"Baietelul meu s-a nascut fara globi oculari" In luna iunie 2002 am nascut un baietel caruia i-am pus numele Adrian-Petru. A fost o bucurie foarte mare, pentru ca si eu, si sotul meu, ne-am dorit foarte mult un copil. Aceasta bucurie a durat doar cateva ore, pana cand medicul pediatru mi-a spus ca bebelusul nu deschide ochii. Copilul a fost examinat de medicul oftalmolog, care i-a pus diagnosticul Anoftalmie (lipsa globilor oculari). La aflarea acestei vesti am crezut ca imi pierd mintile, am facut o depresie nervoasa, dar cu ajutorul medicamentelor si a dragostei cu care am fost inconjurata de familie mi-am revenit putin. Dupa o saptamana de spitalizare, am plecat cu ambulanta la Bucuresti, la Spitalul Clinic Oftalmologic de Urgenta, pentru o investigatie amanuntita. Aici, copilul a fost examinat de d-l dr. Balta, care a confirmat diagnosticul pus la Roman - si ne-a spus ca un transplant nu este posibil. Trebuie facute investigatii pentru a vedea daca copilul are sau nu format nervul optic. Insa mi s-a spus ca bebelusul - care acum are 8 luni - este prea mic pentru asa o interventie si sa asteptam cateva luni, sa mai creasca (pana la varsta de un an). Totusi, eu, ca mama, traiesc cu speranta ca undeva in lume, datorita tehnicii medicale avansate, se poate face un transplant de globi oculari, pentru ca si copilul meu sa se poata bucura de viata. De aceea, daca ati mai auzit de un asemenea caz, daca ati fost intr-o situatie asemanatoare sau daca stiti vreo clinica unde se poate face ceva pentru copilul meu, va rog din suflet sa ma contactati. Va multumesc din suflet si astept cu nerabdare un raspuns.
Daniela Damian - loc. Horia, Roman, jud. Neamt, tel. 0722/77.13.12
"Problemele mele de sanatate si ale fiului meu m-au adus la capatul puterilor" Am doua mari probleme pe care n-am reusit sa le rezolv, desi am umblat pe la o multime de doctori. Fiul meu, in varsta de 13 ani, are bronsita astmatiforma de mic (de la un an) si raceste foarte des (la ultima raceala a tusit aproape doua luni incontinuu). A fost internat de trei ori si a facut pneumonie interstitiala cu componenta bronhospastica; are spasmofilie, hipermagnezemie, leucocite marite (10.300), maini si picioare reci tot timpul, transpira foarte abundent si oboseste. Eu am fost operata de amigdalita in octombrie 2000 si de atunci am limba umflata in partea stanga si ma doare in permanenta. Mi-a fost atins un nerv si am spasme musculare continue. In plus, am facut si un reumatism infectios, din cauza caruia ma dor mainile si picioarele.
Mai grav este ca scuip puroi si sange in fiecare dimineata si imi miroase gura ingrozitor. Am in permanenta o secretie foarte urata in gat de cand am fost operata. Am fost pe la multe cabinete, dar fara nici un rezultat. In aprilie 2001 l-am operat si pe fiul meu de polipi, in speranta ca nu va mai raci atat de des, iar de atunci e mai rau; are ceva suparator in gat in permanenta, este si purtator de stafilococ hemolitic auriu, de care nu-l mai vad scapat, asa ca pur si simplu nu mai stiu ce sa fac si incotro s-o mai apuc. Pe langa toate astea, oasele ii pocnesc si il dor. Va rog din suflet, ajutati-ne sa ne putem trata, intrucat am ajuns la capatul puterilor, nu mai am nici serviciu si sunt singura cu fiul meu. Bunul Dumnezeu sa va dea sanatate tuturor!
Sofia Tecar - Aleea Streiului, bl. 86/17, Deva, jud. Hunedoara, cod 2700, tel. 0254/22.72.03, 0740/16.19.43
"Fratele meu a fost diagnosticat cu tumora primitiva neuroectodermala" Sunt disperata! Fratele meu a fost diagnosticat cu tumora primitiva neuroectodermala (P.N.E.T.) - recidivata, neoperata - 4 metastaze la creier. Are 34 de ani, este casatorit si are un copil care asteapta ca tatal lui sa-i zambeasca din nou. Fratele meu este la pat in stare de inconstienta, cu perfuzii, fara a i se fi recomandat citostatice. Uneori are momente de revenire, este constient si coerent in vorbire si gandire. Va solicit ajutorul pe orice cale intr-un timp scurt, avand in vedere ca medicii i-au acordat o luna si jumatate de viata. Va multumesc anticipat si va rog din suflet sa ma ajutati!
Lucica Laza - B-dul Dacia, bl. V1, sc. D, ap. 14, Mioveni, jud. Arges, tel. 0740/98.31.26, 0248/63.36.92 - int. 113
"Am o tumora pe esofag si nu vreau sa ma operez" Sunt un cititor constant al revistei "Formula As" si eu si familia mea citim cu mare placere revista, pe care ne place s-o numim "doctorul casei". Apelez la dvs. cu speranta ca voi primi un sfat, o solutie, pentru a nu ajunge pe masa de operatie. Am 76 de ani si de cand ma stiu nu am fost bolnav, fiind considerat un om viguros. La inceputul lunii ianuarie 2003, cand serveam masa de pranz, am simtit deodata dureri in zona de inceput a coloanei vertebrale, zona care are legatura cu esofagul. Junghiurile deveneau tot mai greu de suportat, mai ales cand inghiteam. Dupa o saptamana, m-am hotarat sa ma internez la Spitalul Militar Central Bucuresti, sectia chirurgie toracica, unde mi s-au facut toate analizele. Diagnosticul: tumora esofagiana, caz operabil. Operatia consta in urmatoarele faze operatorii: scoaterea esofagului, introducerea in corp a unui furtun prin care sa fiu alimentat si a treia faza era deschiderea unui orificiu in zona gatului pe unde sa respir si sa elimin saliva. Mi s-a spus ca alta solutie nu exista. M-am gandit ca la 76 de ani asemenea operatie este grea si ca nu voi rezista. Ii rog pe toti cei care au trecut printr-o situatie similara si au reusit sa o rezolve prin alte mijloace, eventual naturiste, sa ma ajute si pe mine, pentru a scapa de junghiurile care ma chinuiesc. Va multumesc.
Ion Pantilie - bl. C 22, sc. A, ap. 11,
Turnu-Magurele, jud. Teleorman, cod 0750
"Sotul meu are trombangeita obliteranta" La numai 38 de ani, sotul meu sufera de o boala cumplita. A fost diagnosticat acum doi ani cu trombangeita obliteranta stadiul Iv. De atunci viata noastra este un infern. Are dureri groaznice la degetele piciorului drept. Cu toate ca periodic se interneaza la sectia cardio-vasculare pentru perfuzii si urmeaza tratament medicamentos (s-a lasat de fumat, mananca dietetic), starea lui s-a agravat in ultimul timp si are puroi la trei degete. Puroiul nu dispare de patru luni si nu se poate incalta. Daca cineva ne poate ajuta cu vreun tratament naturist sau alopat, il rugam sa ne raspunda in paginile revistei. Va multumesc.
Enik Jurcan - Targu-Mures
"Cum pot intari imunitatea unui copil bolnav de Sida?" Sunt mama unui baiat in varsta de 13 ani. In urma unor analize efectuate in luna octombrie 2002, a fost diagnosticat cu Sida (aceasta ingrozitoare boala care mi-a facut viata un cosmar si despre care se vorbeste atat de putin). Din luna noiembrie 2002 urmeaza tratament cu Crixivan si Epivir. Va rog sa-mi dati cateva sfaturi cu privire la alimentatia copilului si sa-mi recomandati un tratament pentru intarirea imunitatii. Va multumesc din suflet si sper ca veti intelege de ce nu pot semna decat...
O mamica- Roman
"La 23 de ani, fiica noastra nu se mai vindeca de Tbc" Citesc cu drag aceasta revista la care apelez acum cu multa speranta. Suntem o familie care are trei copii. Fiica noastra, Maria-Ramona, care in acest an implineste 23 ani, este o persoana care din nastere are un organism mai sensibil. De mica a fost depistata cu o malformatie congenitala de cord, defect septalmic, apoi i s-a mai descoperit o scolioza, dar toate acestea au trecut cu bine cu ajutorul lui Dumnezeu. Insa necazurile mai mari au inceput in anul 1993, cand i s-a depistat un diabet insulino-dependent (in functie de starea organismului, face si cate patru doze de insulina pe zi). De parca n-ar fi fost destul, in 1998 a fost depistata cu tuberculoza, cu un virus chimiorezistent si de aici a inceput calvarul. Diabetul si tuberculoza sunt doua boli care nu se "suporta". Tratamentul uneia o agraveaza pe cealalta. Asadar, de 10 ani fiica mea face cate 4 injectii de insulina pe zi, de cinci ani inghite zilnic cate o mana de pastile si dupa atat timp unele pastile nu isi mai fac efectul. Dupa multe scheme de tratament nereusite, am mers si la Spitalul "Fundeni" din Bucuresti, unde in toamna anului 2001 a fost operata la plamanul drept. Aproape un an de zile totul a fost bine, insa dupa un timp i-au aparut crize de tuse, temperaturi ridicate, slabirea organismului, in asa fel incat in momentul de fata situatia se prezinta destul de rau, iar la controlul efectuat in noiembrie 2002 la Bucuresti s-au depistat leziuni si pe plamanul stang. Din ianuarie urmeaza un tratament dupa o noua schema data de la Spitalul "Fundeni", dar nu-mi pun mari sperante in acest tratament si ma tem ca va fi necesara o alta interventie chirurgicala. Daca stiti vreun tratament eficient pentru un Tbc atat de avansat, va rog din suflet sa-mi raspundeti pe adresa revistei. Va multumesc si sa va dea Dumnezeu sanatate!
Constantin Dospinescu - Iasi
"La 7 ani, baietelul meu a suferit deja 7 operatii la ochi" Sunt mama disperata a unui copil in varsta de 7 ani (l-am nascut la 7 luni si 2 saptamani, iar trei saptamani a stat la incubator). Dupa patru luni s-a constatat ca are cataracta la ambii ochi. La varsta de 5 luni a fost operat la un ochi, iar la 8 luni - la celalalt. La un an si doua luni i s-a facut implant de cristalin la ambii ochi, dupa care la cateva luni a facut cataracta secundara la ambii ochi si au urmat alte doua operatii la Spitalul Oftalmologic din Bucuresti. Dupa aceste operatii, medicii i-au dat baiatului meu, Robert, urmatoarele diagnostice: ambioplie, strabism si nistagmus si m-au anuntat ca nu se mai poate face nimic pentru a i se imbunatati vederea. In ultimii doi ani am fost cu el in Rusia, la Ceboksari, unde i s-au mai facut doua operatii si tratament, dar fara rezultat. Fac un apel disperat catre cititorii revistei "Formula As" sa ma ajute, recomandandu-mi o clinica (de aici sau din strainatate) unde se poate rezolva acest caz.
Constanta Alexandru - str. Laminorului nr. 44, sector 1, Bucuresti, tel. 021/667.50.96
"Am calculi la glanda salivara" Am 35 de ani si sufar de calculi la glanda salivara. Ii rog pe cei care s-au confruntat cu aceasta problema sa-mi recomande un tratament eficient - naturist sau alopat.
E. Popescu - Caracal, tel. 0723/22.87.65
"Vreau sa iau legatura cu bolnavi de rabdomiosarcom" Mama mea este bolnava de rabdomiosarcom, operat. As dori sa intru in legatura prin e-mail cu toate persoanele care ma pot ajuta sa-i salvez viata. Un sfat, un tratament alternativ, naturist sau alopat. Daca mai exista si alti bolnavi cu care putem face schimb de idei, ar fi bine sa ne unim eforturile. Scrieti va rog pe adresa: elenapopescu@hotmail.com. Va multumesc!
Elena
Cititorii Raspund
(Raspuns pentru Elena Bejan - Craiova, F. As nr. 531) Dupa cum probabil banuiti, exista numeroase plante recomandate in cazul hemoroizilor. Cum insa nu doriti o prelegere despre acest subiect (desi eu cred ca ar fi de o reala utilitate atat dvs., cat si altor cititori aflati intr-o situatie asemanatoare), va recomand o reteta pe care au folosit-o cu succes multi bolnavi. Va reamintesc insa o vorba pe care o rostesc chiar si medicii alopati (cei care vor sa-si recunoasca limitele!), conform careia "nu exista boli, ci doar bolnavi". Se iau 1-2 ramuri uscate (2-4 linguri) de coronita (Herba Lychnidis coronariae), se maruntesc bine si se pun in 2 l de apa clocotita. Se lasa 10 minute, dupa care se mai da in fiert de doua ori cate 5-10 secunde. Cand solutia s-a mai racit, se trece la efectuarea clismei (procedura dureaza circa o ora, timp in care decoctul trebuie mentinut la temperatura convenabila). Cu numai doua-trei bai se realizeaza o remisiune considerabila si de durata a formatiunilor hemoroidale, recrudescenta acestora fiind doar rareori semnalata. Daca, totusi, aceasta se va intampla, va trebui sa analizati cu seriozitate si posibilele cauze care declanseaza si intretin boala: poate va plac prea mult condimentele si va este greu sa renuntati la ele, poate ca nu ati micsorat numarul zilnic al cafelelor tari, insotite eventual de tigari si coniac, poate ca meseria dvs. este prea sedentara si v-ati dezobisnuit sa mai faceti eforturi, iar sportul este o amintire prea indepartata, ori poate suferiti de unele boli cronice evidente (constipatie, enterocolite) sau nedepistate (hipertensiune venoasa, diverse tumori ale organelor genitale si rectale etc.). Eliminarea cauzelor nu conduce in mod automat si la eliminarea efectelor, dar cunoasterea lor preintampina de cele mai multe ori recidivele si totdeauna complicatiile (in cazul de fata, fisurile anale si prolapsul anorectal). Ar mai fi de spus ca planta are si efecte antiinflamatoare, capilaro-protectoare, analgezice, antibacteriene, antifungice si cicatrizant-reepitelizante, motiv pentru care se poate utiliza ca adjuvant in tratamentul unor boli de piele (leziuni supurative, furuncule trenante, rani incizante, unele forme de cancer) sau al unor afectiuni ale aparatului circulator (varice, tromboflebita hemoroidala, fisuri perianale, tenesme si prurit anal acompaniind hemoroizii, anite si anorectite, infectii ale regiunilor ano-rectale) sau pentru pregatirea bolnavilor pentru investigatii in aceste zone. In toate cazurile, planta se poate asocia cu marul-lupului (Aristolochia clematitis), o specie cu efecte extraordinare semnalate in numeroase tari, desi la noi este contestata chiar si de catre unii naturopati. Multa sanatate!
Radu Stoianov - str. 22 Decembrie nr. 1,
Fundulea, jud. Calarasi, cod 8264
(Raspuns valabil si pentru d-na Rodica Coseriu - Iasi, F. As nr. 531, "Exista tratament naturist pentru fisura anala?")
"Am mari probleme cu inima"
(Raspuns pentru Gheorghe Bananic - Valenii de Munte, F. As nr. 540) Cardiopatia ischemica este cea mai frecventa boala intalnita in populatie atat in tara noastra, cat si in alte tari. Factorii care cresc riscul de a dezvolta boala ischemica cardiaca si care pot fi schimbati sunt: hipertensiunea arteriala, nivelul crescut de colesterol sanguin, fumatul, obezitatea, inactivitatea fizica, diabetul zaharat, stresul. Putem trata cardiopatia ischemica prin modificarea stilului de viata: o dieta saraca in acizi grasi (grasimi animale) si colesterol etc. Pentru scaderea colesterolului si reglarea tensiunii exista si tratamente naturiste pe baza de acizi de tip Omega 3, ulei de germeni si aloe vera. Multa sanatate!
dr. farm. Pavel Ion - tel. 0723/53.17.63
"Fiul meu are anemie feripriva"
(Raspuns pentru E.G. - F. As nr. 544) Anemia nu este o boala prin ea insasi, este un simptom de boala, un semnal de alarma care impune o cercetare foarte atenta a intregului organism pentru a-i gasi cauza. Cauza este cu siguranta o pierdere cronica de sange, cauzata de boli de baza (de exemplu ulcer gastro-duodenal, hemoroizi, varice esofagiene, colita ulceroasa, prezenta de cazuri de anemii in familie, posibilitatea expunerii la substante toxice etc.). Cantitatea de fier scazuta din sange este doar o expresie a epuizarii rezervelor de fier ale organismului. Pe langa tratamentul prescris de medic, exista si remedii naturale. Dietoterapie - Alimente indicate: ficat de vitel, grau incoltit, maduva de oase, spanac crud, carne, cereale, galbenus de ou, patrunjel, macris, sfecla rosie, morcovi, varza, hrean, mere, pere, cirese, pepene, citrice, struguri, masline, ciuperci. Alimente-medicament (unul sau doua zilnic): 50 g sparanghel, 150 g morcovi, 200 g varza cruda + zeama de lamaie, 50-100 g sfecla rosie, 100 g spanac crud (inainte de masa), 50 g urzici crude. Fitoterapie - Ceai de urzica (Urtica dioica) - infuzie, 1 lingurita cu varf de frunze la 1/4 l de apa clocotita, se lasa la infuzat 10 minute. Urzica contine vitaminele A, B2, C, K, clorofila, mucilagii, substante azotoase. Datorita substantelor active hematopoetice este de folos si in anemii si in leucemii. Planta este cel mai bun leac depurativ si hematopoetic. De aceea se recomanda cel putin o cura de primavara de patru saptamani (din plante tinere): dimineata pe stomacul gol, 1 ceasca cu 1/2 ora inainte de micul dejun, inghititura cu inghititura, pentru a-i mari efectul. In cursul zilei, 1-2 cesti, tot inghititura cu inghititura. Se bea fara zahar si se poate asocia cu musetel sau menta pentru un gust mai bun. Ceai de frunze de nuc: 20 g/litru de apa clocotita infuzat 15 minute. Se bea cate 1 cana inainte de mesele principale. Ceai de coada-soricelului: 30 g varfuri de flori la 1 l de apa clocotita, infuzate 10 minute. Se beau 3 cani pe zi. Ceai de cimbrisor: 1 ramura la 1 cana de apa, infuzat 10 minute. Se bea o cana dupa fiecare masa, niciodata inainte. Acest preparat nu se recomanda copiilor.
Foarte importanta este intoarcerea spre credinta, mai ales in astfel de momente. "Dumnezeu este Cel care da sanatate celui care sufera, cand voieste." (Sf. Varsanufie) Asadar, Rugaciunea este nu o alternativa, ci singura cale cu adevarat importanta in viata fiecarui om. Orice rugaciune are acelasi efect, atata timp cat vine din suflet. Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa va ajute fiul bolnav!
Moise Eugenia - Bucuresti, tel. 021/242.25.13,
e-mail: virgilmoise@xnet.ro
"Sotia mea sufera de ateromatoza carotidiana"
(Raspuns pentru Preisach Fredech - com. Biled, jud. Timis, F. As nr. 547) Pentru dizolvarea placilor de ateron depuse pe artere, v-as sugera sa folositi urmatoarele plante medicinale: anghinare, arnica, frunze de capsun, catina alba, coada-calului, coada-soricelului, fructe de ienupar, leurda, musetel, frunze de nuc, paducel, papadie, saschiu, traista-ciobanului, valeriana, vasc, usturoi (sub forma de tinctura sau consumat ca atare). Faceti un amestec de plante in parti egale (chiar daca nu le aveti pe toate), din care preparati ceaiul astfel: seara, puneti intr-un vas 1 l de apa rece si 2 lingurite de plante. Dimineata strecurati maceratul, iar peste plantele umezite puneti 1 l de apa clocotita. Acoperiti vasul cu un capac si-l lasati asa 20-30 de minute. Strecurati ceaiul cald si-l amestecati cu cel rece. Obtineti 2 l de ceai din care veti bea cate 3 cani pe zi, inainte de mese, indulcit cu miere. Pastrati un regim alimentar sarac in grasimi de origine animala, cu multe legume si fructe crude, salate si sucuri de legume si fructe, fara alcool, cafea si tutun. Va doresc sanatate!
prof. Lucia Roman - loc. Dernisoara,
jud. Bihor, tel. 0744/52.57.14
"Intreaga noastra familie sufera de scabie"
(O familie indurerata - F. As nr. 548) Scabia este o boala produsa de un mic parazit din familia arahnidelor (paianjenilor), numit acarus sau sarcoptesul scabiei. Scabia apare cu predilectie acolo unde pielea este mai fina, mai subtire: printre degete, la palme, la sani, la axile, pe abdomen etc. Se transmite prin atingere, atat de la o persoana, cat si de la un animal infectat. Tratament: se freaca bine zonele afectate cu sapun de casa sau cu sapun de pacura, negru, care inmoaie pielea si deschide porii in care traieste parazitul; apoi se face o baie calda timp de jumatate de ora. Dupa baie se unge bolnavul pe tot corpul, in afara de cap si fata, unde nu se intinde scabia niciodata, cu alifie de pucioasa. In timpul acesta, hainele bolnavului vor fi puse intr-un cuptor, la 80-100C, se afuma cu pucioasa sau se fierb intr-un cazan. (Fierberea rufariei se face timp de o ora intr-un cazan cu apa cu soda de rufe, in care se rade sapun de sulf, in proportie de 500 g la 10 l de apa.) Este important ca in timpul tratamentului, odata cu ungerea corpului, sa se schimbe si rufaria cu alta curata, pentru ca altfel nu se scapa de boala. Tratamentul trebuie urmat obligatoriu in acelasi timp de toti membrii familiei. Boala se vindeca in 4-5 zile.
Remus
"Ajutati-mi copilasul sa mearga normal"
(Raspuns pentru Ana Raducu - Pietroasele,
jud. Buzau, F. As nr. 548) Problema copilului dvs. au avut-o si doi dintre copiii mei - exact acelasi diagnostic. Nu s-a putut rezolva decat cu operatie. Copiii mei sunt mari acum: fata are 22 de ani si baiatul 20 de ani. Dupa operatie nu au ramas cu sechele, fata poarta tocuri inalte. Copiii mei au fost operati la Timisoara, la spitalul "Luis Turcanu", de catre d-l dr. Tepeneu Pavel, unul la varsta de 4 ani si celalalt la 5 ani. Deci, grabiti-va!
fam. Chindris - Intr. Arenei nr. 10, bl. 73, sc. E, ap. 8, Timisoara, cod 1900, tel. 0256/18.58.61
"De trei ani ma lupt cu o nevroza anxioasa"
(Raspuns pentru Ioana - Iasi, F. As nr. 549) Cu acest diagnostic am fost de multe ori internata, aplicandu-mi-se felurite tratamente alopate, in urma carora obtineam numai usoare ameliorari. Cele care ma refaceau pentru o perioada mai lunga (cateva luni) erau tratamentele sanatoriale de nevroze de la Sinaia, Tusnad, Borsec s.a. Va sugerez un examen de specialitate la endrocrinologie. In cele din urma, la mine s-a rezolvat totul dupa operatia unuia din lobii tiroidei, plin de noduli reci, boala descoperita foarte tarziu. Acum nu ma mai confrunt cu starile de atunci. Daca nu e vorba de tiroida, va recomand un tratament naturist, care ii scapa de suferinte pe multi oameni care sufera de boli nervoase: beti zilnic cate o cana de ceai de coada-calului, alta de coada-soricelului, alta de urzica si alta de sunatoare. Faceti cateva bai de sezut cu coada-calului, cufundand si partea cu rinichii. Baia se prepara in felul urmator: se pun dimineata in apa rece 1-2 pumni de coada-calului, seara se incalzeste pana ajunge de da putin in clocot, se lasa acoperita 30 de minute, se strecoara in cada sau intr-un lighean mare si se potriveste temperatura. Baia dureaza 20 de minute, adaugandu-se pe parcurs apa fierbinte. Cand iesiti din baie, nu va stergeti; infasurati-va in lucruri groase, bagati-va in patul incalzit o ora, pana transpirati, apoi schimbati lenjeria. Aceeasi infuzie poate fi reincalzita si folosita inca de doua ori. Repetati tratamentul numai daca mai e nevoie. Rezultate bune dau si baile cu frunze de nuc. Multa sanatate!
Eugenia Mihailescu - Aleea Arinii Dornei nr. 12, bl. I7, sc. C, ap. 38, sector 6, Bucuresti
"Am gastrita acuta si colita"
(Raspuns pentru Cristina Paunoiu - Urlati, jud. Prahova, F. As nr. 550) Pentru gastrita eu am folosit cu rezultate deosebite albusul crud de oua de tara. Timp de o saptamana se bea cate un albus crud dimineata, pe stomacul gol, apoi timp de o ora nu se mananca nimic. Se face pauza timp de trei saptamani si apoi se repeta procedeul. In caz de nevoie, se mai repeta dupa o jumatate de an. La mine, durerile au disparut la vreo doua saptamani dupa prima cura. Nu am mai vomitat sange, cum se intampla inainte, si multe dintre alimentele care imi provocau mari necazuri acum le mananc fara probleme (varza cruda, andive, morcovi, spanac, stevie, ceapa verde...). Nici acum nu suport sosurile cu faina si bulion, mancarea de varza dulce sau acra, fulgii de cereale fierti, sucul de morcovi si sfecla rosie, lamaia in cantitate mare. Legumele fierte si orezul sunt grele pentru stomac. Cel mai bine este sa coaceti legume in coaja, in cuptor. Procedeul e simplu si rezultatul - foarte bun. Pentru a evita balonarile, nu mancati fructe dupa masa, ci doar cu cel putin o ora inainte de masa. Aveti grija cum combinati alimentele; feriti-va sa le amestecati pe cele care contin amidon (paine, cartofi, fasole, cereale) cu zahar, miere sau alte dulciuri sau cu alimente acide (lamai, rosii, otet, fructe). Eliminati laptele dulce chiar si din preparate. Folositi cu incredere obligeana, dupa retetele aparute in revista. Multa sanatate!
Cristina Busca
"Fiica mea sufera de polineuropatie periferica"
(Raspuns pentru Popa Victoria - Satu-Mare,
F. As nr. 552) Pentru polineuropatie nu exista tratament specific, pentru ca toate elementele care constituie celula nervoasa pot fi atinse: fibrele nervoase, corpul celulei, mielina. Va pot recomanda insa un program de protectie si regenerare celulara Gnld, o combinatie din Omega 3 (integrator de acizi grasi polinesaturati, extrasi din somon), W.G.O. (ulei din germeni de grau imbogatit cu vitamina E naturala) si Ca-Mg (integrator natural complex de calciu, magneziu si vitamina D3). Toate trei actioneaza sinergic, restabilind circulatia periferica si stimuland refacerea mielinei. Protejeaza tesuturile si muschii si stimuleaza transmiterea impulsurilor nervoase. In acelasi timp, este indicata si dezintoxicarea si reechilibrarea metabolica a organismului. Eliminati mai ales zaharul (inlocuiti-l cu miere), grasimile, prajelile, carnea de porc. Consumati fructe si legume, multe sucuri naturale facute in casa. Multa sanatate!
Mariana S. - Deva, tel. 0254/21.70.67,
e-mail: Flavi_mar@yahoo.com
"La 34 de ani, am melanom malign extins si la cap"
(Raspuns pentru Dorina Stoica - Galati,
F. As nr. 551) Draga Dorina, speranta, credinta in Dumnezeu si dragostea pentru fetita ta te pot ajuta sa invingi boala. Pe langa tratamentul clasic recomandat in astfel de situatii, poti sa incerci un tratament nutritional de refacere a metabolismului si crestere a imunitatii, ce cuprinde principalii antioxidanti (vitamina A, C, E), oligoelemente, minerale si enzime din surse naturale. Programul este recomandat de nutritionisti si cercetatori de renume mondial (dr. Arthur Furst, parintele citostaticelor) si are avizul Ministerului Sanatatii. Se recomanda in mai multe tipuri de cancer si nu are contraindicatii. Multa sanatate!
Irina - tel. 0722/56.67.57