Despre budincile dulci...
- Exista doua feluri de budinci: fierte si coapte in cuptor. Pentru ambele soiuri se folosesc aceleasi ingrediente, in aceleasi cantitati.
- Indiferent de finalizarea lor, budincile trebuie puse pe sau la foc potrivit: deasupra unui vas cu apa in clocot sau in cuptor, la foc controlat.
- Amestecatul corect al oualor cu zaharul si cu laptele este decisiv pentru calitatea budincii.
- Budinca fiarta (pe aburi) e gata atunci cand, introducand o lingura in ea, continutul ramane pe dosul lingurii, fara sa mai curga.
- Cocoloasele din budinci se inlatura in felul urmator: se ia preparatul de pe foc si se toarna intr-un vas rece, pus pe un pat de cuburi de gheata. Se amesteca bine de tot continutul, pana se inmoaie.
- Budinca pregatita la cuptor nu trebuie expusa la o temperatura prea ridicata, pentru ca ingredientele se despart si lasa lichid.
Despre fructele de sezon...
- Piersicile destinate prajiturilor nu trebuie sa fie prea coapte, fiindca se terciuiesc.
- Piersicile se cojesc mai usor (pentru a fi transformate in compot sau folosite la prajituri) daca inainte de preparare sunt inmuiate 30 de secunde in apa clocotita. Se scot, se scufunda in apa de la gheata si li se scoate pielita. Ca sa nu-si piarda culoarea, se stropesc cu suc de lamaie.
- Afinele si murele nu se spala niciodata introducandu-le in vase cu apa, fiindca isi pierd aroma si se inmoaie. Curatati-le de eventualele frunzulite, apoi puneti-le intr-o sita din plastic si treceti-le repede pe sub un jet de apa rece. Inainte de folosire, lasati-le sa se scurga o jumatate de ora.