Corneliu Vadim Tudor contra Elie Wiesel
Cand atacurile extremiste pe care Corneliu Vadim Tudor le-a lansat zilele trecute pe postul Otv impotriva lui Elie Wiesel au ramas fara reactie, stai si te intrebi in ce fel de tara traim. Si de ce vor romanii sa se integreze in civilizatia europeana si nu se multumesc cu prezenta geografica in Europa? Cum este posibil ca o societate civila, care pretinde ca dezideratul sau fundamental ar fi integrarea in civilizatia occidentala a democratiilor liberale (reprezentate de Nato si Ue), sa ramana pasiva in fata extremismului politic care si-a dat jos masca si proclama in mod cinic teze profund antidemocratice si antioccidentale? De vina este standardul moral si logic dublu al celor care cred ca poti simpatiza Occidentul si democratia, dar in acelasi timp poti vota si cu Prm. Acest lucru nu este posibil, iar pentru ca aceia care comit asa ceva sa nu traiasca in iluzii, trebuie sa li se spuna de la obraz. Cei care sunt pe fata impotriva democratiei si a Occidentului macar nu sunt duplicitari. Asa cum s-a intamplat si in cazul dezinteresului fata de Forumul Constitutional, care a avut loc recent la Palatul Parlamentului, de vina pentru lipsa de reactie fata de Vadim nu este toropeala estivala, ci precaritatea spiritului civic din societatea noastra. Multi dintre cei care nu au avut curajul sa isi exprime deschis dezacordul fata de declaratiile publice ale lui Elie Wiesel - pentru ca ele au fost aprobate de catre cel care l-a invitat in Romania si a patronat deschiderea casei memoriale de la Sighetul Marmatiei, Presedintele Romaniei, Ion Iliescu - si-au frecat mainile multumiti. Pe unii i-am auzit personal, in metrou, in Parcul Cismigiu din Bucuresti, pe plaja de la Neptun. Vadim se bucura de simpatie in anumite medii. Dupa ce l-a atacat birjareste, imediat dupa plecarea din tara, pe supravietuitorul de la Auschwitz, pe laureatul Premiului Nobel pentru Pace, simpatia pentru Vadim a crescut. Vadim exprima public mocirla unei anumite parti a mentalitatii colective. Pentru cei care vor sa ramana necontaminati, se pune intrebarea daca trebuie sa ramana pasivi sau sa lupte impotriva raului reprezentat de Vadim, partidul sau si toti cei care il voteaza sau simpatizeaza.
Partidul Romania Mare este produsul societatii civile din tara noastra. Nu ar fi putut aparea si intra in Parlament daca regulile democratiei pluraliste nu ar fi permis-o. Vadim si ai lui reprezinta o cangrena care a pus stapanire pe o parte a trupului debil al democratiei autohtone. De o cangrena nu se poate scapa decat prin amputare. Altminteri, infectia se generalizeaza, iar organismul sucomba. Moare. Ca sa salvezi intregul organism, sacrifici membrul bolnav. Regulile constitutionale si legile existente prevad acest lucru in mod explicit. Intelegerea gresita a democratiei ii face pe unii sa creada ca orice actor politic are dreptul de a activa, din moment ce exista. Cand un talhar talhareste, el este dus la inchisoare, daca este prins. Un criminal nu poate scapa de pedeapsa daca exista dovezi cu privire la crima lui. Iar daca cineva tulbura linistea publica, in functie de gravitatea faptei sale, sufera sanctiuni contraventionale sau penale, mergand pana la inchisoare. De pilda, sunt destui dintre concetatenii nostri care cred ca, daca e libertate, atunci pot da muzica la maximum, chiar daca deranjeaza familiile cu copii mici, pe cei care lucreaza si vor sa se odihneasca sau pe cei carora le face rau poluarea sonora, indiferent de muzica. In ultima vreme insa, politia ia masuri drastice impotriva acestora. La fel s-a intamplat si cand primul-ministru Adrian Nastase s-a aflat la Neptun, iar producatorii de poluare fonica au fost impiedicati sa deranjeze linistea publica. De ce se intampla acest lucru doar cand premierul vine pe litoral, si nu este o regula? Cei care canta dincolo de standardul de suportabilitate trebuie pusi sa cante in incinte izolate fonic, unde melomanii decibelilor se pot delecta, iar cei care vor sa se odihneasca sunt protejati. La fel se petrec lucrurile si cu Vadim.
Vadim polueaza fonic si moral societatea in care traieste. Oameni care altminteri par a avea bun-simt isi pierd mintile cand aud sau citesc aberatiile extremistului. Ei nu inteleg ca solutia la toate problemele societatii romanesti se gaseste in normele, procedurile, regulile si institutiile democratice. Ele trebuie facute sa functioneze, si nu trebuie abolite doar pentru ca niste oameni sariti de pe fix spun asta. Cand Vadim il ataca pe Wiesel, sunt atacate valorile democratiei liberale. Pentru ele a luptat Occidentul impotriva nazismului, cel care a comis Holocaustul in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Printr-un concurs tragic de imprejurari, care a inclus si masive pierderi teritoriale, Romania a devenit aliata Germaniei naziste. Falsii patrioti cred ca prin invocarea argumentului ca regimul comunist a comis mai multe crime, care au ramas nepedepsite in postcomunism, se poate nega participarea Romaniei la Holocaust. Este o trivializare comparativa. Prin ea se eludeaza responsabilitatea pentru ambele crime in masa. Vadim nu pomeneste de crimele comise de comunisti decat in momentul in care incearca disculparea crimelor din vremea lui Antonescu. Altminteri, el glorifica regimul criminal comunist. Nu intamplator, multi dintre complicii sau actorii acelui regim, fosti nomenclaturisti, securisti, procurori, diplomati, militieni, militari etc. si-au gasit adapostul in partidul sau.
Vadim a recunoscut public in emisiunea lui Dan Diaconescu ca a intrat in legatura cu oficialitati din Iran sau Irak, tari aflate pe lista neagra a Statelor Unite ale Americii pentru sprijinul dat terorismului international. Extremistul de pe malul Dambovitei se recunoaste simpatizant al unor regimuri dictatoriale, unde nu exista respect pentru libertatea individuala si drepturile omului. In interiorul Serviciilor Secrete din Romania exista persoane care stiu mai multe despre aceasta filiera. De ce se pastreaza in continuare tacerea? Ce se ascunde in spatele imunitatii interne si internationale de care se bucura Vadim? Cine are interesul sa nu i se intample nimic? Asa cum a reiesit din declaratiile publicate in presa internationala, modul in care anumite tari foste comuniste se raporteaza la perioada Holocaustului va conta in decizia de primire a lor in Nato. Dupa primirea lui Elie Wiesel in Romania, unul dintre cele mai puternice grupuri ale societatii civile din Sua, American Jewish Committee, si-a declarat sprijinul pentru Romania. Imediat, au urmat declaratiile lui Vadim, care atacandu-l pe Wiesel a atacat de fapt criteriile legate de integrarea Romaniei in Nato. Senatorul Prm nu are curajul sa spuna deschis ca este impotriva Nato, a Sua, a Israelului. In schimb, el ataca toate valorile, principiile si ideile in numele carora exista Nato, Sua, Israelul. De fapt, acestea sunt si principiile pe care Romania declara oficial ca le apara. De ce se prefac ca nu inteleg raul comis cei care il simpatizeaza pe Vadim si eventual ar vota pentru el? Pentru ca le este rusine sau frica sa recunoasca faptul ca astfel sunt complicii subminarii democratiei si orientarii catre Occident. Dar si pentru ca nu inteleg ca, daca Vadim ar veni la putere, Romania ar avea soarta pe care au avut-o Iugoslavia lui Milosevici sau Afghanistanul talibanilor.Dan Pavel