Retete de varaFasole verde si brocoli Nu le fierbeti prea tare si veti pune pe masa cateva feluri gustoase, usoare si pline de vitamine.
Fasole verde cu rosii si menta
Curatati de capete si de ate 20 de teci de fasole lata, apoi taiati-le in doua. Incingeti 1 lingurita de untdelemn in tigaie. Puneti sa se caleasca un catel de usturoi curatat si zdrobit, cate 1/2 lingurita de coriandru si chimen si 2 rosii coapte si taiate in cubulete. Lasati legumele sa fiarba 2-3 minute, amestecand. Adaugati pastaile de fasole si lasati-le si pe ele sa fiarba 3-4 minute, pana se inmoaie. Dupa gust, adaugati la urma menta proaspata, taiata marunt.
Fasole verde cu usturoi si busuioc
Curatati de capete si de ate 20 de pastai de fasole rotunda (subtire si de culoare verde intens). Puneti sa se incinga in tigaie 2 linguri de untdelemn, adaugati un catel de usturoi zdrobit si fasolea verde. Lasati sa se caleasca 4-5 minute, pana se inmoaie pastaile. Adaugati o lingura de busuioc tocat si serviti mancarica fierbinte.
Broccoli cu slaninuta si seminte de pin
Despartiti 250 g brocoli in buchetele mici. Puneti sa se incinga 2 linguri de untdelemn intr-o tigaie cu fundul gros. Adaugati 2 felii de slaninuta afumata (costita) taiate subtire. Lasati sa se rumeneasca la foc potrivit, cam 2 minute. Adaugati brocoli si lasati-le 4-5 minute, pana cand se inmoaie. Adaugati 2 linguri de seminte prajite de pin (se gasesc la pliculete, in comert) si 1 lingura de cozi de ceapa verde taiate marunt. Serviti fierbinte.
Brocoli cu unt de mustar
250 g brocoli se desfac in buchetele mai mari. Se fierb intr-o sita peste aburi, pana se inmoaie. 60 g unt moale se amesteca bine cu 2 lingurite de mustar fin si piper negru. Se serveste cu legumele fierbinti.
250 g brocoli se desfac in buchetele mici. 30 g unt se incing si se caleste in el un catel de usturoi. Se adauga 4 ciuperci mari, taiate felii. Se calesc 2 minute, la foc potrivit. Se scot din tigaie si se pun deoparte. Se pun broccoli in tigaie si se calesc repede, 3-4 minute. Se adauga si ciupercile si se lasa sa se infierbante.
Chutney
Sunt sosuri picante, englezesti, care se servesc alaturi de fripturi, orez, legume sau se pun ca decoratie pe sandvisuri.
Chutney cu rosii, mere, piper si menta
Ingrediente: 1 kg mere verzi, 1 kg rosii, 3 cepe, 2/3 cana de frunze de menta, 1/2 cana de frunze de patrunjel, 1/2 cana suc de portocale, 1 cana stafide, 1/3 cana suc de lamaie, 3 cesti de zahar, 2 lingurite de sare fina, 2 cani de otet de mere.
Mod de preparare: 1. Se spala merele si rosiile, se curata ceapa si toate se taie marunt. Plantele aromate se toaca fin. 2. Toate ingredientele se pun intr-o oala. Se pun pe flacara mica, sa inceapa sa fiarba, si se lasa sa mijoteasca 2 ore si jumatate, pana cand compozitia se ingroasa. Se amesteca neintrerupt. 3.Se ia sosul de pe foc si se lasa doar 5 minute sa se raceasca, dupa care se toarna in borcane sterilizate, fierbinti, se leaga la gura sau se inchid cu capac. Se obtin 1,5 l de sos.
Dulciuri Cu Fructe De Sezon
Tort cu branza de vaci si mure
Ingrediente: aluat fraged, 125 g branza de vaci proaspata, 2 linguri zahar praf, 1 ou batut usor, 1 lingurita esenta de vanilie, 500 g mure, 2 linguri dulceata de afine, 2-3 linguri suc de lamaie, inca 1 ou usor batut.
Mod de preparare: Aluatul (pentru o forma cu diametrul de 23 cm) - 2 cani de faina se amesteca 3 minute cu varful degetelor cu 125 g unt rece, taiat bucatele si 2 linguri de zahar. Se adauga un galbenus de ou, apoi se framanta incet, adaugand 2-3 linguri de apa rece (daca e nevoie se mai adauga apa). Se inveleste in folie de plastic si se baga 30 de minute la frigider.Prajitura - 1. Se porneste cuptorul la 180¡C. Se asterne o forma de budinca, cu jumatate din aluat. Aluatul ramas se taie in fasii subtiri si lungi. Se ung cu unul din ouale batute. 2. Se amesteca branza de vaci cu zaharul pana ce compozitia devine usoara si ca o crema. Se pune in ea cel de-al doilea ou batut. Se adauga esenta de vanilie. 3.Crema de branza se intinde peste aluat si se acopera cu mure. Intr-un vas mic se pune dulceata de afine cu 2 linguri de apa si se lasa sa se infierbante pana devine subtire. Se toarna cu grija peste mure. Deasupra se aseaza fasiile de aluat in forma de grila. Marginile se preseaza de peretii vasului. Aluatul de prisos se taie. Se coace 45 de minute. Se lasa 10 minute in forma sa se raceasca. Se serveste tortul cald sau rece, alaturi de inghetata.
Tort de lapte cu nucsoara
Ingrediente: aluat fraged (jumatate din cantitatea de sus), 2 linguri de praf de budinca, 3 oua amestecate usor, 1/3 cana de zahar praf, 1 lingurita esenta de vanilie, 1/2 cana smantana, 1 cana lapte nedegresat, 1 lingurita de nucsoara rasa.
Mod de preparare: 1. Se porneste cuptorul la 180¡C. Se unge o forma rezistenta la foc (rotunda) cu unt topit. 2. Se intinde aluatul pe fundul vasului. Marginile se taie si se apasa cu degetele. 3.Umplutura: praful de budinca, ouale si zaharul se amesteca intr-un castron. Se adauga esenta de vanilie, smantana si laptele si se amesteca bine. Se toarna compozitia peste aluat si se presara cu nucsoara. 4. Forma se baga in cuptor, pe un fund de metal. Se coace 50 de minute, pana cand umplutura devine compacta si un ac varat in ea ramane curat. Tortul se lasa 10 minute sa stea, inainte de a-l servi, cald sau rece, cu 1-2 linguri smantana.