De prin lume adunateOua cu sos si verdeturi
Ingrediente (pentru 4 persoane): 5 oua, 250 g smantana subtire, 1-2 linguri mustar, sare, piper macinat, cateva picaturi Worcestersauce, 2 cesti verdeturi tocate (patrunjel, marar, codite de ceapa verde, tarhon), 1 lingurita miere, 1 varf de cutit boia iute, 8 masline umplute, 1/2 ardei gras rosu, 50 g cascaval, zeama de lamaie, scobitori din plastic.
Mod de preparare: 1. Se fierb ouale, se baga sub un jet de apa rece si se decojesc. 2. Un ou se trece prin sita intr-un castron si se amesteca bine cu smantana si mustarul. Se sareaza, se pipereaza si apoi se incorporeaza sosul Worcester, zeama de lamaie (dupa gust), verdeata tocata, mierea si boiaua si se decoreaza cu cateva fire de patrunjel verde. 3. Celelalte oua se taie in doua si se garnisesc cu cate-o maslina, o bucatica de ardei rosu si un cubulet de cascaval, infipte pe scobitori. Ouale se servesc cu sos si cu bagheta sau paine pe vatra proaspata.
Gazpacho
(supa rece de legume)
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1-2 linguri ulei de masline, 2 catei de usturoi, 1 lingurita sare, 1 ceapa, 1 castravete mic, 500 g rosii taiate cubulete, 1 ardei gras rosu, 1 ardei gras verde, piper macinat, 1 varf de cutit zahar, 1 legatura busuioc, 1 l apa. In plus: 1 ceapa, 1 ardei gras rosu, 1 ardei gras verde, 1 dovlecel, 4 rosii.
Mod de preparare: 1. Se incinge uleiul intr-o oala si se caleste usturoiul dat pe razatoare. 2. Ceapa curatata si tocata se dunstuieste si ea pana ce devine sticloasa. Se adauga castravetele curatat de coaja si de seminte si taiat cubulete si bucatelele de rosii si se lasa toate sa se dunstuiasca 5-6 minute, se adauga apa. 3. Dupa ce incep sa fiarba, se gusta de sare, piper si zahar si se trec printr-o sita sau se maruntesc cu mixerul. 4. Se incorporeaza busuiocul spalat si tocat marunt, se lasa supa sa se raceasca, dupa care se tine cel putin o ora la frigider. 5. Se curata ceapa si se taie marunt. Ardeii se taie in doua, se indeparteaza nervurile si semintele, se spala si se taie fasii. 6. Dovlecelul se curata si se taie bucatele, iar rosiile, curatate de pielita, se taie cubulete. 7. Se scoate supa din frigider, se pun in ea - decorativ - toate legumele si se serveste rece.
Salata turceasca cu sos de kefir
Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g fasole verde, 1/4 l concentrat de legume (Knorr+ apa), zeama de la o lamaie, 250 g varza, 1 lingura sare de mare, 250 g telina, 4 rosii, 4 morcovi, 1 castravete, cateva picaturi ulei de masline, piper macinat, 500 g piept de pui . Pentru sos: 250 g kefir, 1 ceapa, zeama de la o lamaie, 1/2 legatura codite de ceapa verde, 1/2 legatura patrunjel, 1/2 legatura tarhon.
Mod de preparare: Se pune pe foc zeama de legume cu cea de lamaie si se fierbe in ea fasolea curatata si taiata bucati potrivite. Varza tocata se presara cu o lingura de sare, se opareste cu 1/2 ceasca de zeama de legume fierbinte si se framanta cu mana pana ce se inmoaie. Telina taiata betisoare se pune in zeama in care a fiert fasolea si se lasa sa fiarba incet cateva minute. Se scot legumele fierte si se lasa sa se raceasca. Rosiile se taie in 8, morcovii se dau pe razatoarea mica, iar castravetele se taie felii subtiri. Se aseaza toate legumele pe un platou, se stropesc cu putina zeama de lamaie si cu ulei de masline, se sareaza si se pipereaza. Pieptul de pui se taie felii si se aseaza langa legume. Se amesteca bine kefirul cu ceapa tocata si zeama de lamaie, se incorporeaza verdeata tocata, se gusta de sare si piper si se toarna peste legume.
Sufle de broccoli si gulii
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 cesti orez fiert, 1 cutie rosii decojite, 4 linguri svaiter ras, 500 g broccoli, 400 g gulii, sare, 2 linguri unt (margarina), 1 ceapa, 1 ardei gras rosu, putina zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 2 galbenusuri, 200 g smantana, inca 100 g cascaval ras (orice fel), putin unt sau margarina pentru uns forma.
Mod de preparare: Se unge o forma de budinca si se presara in ea orezul fiert, peste care se presara rosiile scurse (pe jumatate) si taiate bucatele si apoi svaiterul ras. Se spala buchetelele de broccoli, se scurg bine, se taie marunt, se aseaza in forma (peste rosii) impreuna cu guliile taiate felii si se sareaza. Ceapa curatata si tocata se caleste in untul incins pana ce devine sticloasa. Se adauga ardeiul taiat fasii, se dunstuieste si el, dupa care se toarna peste ingredientele din forma de budinca, impreuna cu putina zeama concentrata de legume. Se bat galbenusurile cu smantana, se incorporeaza cascavalul ras si se toarna de asemenea peste legume. Se baga budinca in cuptorul incins la 200?C, se lasa 25-30 de minute, se garniseste si se serveste calda.
DulciuriInghetata cu iaurt si capsuni
Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g capsuni coapte, zeama de la o lamaie, 80 g zahar, 2 plicuri zahar vanilat, 300 g iaurt, 100 g frisca batuta, cateva capsuni si boabe de fistic pentru garnisit.
Mod de preparare: 1. Se aleg capsunile, se spala, se lasa sa se scurga, se taie marunt si se pun intr-un castron. Se stropesc cu zeama de lamaie, se presara peste ele zaharul tos si zaharul vanilat si se tin 10-15 minute la frigider sa se patrunda. 2. Se amesteca bine piureul de capsuni cu iaurtul, se toarna intr-o cutie pentru inghetata, se baga la congelator si se lasa sa se intareasca. Inghetata se serveste in cupe, garnisita cu capsuni, fistic si putina frisca.