Eveniment
Un debut de bun augur:Festivalul International De Film "Transilvania"
Pana acum doua saptamani, Romania se putea "lauda" cu faptul ca este singura tara din Europa Centrala si de Est care nu avea un festival de film de lung metraj. Prima editie a Festivalului International de Film "Transilvania", organizat la Cluj de catre Asociatia Film Xxi, nu doar ca a umplut acest gol al cinematografiei noastre, dar a insemnat si un real succes. Intre 3 si 9 iunie, timp de o saptamana, la cinematografele "Republica" si "Arta" au fost prezentate 43 de filme realizate in 15 tari diferite, filme impartite in sase sectiuni. Prima dintre ele, "Competitia", a aliniat la start 11 pelicule realizate de regizori aflati la debut sau la cel de-al doilea film de lung metraj. Celelalte sectiuni au fost "Supernova" - filme premiate la importante festivaluri, precum "The Plage" ("Promisiunea"), cu Jack Nicholson si Vanessa Redgrave, sau cea mai recenta realizare a lui David Lynch, "Mulholand Drive"; "Film romanesc" - productiile recente: "Dupa-amiaza unui tortionar", "Marfa si banii", "In fiecare zi Dumnezeu ne saruta pe gura" si "Filantropica"; "3x3" - cate trei pelicule ale regizorilor Radu Gabrea, FranIois Ozon si Michael Haneke; "Umbre" - filme fantastice si de groaza. Cea din urma sectiune, "Eveniment special" a insemnat proiectia clasicului "Nosferatul" (1922), avandu-l ca invitat pe compozitorul german G?nther A. Buchwald - care a acompaniat live filmul -, si prezenta reputatului regizor britanic Michael Radford (premiul pentru cel mai bun film britanic "1984", premiul Bafta si nominalizare la Oscar pentru "Il Postino"). Dupa proiectia fascinantului "Dancing at the Blue Iquana", Radford a purtat un dialog cu spectatorii romani, carora le-a dezvaluit ineditele aspecte ale realizarii filmului, bazata pe improvizatii si pe respingerea solutiilor simple, facile. De altfel, majoritatea filmelor prezentate in festival - excelenta selectie a tanarului critic Mihai Chirilov! - au avut propria lor personalitate si au aratat spectatorilor o alta fata a cinematografiei actuale, diferita de cea a cliseelor pietei hollywoodiene. Asta nu a insemnat defel ca iubitorii de film nu au avut parte de numeroase staruri: Catherine Deneuve, Emmanuelle Beart, FannyArdant, Patricia Arquette, Tim Robins, Darryl Hannah, romanii Gheorghe Dinica, Mircea Albulescu, Dorel Visan, Radu Beligan, Gina Patrichi, George Cozorici, Ernest Maftei si alti mari actori au fost prezenti pe marile ecrane clujene. Dupa atatea vizionari a venit si momentul ca juriul, format din actrita Oana Pellea, criticul american de film Ron Holloway, producatorul american Lewis B. Chester si regizorii Constantin Vaeni si Hrafn Gunnlaugsson (Islanda), sa anunte castigatorii competitiei.
Festivitatea de premiere s-a desfasurat sambata seara, in fata unui public elegant si insetat de evenimente de calitate, ce a umplut pana la refuz sala "Republica". A fost o festivitate simpla si emotionanta, in care regizorul Constantin Vaeni a declarat: "Ani in sir am visat impreuna cu colegii mei de generatie - intre care Dorel Visan si Radu Gabrea se afla in sala - la un astfel de festival, iar acum au venit acesti copii minunati, carora le multumesc pentru eleganta cu care au reusit sa realizeze ceva pentru Cluj si pentru Romania". Membrii straini ai juriului au tinut sa incurajeze si sa laude efortul organizatorilor, apreciind ca este una dintre cele mai reusite editii de debut la care au participat. Cel mai elocvent moment pentru simpatia de care s-a bucurat festivalul i-a apartinut regizorului islandez Gunnlaugsson care, in ropotele entuziaste ale publicului, a cantat cu pofta un cantec traditional islandez, facandu-l pe producatorul american care i-a succedat la microfon sa exclame: "Trebuie sa-i atentionez pe cei de la Hollywood ca niciodata sa nu ia cuvantul dupa un viking!"
"Premiul de popularitate", decernat pe baza numarului de voturi ale spectatorilor, i-a revenit unui film cu un palmares deja impresionant, "No Man?s Land", in regia bosniacului Darius Tanovic, fiind urmat de doua filme romanesti, "Filantropica" si "Occident", iar "Premiul pentru imagine" a ajuns in Ungaria, la Andras Nagy. Marele premiu al Festivalului "Transilvania" (in valoare de 3000 de dolari) a fost inmanat de cel mai important invitat al festivalului, actorul Jason Priesley ("Beverly Hills 90210"), si i-a revenit, printr-o decizie unanima a juriului, regizorului roman Cristi Mungiu, pentru filmul "Occident".
Singurele nereusite ale festivalului au fost incapacitatea financiara de a acorda un premiu al juriului si o suma mai mare pentru marele premiu si faptul ca salile nu au fost tot timpul pline, unul dintre motive fiind faptul ca studentii clujeni se aflau in plina sesiune. Nimeni nu cere insa ca totul sa fie perfect de la prima editie, iar echipa foarte tanara care a pus acest festival pe picioare a reusit un start cu dreptul. Este un festival al viitorului, cu un loc bine stabilit in mult speratul reviriment al filmului romanesc. Succesul acestei editii de debut s-a datorat, deloc in ultimul rand, si orasului care l-a gazduit. Un oras curat, civilizat, cu un centru absolut superb, un oras viu, care stie sa-si respecte tinuta si blazonul. Pana la urma, alegerea Clujului ca gazda a festivalului n-a fost doar una sentimentala - directorul sau, Tudor Giurgiu, este clujean - sau pragmatica - orasul cu cel mai constant public de cinema. Tudor Giurgiu declara inainte de start ca "un festival traieste prin comunitatea care il inconjoara". Si a avut dreptate.Iulian Ignat
(Fotografiile autorului)
Salut, "Cinema"
Salutam cu tot entuziasmul aparitia de data recenta a revistei Centrului National al Cinematografiei. Asteptata cu deosebit interes de cinefili, de specialisti - dupa disparitia in ultimii ani a unor publicatii de buna calitate, precum "Noul Cinema" si "ProCinema", victime ale "economiei de piata" -, noua publicatie survine intr-un moment benefic: acela al reaparitiei interesului acut al publicului pentru filmul romanesc. Asadar, sub o stea aducatoare de noroc! La conferinta de presa pricinuita de lansarea noii publicatii, d-l Decebal Mitulescu, presedinte al C.N.C., ne anunta ca revista "Cinema" (aparuta in excelente conditii grafice si de continut) isi propune sa fie o aliata fidela a filmului romanesc de ieri si de azi. E clar: ursitoarele de Bine si-au dat mana intru realizarea unui succes de durata. La randul nostru, ii uram succes si viata lunga noii si foarte reusitei reviste "Cinema"!Silvia Kerim