Amadeus- Sunt eleve la Liceul de Muzica "George Enescu" si au cucerit publicul, printr-un stil inedit: clasic-pop-dance -
Ideea i-a apartinut compozitorului Adrian Ordean, care avea de mult in proiect infiintarea unei astfel de trupe. La Liceul "George Enescu" din Bucuresti a gasit si fetele pe care le cauta. Prima aleasa a fost Cristina, care a recomandat-o pe Gratiela. Aceasta din urma a prezentat-o pe Alexandra, iar pe Andreea a adus-o fratele ei, Xenti. Si grupul s-a infiintat rapid. "Mai mult a durat pana ne-au sosit instrumentele, pe care le comandaseram in strainatate."
- Muzica usoara, interpretata la instrumente clasice: sunteti o noutate in Romania. Cum a reactionat publicul cand v-a ascultat prima oara?
Andreea: - Poate ca la inceput lumea s-a speriat cand ne-a vazut cu instrumente clasice, crezand ca interpretam muzica simfonica, dar apoi oamenii si-au dat seama ca este o muzica foarte accesibila. Muzica noastra e compusa in totalitate de Adrian Ordean.
Gratiela: - Pe oriunde mergem primim laude si suntem admirate. De obicei, o melodie cu versuri e mult mai usor de fredonat si se spune ca ai o comunicare cu publicul mult mai puternica. Dar muzica noastra nu e usor de cantat. In schimb, e foarte melodioasa si se retine.
- Cum ati defini voi stilul pe care il interpretati?
Andreea: - Este un dance cu influente latino, country si chiar din muzica irlandeza. Incercam sa luam partea melodica din mai multe genuri de muzica. Trebuie sa tinem cont de faptul ca in Amadeus sunt doua viori, iar vioara ca instrument aduce foarte multa melodicitate. Tocmai faptul ca se gasesc influente din folclorul sau din specificul muzical al mai multor tari a fost o idee ca albumul sa poarte numele "Continental". Piese ca "Arizona", "Belfast", "Country" sau "Latino" spun totul. In orchestratie mai folosim si elemente din folclorul romanesc sau al tarilor balcanice.
- A fost usor sau greu sa patrundeti pe piata muzicala romaneasca, cantand un asemenea gen de muzica?
Gratiela: - A fost destul de usor, mai ales ca ceea ce interpretam noi este cu totul altceva decat ceea ce se canta in Romania. Ne-am gasit un loc bine definit in inima publicului.
Alexandra: - Asta s-a observat si in concerte. Am avut un turneu live, cu Asia si Sexxy, in "Caravana Iveco Live 2001". La Timisoara, cand a intrat pe scena Andreea cu un solo clasic de vioara, nimeni nu stia ce se petrece. Toti oamenii s-au uitat ciudat la ea. Cand am intrat toate in forta si au vazut ce cantam de fapt, au ramas foarte incantati. Acest turneu a fost cel mai important din scurta existenta de pana acum a trupei. Speram ca anul acesta sa pornim din nou in "Caravana".
Andreea: - De data aceasta vom colabora cu instrumentisti care vor realiza partea de percutie si efecte. Suna un pic diferit, dar fantastic. Vom avea un tobosar, un chitarist, un basist si inca o clapa pentru efecte. Vom fi opt instrumentisti pe scena.
Gratiela: - Avem multe amintiri extraordinare. La concerte, atmosfera e mai mereu incendiara. Noi cantam, lumea danseaza si se bucura. E un avantaj faptul ca nu purtam microfoane, asa tipam cat ne tine gura si nu ne aude nimeni. Dar tipam de fericire, de bucurie. Ne simtim foarte bine pe scena si aceasta stare o transmitem si publicului. Nu avem nici coregrafie. Eu si Cristina suntem mai mult imobilizate din cauza instrumentelor, dar Andreea si Alexandra improvizeaza si se sincronizeaza pe moment.
- Se pare ca elementul care a atras cel mai tare atentia publicului au fost instrumentele voastre...
Cristina: - Instrumentele au fost comandate in Germania special pentru noi si sunt de calitate foarte buna.
Andreea: - A trebuit sa ne obisnuim totusi cu ele. Viorile electrice sunt mult mai grele decat cele acustice.
- Ce inseamna aceasta formatie pentru voi? Va rapeste tot timpul sau mai aveti cand sa iesiti in oras pentru distractii?
Andreea: - Amadeus inseamna foarte multa bucurie, dar si foarte multa munca. Programul nostru seamana cu cel din armata sau cu cel al gimnastelor, poate nu chiar atat de dur...
Gratiela: - De mici am fost obisnuite cu un program ordonat la repetitii si, cand alti copii stateau in fata blocului si jucau fotbal, noi repetam. Se zice ca, daca nu repeti o zi, simti tu, dar daca nu repeti doua, simt si ceilalti.
Cristina: - Eu si Gratiela am fost de curand la Olimpiada de Muzica. Am obtinut multe premii. Conteaza foarte mult. In plus, majoritatea timpului il petrecem impreuna si ne simtim foarte bine. Nu exista zi sa nu vorbim. Am invatat sa schiem impreuna si ne leaga foarte multe lucruri in afara trupei.
- De unde pana unde numele de Amadeus?
Andreea: - Cristi Dicianu este cel care ne-a botezat. Mai multa lume a asociat genul nostru de muzica cu numele marelui print al muzicii clasice - Mozart. Dar Amadeus inseamna si "iubit de Dumnezeu", iar noi ne consideram iubite de El, pentru ca ne avem una pe alta si avem muzica alaturi de noi.Dia Radu
Fotografii: Mediapro si Iulian Ignat
Daca vreti sa stiti mai multe... Andreea Runceanu (nascuta in zodia Gemenilor) - este studenta in anul Iii la Academia de Muzica din Bucuresti, sectia vioara - a fost in turnee in Elvetia, Germania, Olanda si Suedia - in 1996 si 1997 a ocupat locul I la Olimpiada pe tara, sectia Teorie Muzicala.
Alexandra Chise (nascuta in zodia Taurului) - este eleva in clasa a Xii-a la Liceul "George Enescu", unde studiaza vioara - a participat la numeroase concursuri si a ocupat locul Ii la concursul "Silvia Serbanescu" din 1997 si 2000.
Cristina Filotti (nascuta in zodia Fecioarei) - eleva in clasa a Xi-a la Liceul "George Enescu" - a obtinut locul I la Olimpiada pe tara - sectia harpa in 1998, in 1999 - premiul Ii la acelasi concurs si tot atunci a participat la Concursul International de la Tulcea, unde a ocupat locul Ii.
Gratiela Giolu (nascuta in zodia Leului) - eleva in clasa a Xii-a la Liceul "George Enescu", unde studiaza contrabasul - a luat premiul I la Olimpiada pe tara in 2000 si a cantat in cadrul Filarmonicii din Giurgiu.