Retete pentru Pasti"Talmes-balmes" cu oua
Ingrediente (pentru 8 persoane): 8 oua fierte tari, 1 legatura ridichi, 2-3 legaturi ceapa verde (coditele), 25 g salata verde, 150 g sunca de Praga, 1 borcanel de capere, 200 g smantana, sare, piper, boia dulce.
Mod de preparare: Se curata ouale si se taie marunt. Ridichile se toaca, coditele de ceapa verde se taie rondele, salata - fasii subtiri, iar sunca de PragaÊ- cubulete. Se amesteca toate ingredientele astfel pregatite cu caperele si smantana, se condimenteaza si se servesc cu paine neagra.
Nota: Sunca si caperele se pot inlocui cu 100 g de scrumbie (file) si un mar mic, taiat cubulete.
Pateuri cu praz si branza telemea
Ingrediente (pentru 8 bucati): aluat de foitaj (2 suluri a 150 g), 4 tulpini de praz, 30 g unt, 1 lingura cimbru proaspat, sare, piper, 1 ou, 4 felii telemea moale, 30 g salata verde.
Mod de preparare: Se aseaza cele doua foi de aluat pe planseta (una langa alta) si se taie in patru. Se ia fiecare patrat, i se decupeaza marginile de jur-imprejur - fasiile au 1 cm latime - si se pun deoparte. Se-ntinde putin fiecare bucata cu sucitorul, se uda pe margini cu apa si deasupra se lipesc pe margini, in forma de gard, fasiile taiate. Se pun pateurile pe o tava tapetata cu hartie pentru copt, se inteapa pe fund cu o furculita si se coc 8-10 minute in cuptorul incins la 200¡C. Intre timp, se curata prazul, se taie rondele si se caleste circa 5 minute in untul incins. Se adauga cimbrul, se lasa sa se raceasca si se incorporeaza si oul batut. Umplutura astfel preparata se intinde pe pateurile scoase din cuptor si peste ea se pun feliile de telemea taiate in doua. Se dau din nou la cuptor, se coc inca 10 minute, se presara cu piper si salata verde taiata marunt si se servesc fierbinti.
Pulpa de miel cu morcovi si praz
Ingrediente (pentru 4 persoane): 800 g pulpa de miel (fara os), sare, piper macinat, 3 linguri ulei de masline, 2 foi de dafin, 4 boabe ienupar, 1 lingurita piper boabe, 1 lingura boabe de mustar, 3 cuisoare, 1 crenguta rozmarin, 1 crenguta cimbru, 1 legatura patrunjel verde, 1/2 lingurita praf de ardei iute, 1/2 lingurita chimen pisat, 1/2 l concentrat de legume (Knorr+apa), 2 tulpini de praz, 500 g morcovi, 2 cepe, 1 catel de usturoi, 1 lingura amidon.
Mod de preparare: 1. Se spala carnea sub jetul de apa, se zvanta, se taie bucati potrivite, se sareaza si se pipereaza. 2. Se-ncinge uleiul intr-o cratita si se calesc bucatile de carne, intorcandu-le mereu, pana ce incep sa prinda culoare. 2. Intr-o piulita, se zdrobesc mirodeniile - dafinul, boabele de piper si de mustar, cuisoarele, rozmarinul si cimbrul. ¹ Se alege patrunjelul, se spala, se toaca marunt, se presara peste carne si se lasa putin sa se dunstuiasca. º Se adauga ardeiul iute, chimenul si mirodeniile maruntite, se acopera cu zeama de zarzavat si se fierb 50-60 de minute la foc potrivit. Ï Intre timp, se curata prazul si morcovii si se taie rondele sau cubulete, iar ceapa si usturoiul se toaca marunt. - Morcovii, ceapa si usturoiul se pun in cratita si se fierb impreuna cu carnea inca 10-15 minute. La sfarsit, se incorporeaza si prazul, care se lasa si el sa se patrunda circa un sfert de ora. Se mai gusta o data mancarea de sare si piper, se ingroasa sosul cu amidonul diluat cu putina apa rece si se serveste imediat.
DulciuriTort cu branza de vaci si caise
Ingrediente (pentru 12 felii): Pentru blat - 100 g ciocolata alba, 125 g unt moale, 50 g zahar, 1 varf de cutit sare, 3 oua, 100 g faina, 50 g migdale macinate, 1 lingurita praf de copt. Pentru crema - 8 foi de gelatina alba, 1 cutie compot de caise (continutul: 460 g), 500 g branza de vaci, 500 g iaurt, 150 g zahar pudra, coaja rasa si zeama de la o lamaie, 250 ml frisca batuta, 100 g fistic maruntit.
Mod de preparare: 1. Se rupe ciocolata bucatele si se topeste pe baie de aburi. Se freaca bine galbenusurile cu untul, zaharul si sarea si se incorporeaza, pe rand, ciocolata racita, apoi faina, migdalele pisate si praful de copt (amestecate in prealabil) si la urma albusurile batute spuma. Aluatul astfel preparat se toarna intr-o forma rotunda (cu pereti detasabili), tapetata cu hartie pentru copt, se da 20-25 de minute la cuptor (incins la 175¡C), se scoate si se lasa sa se raceasca. 2. Se inmoaie gelatina in apa rece, se scurg caisele din compot si se impart in doua: jumatate se paseaza si jumatate se taie cubulete. 3. Se amesteca branza de vaci cu piureul de caise, iaurtul, zaharul pudra, coaja si zeama de lamaie. Se stoarce usor gelatina si se topeste in 2 linguri de apa clocotita. Se ia putin din compozitia de caise si branza de vaci, se amesteca cu gelatina topita si se incorporeaza in restul de crema. Se pune la rece si, cand incepe sa se-ntareasca, se adauga frisca batuta si caisele taiate cubulete. 4. Se aseaza blatul de tort pe un platou, se acopera cu crema (ca sa nu curga, se pune de jur-imprejur o banda lata de carton) si se tine la frigider cel putin 4 ore. Inainte de a-l servi, tortul se orneaza pe margini cu fisticul maruntit.