Despre masa de Pasti
- Carnea de miel pregatita la gratar englezeste (steaks) trebuie permanent apasata cu o furculita, fiindca este fibroasa si se patrunde greu.
- Mielul preparat ca mancare (cu legume sau cu stufat) trebuie pus pe flacara mica si lasat sa fiarba pana ce carnea se desprinde singura de pe os.
- Mielul de lapte, cu carnea cruda, vascoasa si alba, care n-a trecut de doua saptamani si n-a mancat iarba, e bun numai fript la gratar sau bagat la cuptor.
- Un kilogram de carne de miel are nevoie de 25-30 de minute de stat pe foc, pentru a se patrunde ca lumea. Mielul mai mare are nevoie de 30-40 de minute pe kilogram, iar daca se prepara in cratita, ca mancare, cere chiar 50-60 de minute.
- Carnea buna de miel trebuie sa fie alba, rinichii mari si acoperiti cu grasime.
- Carnea mielului este mai supusa descompunerii decat oricare alta carne, motiv pentru care, cand se cumpara, trebuie sa fie foarte proaspata (se recunoaste dupa ochi, care trebuie sa fie lucitori).
- Carnea de oaie poate sa astepte 2-3 zile pana la preparare, cea de miel trebuie gatita imediat.
- Carnea de miel trebuie bine aromata, pentru a nu deveni indigesta. Ierburile care se potrivesc cu ea sunt: rozmarinul, salvia, tarhonul si, inaintea tuturor, usturoiul.
- Apa care se adauga la friptura de miel preparata in cuptor trebuie pusa cu o seringa, pentru a evita stropii fierbinti care sar peste tot in contact cu lichidul rece.