Bucatarie cu verdeturi de primavaraPapricas de vitel cu tarhon
Ingrediente (pentru 5 portii): 1 kg carne de vitel, 1 legatura zarzavat de supa (morcov, patrunjel), sare, 5 boabe de piper, 200 g ciuperci marunte. Pentru sos: 60 g unt sau margarina, 60 g faina, 1/8 l vin alb (sau concentrat de legume), piper macinat, 1 lingurita zeama de lamaie, 1 galbenus, 1 legatura tarhon.
Mod de preparare: Se spala carnea, apoi se curata zarzavatul pentru supa, se taie marunt si se pun impreuna la fiert, intr-un litru de apa rece. Se adauga sarea si boabele de piper si se lasa sa fiarba incet aproximativ o ora. Ciupercile curatate se taie in doua sau in patru (cele mai mari). Carnea fiarta se scoate din oala si se lasa putin sa se raceasca, iar zeama se strecoara si se pastreaza din ea cam 3/4 l. Pentru sos: Se incinge untul, se adauga faina si se amesteca pana ce se leaga, dupa care se sting cu vin (sau cu zeama fierbinte de legume), amestecand intruna. Se incorporeaza ciupercile si se lasa sa fiarba 7 minute, la foc mic. Carnea taiata bucati potrivite se introduce si ea in sos si se condimenteaza cu sare, piper si zeama de lamaie. Se ia putin sos intr-o ceasca, se amesteca cu galbenusul si se toarna inapoi in cratita, fara sa mai dea in clocot. Jumatate din tarhonul taiat fasii se amesteca in papricas, cealalta jumatate se presara deasupra. Se serveste fierbinte, cu garnitura de orez fiert.
Salata verde cu patrunjel si crutoane
Ingrediente (pentru 4 portii): 2 salate mici, 1 legatura patrunjel. Pentru sosul vinegreta: 2 portocale, 5 linguri ulei de floarea-soarelui, 1 lingura otet de mere, 1 lingurita mustar iute, sare, piper macinat, 4 felii de bagheta, 80 g pateu de ficat.
Mod de preparare: Se curata salata, se spala si se taie (se rupe) bucati potrivite. Se aleg frunzele de patrunjel, se spala si se zvanta. Se prepara sosul vinegreta: se curata o portocala de coaja (inclusiv de pielita alba), se desface felii si se taie bucatele marunte. A doua portocala se stoarce, iar zeama se amesteca cu uleiul, otetul si mustarul, se sareaza si se pipereaza. Se aseaza salata verde si patrunjelul pe o farfurie intinsa (eventual pe un platou) si peste ele se toarna sosul vinegreta. Deasupra, se presara bucatele de portocala. Feliile de paine se prajesc, se lasa sa se raceasca, se ung cu pateu de ficat.
Salata de rosii cu telemea prajita si cimbru
Ingrediente (pentru 2 portii): 2 rosii mari (350 g), 1 ceapa rosie, 1/2 lamaie, sare, piper pisat, 200 g branza telemea (de oi), 2 linguri pesmet, 1/2 legatura cimbru, 1 ou, 3 linguri ulei de masline.
Mod de preparare: Se spala rosiile si se taie felii foarte subtiri. Ceapa curatata se taie rondele si se aseaza, impreuna cu rosiile si lamaia taiata bucati, pe un platou. Peste rosii se presara sare si piper. Se taie branza felii groase de circa 1 cm. Jumatate din cimbrul tocat se amesteca - intr-un bol - cu pesmetul, iar intr-un alt bol se bate oul. Se dau feliile de branza prin ou si pesmet si se prajesc pe ambele parti in uleiul incins, impreuna cu restul de cimbru (intreg). Se pun apoi peste feliile de rosii, se presara deasupra cimbrul prajit si se servesc cu paine pe vatra sau cu bagheta.
Ingrediente (pentru 4 portii): 6 fileuri de scrumbie (a 60 g), 2 cepe rosii. Pentru marinata: 150 ml otet aromat (cu ierburi), 5 linguri zahar, 6 boabe piper rosu, 1/2 lingurita piper pisat, 2 legaturi marar.
Mod de preparare: Se taie fileurile de peste bucati late de circa 2 cm si se aseaza intr-un castron, impreuna cu ceapa tocata marunt. Pentru marinata: Se pun intr-o craticioara otetul, 50 ml apa, zahar, boabele de piper si piperul pisat, se dau intr-un clocot si se lasa sa se raceasca. Se toarna apoi peste peste si se lasa cel putin o ora (sau chiar peste noapte) sa se patrunda bine. Inainte de a servi pestele, se presara deasupra mararul taiat marunt. Ca garnitura: cartofi fierti sau paine neagra unsa cu unt.
Omleta cu salvie
Ingrediente (pentru 3 portii): 1 catel de usturoi, 6 oua, 6 linguri lapte, 40 g parmezan (sau cascaval) ras, sare, piper macinat, 8 frunze de salvie proaspata, 1 lingurita ulei de masline, 1 lingurita unt.
Mod de preparare: Se rumeneste usturoiul taiat in doua - fara grasime - dupa care se scoate din tigaie. Se bat ouale cu laptele si se adauga jumatate din parmezanul ras, sare si piper. Se incinge uleiul si se prajesc frunzele de salvie. Jumatate se lasa in tigaie, jumatate se scot si se tin pentru garnisit. Se pune si untul in tigaie, se lasa sa se topeasca, apoi se toarna amestecul de oua si lapte. Se acopera tigaia cu un capac si se lasa omleta sa se inchege, circa 5 minute. Se intoarce (lasand-o sa alunece pe o farfurie plata) si se lasa inca 5 minute, la foc mic. Se presara peste ea restul de parmezan ras si frunzele de salvie ramase si se serveste cu paine de casa si salata.