Anemia de primavara- Leacuri siberiene -
Modul in care se studiaza medicina populara in Rusia este exemplar. Zeci de expeditii stiintifice medicale pleaca anual in Siberia, un adevarat imperiu de plante si leacuri stravechi, aflate inca in stapanirea samanilor. Dincolo de simplitatea si eficienta ei, medicina traditionala siberiana are si un "ingredient" de magie, care face parte din vindecari. Nu omul tamaduieste, ci Dumnezeu.
Metode eficace contra anemiei
Aceste remedii sunt originare din diferite regiuni ale Rusiei si Siberiei si s-au dovedit a fi foarte eficiente.
1. Toti practicienii in medicina populara prescriau un regim bogat de hrana: carne, ficat, galbenus de ou, creier de vitel, lapte, unt, icre si intotdeauna usturoi si ceapa. Fiecare pacient trebuia sa bea cel putin 2 l de lapte cald proaspat pe zi. Daca laptele direct de la sursa nu se gasea, se putea inlocui cu laptele fiert, dar baut cald. Adesea se adauga si putin carbune in lapte.
2. Urmatorul preparat, originar din Urali, era foarte recomandat. Se umple pe trei sferturi un vas emailat cu orz sau ovaz proaspat. Se adauga apoi lapte, de asemenea proaspat, incat sa acopere boabele si putina slanina de porc topita, cam de 1,5 cm grosime. Se acopera vasul si se fierbe la foc mic intr-un cuptor, pana cand boabele devin moi si imbibate. Daca este necesar, se mai adauga lapte. Se bea masa lichida care rezulta, de trei ori pe zi. Doza: 1-2 linguri.
3. Planta cactus numita aloe era considerata ca planta cu proprietati curative deosebite si se folosea la pregatirea multor medicamente. (Aceasta planta nu este recomandata cardiacilor.) Planta a fost folosita in Caucaz si in Asia Centrala. Se mentioneaza ca planta americana agava, numita deseori si aloe, nu are efectele plantei din Caucaz.
Iata trei formule dintre cele mai des folosite: - 4 tulpini de aloe, lasate intr-o sticla cu vin la macerat, cel putin patru zile. Doza: un pahar, de trei ori pe zi. - Acelasi preparat mentionat la punctul (a), dar in locul vinului se intrebuinteaza alcool: patru tulpini la 0,5 l de alcool. Doza: 40 picaturi in apa calda, de trei ori pe zi. - 360 g melasa galbena, 170 g frunza de aloe si 120 g rasina de pin. Se combina dupa cum urmeaza: se taie frunzele de aloe in lungime, se macina rasina sau se bate intr-o piulita si se amesteca cu melasa. Se pune intr-un vas de lut acoperit si se baga in cuptor, la foc incet, timp de 8 ore. Apoi se strecoara. Doza: o lingurita, de trei ori pe zi, cu o ora inainte de masa. Aceasta cantitate este suficienta timp de o luna. Repetati dupa o pauza de o saptamana.
4. Fierul este un lucru esential in toate cazurile de anemie. In Siberia, se recomanda metoda urmatoare: vara, se iau 5-10 cuie de fier (nu din otel), se spala si se infig intr-un mar verde. Marul se mananca dupa 24 de ore. Doza obisnuita este de trei mere pe zi. Iarna se pune intr-un pahar cu apa un cui mare si se lasa 24 de ore. Apoi "apa de fier" va fi bauta. Doza: o lingura, de trei ori pe zi. Se continua tratamentul din acelasi pahar, cuiul se lasa in apa, dar se scutura continutul inainte de a bea. Inainte ca paharul sa se goleasca, se pregateste un altul (dintii se spala dupa fiecare lingura de "apa de fier", pentru a preveni cariile dentare).
5. Se prescrie, de asemenea, si decoct de ovaz si tarate, care se bea in loc de apa, timp de o ora. Se strecoara, indepartandu-se ovazul si taratele. Se pun 360 g ovaz si tarate amestecate cu 2 l de apa. Se indulceste continutul cu miere.
6. "Calcifierea" - este un procedeu recomandat in toate cazurile de tuberculoza si anemie.
Pregatirea medicamentului: se pun 10 oua crude (cu coaja) intr-un borcan. Ouale se acopera apoi cu suc de lamaie. Se asteapta pana cand coaja oului se dizolva complet - in aproximativ doua saptamani. Se adauga 360 g de miere si un pahar de coniac (de struguri). Se amesteca bine. Se pastreaza la loc rece si intunecos. Doza: un paharel de 2-3 ori pe zi, inainte de masa.
7. Un preparat vechi siberian: se amesteca in cantitati egale hrean (preferabil negru), morcovi si suc de sfecla cu miere, se pun intr-o sticla si se ingroapa in pamant 13 zile. Doza: un pahar, de trei ori pe zi, inainte de masa. Se scutura inainte de intrebuintare.
8. Un remediu rusesc foarte vechi pentru tuberculoza, care s-a dovedit a fi foarte eficace si in anemie (chiar si persoanele carora le este greata trebuie sa il ia): in fiecare dimineata, se bea o jumatate de pahar din urina unui copil (baiat) sanatos. Copilul sa aiba sub 8 ani.
9. Se iau 350 g de untura de porc si se amesteca cu 6 mere mari, taiate bucatele. Se pun la cuptor si se lasa sa se topeasca, fara insa a le arde. Intre timp, se amesteca 12 galbenusuri crude cu un pahar de zahar, pana cand se fac o spuma alba. Se adauga 350 g de ciocolata rasa. Se separa merele de grasime prin strecurare. Merele se amesteca cu galbenusurile de ou si ciocolata si se pastreaza la rece. Se unge pe paine si se mananca in fiecare dimineata, dupa care se bea lapte cald. In cazurile in care alte metode nu au dat rezultate, aceasta reteta are un efect de inviorare imediat.
10. In cazurile de tuberculoza si anemie sunt recomandate compoturile de mure si frasin.
Formula siberiana "Energie"
Este un preparat mai sofisticat, apreciat in mod deosebit de practicienii medicinei populare, pentru a combate oboseala, scaderea energiei si semnele de debilitate senila.
Doua remedii simple pentru persoanele varstnice
Urmatoarele medicatii au fost prescrise batranilor suferinzi de debilitate generala, de pierderea energiei si a poftei de mancare, de deficiente respiratorii si o serie de alte afectiuni. Originare din regiuni diferite - unul din Siberia, celalalt din Ucraina -, aceste doua remedii se bazeaza pe puterea extraordinara, curativa, a usturoiului.
Usturoi cu ceapa si miere
A fost prescris de practicieni persoanelor in ultimul stadiu de senilitate, celor practic imobilizati de debilitate generala, angina pectorala, deficiente cronice ale aparatului respirator, lipsa totala de energie.
Preparatul este simplu si eficace: 100 g usturoi, 150 g ceapa, 350 g miere, 2 linguri otet (preferabil de mere). Usturoiul si ceapa se dau printr-o razatoare fina, apoi se adauga otetul. Se lasa la loc cald 24 de ore. Apoi mierea se incalzeste la foc mic, pana ajunge la punctul de fierbere, amestecandu-se incontinuu.
Usturoiul, ceapa si otetul se amesteca cu mierea fierbinte si se lasa apoi sa se "coaca" la loc cald, timp de 7 zile. Se strecoara printr-o sita deasa, apoi amestecul se poate folosi. Doza: 4 lingurite luate una dupa alta, o data pe zi. Tratamentul se continua fara sa se intrerupa nici o singura zi. Are un efect cumulativ de energie exceptional.
Elixir ucrainean
Acest remediu este intrebuintat in provinciile Kiev si Knarkov din Ucraina, de peste 500 de ani si a fost (si mai este inca) un adevarat "elixir al tineretii". Se recomanda in special cand "bolile batranetii" erau combinate cu obezitatea: 350 g usturoi bine pisat se amesteca cu sucul a 24 de lamai (fara seminte). Se lasa 24 de ore intr-un borcan acoperit cu tifon. Se scutura bine inainte de intrebuintare. Doza: o lingurita seara, cu o jumatate de pahar de apa calda. In zece zile, apare o imbunatatire a tonusului intregului organism. Acest medicament poate fi folosit si de tinerii care se plang de lipsa de energie, hipotensiune sau se simt obositi cand fac efort.
Tonic de hrean
Acesta este recomandat pentru lipsa de energie, oboseala generala si pierderea poftei de mancare. Se ia o lingurita de hrean proaspat, ras, urmat de un paharel de apa calda (fiarta), de la 5 la 10 ori pe zi, intre mese. Durata este de cateva zile in sir. Este un tonic si un bun acumulator de energie. Tratamentul se poate repeta si 2-3 luni, daca este necesar.
Tonic de cartofi cruzi
Este recomandat tuturor persoanelor in varsta - peste 50 de ani - ca un preventiv al arterosclerozei. Un cartof crud de marime obisnuita, spalat si curatat, se rade marunt. Atat sucul, cat si masa rezultata prin radere se ia in fiecare dimineata, inainte de masa, pe stomacul gol.
Tonic de usturoi
Recomandat tuturor persoanelor in varsta, mai ales daca prezinta semne de arteroscleroza. Acest tonic se prepara dupa cum urmeaza: umpleti o sticla de 0,5 l cu usturoi pisat si adaugati apoi alcool. Pastrati preparatul timp de doua saptamani la caldura, apoi strecurati-l. Doza: o data pe zi, inainte de masa, incepand cu 2 picaturi si adaugand in fiecare zi cate o picatura, pana se ajunge la 25 de picaturi. Apoi micsorati doza, descrescand in fiecare zi cate o picatura, pana cand se ajunge la 0 picaturi. Rezultatele sunt extraordinare, daca tratamentul se face de doua ori pe an.Rodica Demian