Ora De ConsultatieDr. Ion Nica In Dialog Cu CititoriiCancerul Intestinului Gros
- Articol de raspuns la numeroasele scrisori adresate revistei, pe aceasta problema de sanatate -
Explozia ingrijoratoare a cancerului intestinului gros (colon) smortalitatea provocata de el creste constant in ultimii anit face ca detectarea precoce si prevenirea bolii sa devina o urgenta.
Simptomele bolii: cunoasterea lor este de cea mai mare importanta pentru aplicarea unui tratament eficient, profilactic sau curativ. Suferinta in aceasta boala are caracter polimorf: apetit redus, satietate (senzatie de satul) precoce si prelungita, greturi, balonare, mai ales dupa mese. Durerea poate sa fie ampla sau redusa, localizata oriunde in abdomen sau in zona lombara ori sacrala. Constipatie alternand cu diaree. Sangerare prin anus, in cantitate variabila, sange rosu deschis (nu negru, ca in sangerarea din stomac, duoden). Din cauza unei dificultati in evacuarea gazelor exista o acuza de tensiune abdominala continua. Suspectarea unei tumori la intestin vizeaza mai ales persoane de peste 30 de ani, la care se observa si o stare de anemie ce nu se justifica. Diagnosticul se stabileste pe baza acestor manifestari si pe rezultatele examenelor radiologice (irigoscopie, iriografie) si imagistice (computer-tomografie, rezonanta-magneto-nucleara) sau endoscopie ano-recto-sigmoidiana (ecografia e mai putin relevanta).
De ce fac unii oameni cancer de colon? Ca sa formulam un raspuns, trebuie reamintit faptul ca unele triburi est-africane, preponderent vegetariene, nu se imbolnavesc de cancer la intestin (nici de ulcere gastro-duodenale sau de boli cardio-vasculare). Prin exemplul acesta, raspunsul la intrebarea de mai sus este ca si dat: in aceasta maladie - si in foarte multe altele -, modul de hranire, felul, calitatea si cantitatea alimentelor sunt factorii principali ai bolii, depasind pe cel genetic (innascut). Operand cancere de intestin, chirurgii au observat ca acesti bolnavi sufereau si cu vezica biliara. Concluzia este ca ambele boli apar la persoanele de peste 30-40 de ani, cei care mananca mult, care nu beau apa suficienta, care au o aciditate mai scazuta in stomac sau care sunt supraponderali. Cancerul de colon este unanim precedat de o inflamatie (colita), de polipi, diverticuli, megacolon (dilatatia sa). O mare descoperire este ca inflamatia colonului, generatoare de cancer, poate fi stavilita de medicamente anti-inflamatoare, printre care si "vesnic tanara" aspirina.
Sfaturi de prevenire a bolii
Prima recomandare este instalarea unei terapii dietetice, bazata pe mai vechi ori recente studii epidemiologice, care au pus in evidenta faptul ca populatiile care consuma o cantitate mai mare de legume si fructe, cu un regim dominant vegetarian - nu neaparat exclusiv - inregistreaza o frecventa redusa a bolilor cardio-vasculare si a cancerului. Se prefera sucurile proaspete, preparate in casa. Privitor la aceasta boala exista un aforism: "Spune-mi ce mananci si-ti voi spune de ce fel de cancer vei fi afectat". Recomandarile privind prevenirea acestei boli, comunicate de Institutul American al Cancerului, vizeaza doua mari directii: 1. alimentele pe care trebuie sa le evitam (grasimi, conserve, otet, afumaturi, condimente, sosuri, prajeli) si 2. alimentele pe care trebuie sa le consumam pentru a diminua riscul de a contracta un cancer (fructele, mai ales cele bogate in vitamina C, E, legumele de culoare verde (contin clorofila), galbena (bogate in caroten), rosie (tomatele contin licopina, o substanta cu proprietati certe anticancerigene) si, nu in ultimul rand, folosirea cerealelor complete (nerafinate). Pentru ca bolnavii cu neoplasm de colon sunt vechi suferinzi de stomac si intestine, alimentatia cu cruditati si sucuri (acestea trebuie diluate cu apa, in proportie de 1/2, 1/3) se introduce treptat, progresiv, pentru a fi bine tolerata, ea urmand a fi hrana pentru toata viata. Reamintesc si faptul ca o preparare termica prea indelungata a cruditatilor distruge enzimele si vitaminele, mancarea devenind in acest fel (dupa cum spun nutritionistii) "moarta". Nutrimentele vegetale si un supliment de fibre dietetice (germeni si grau incoltit, tarate) asigura un tranzit intestinal normal, inmoaie fecalele, scurtand contactul toxinelor (rezultate din proteinele nedigerate, supuse actiunii florei de putrefactie) cu mucoasa colonului. Tot aceste alimente asigura cantitatea si calitatea normala de mucus necesare mecanismului de aparare a intestinelor impotriva patrunderii microbilor in sange ori de stavilire, la un moment reversibil, a unui eventual proces canceros. Este prima bariera de aparare a sistemului imunitar al mucoasei, ce impiedica aderarea bacteriilor la celulele cele mai superficiale din structura intestinului gros, atat de plin de toxine, microbi (mai ales colibacili "buni si rai"), dar si de medicamente daunatoare (cei care au aciditatea stomacului scazuta ori iau antiacide fac mult mai frecvent colonopatii de tot felul). Bune rezultate se obtin prin consum de varza, salata verde si lactate, acestea contin metionina, ce are proprietati imunostimulatoare in sinteza de anticorpi si ne apara de polipi si cancer de colon.
De foarte multa vreme se observase ca laptele - cel nefiert, obtinut de la o vita sanatoasa, dar si laptele de capra -, consumat ca atare, constituie un aliment de baza al multor centenari (studii japoneze facute asupra unor pastori longevivi din muntii Bulgariei), dar explicatia stiintifica le apartine cercetatorilor americani, care au descoperit ca acidul linoleic, aflat in lapte, este cel care ne apara de infectii si de cancer. Acest acid gras "miraculos" se gaseste ca atare si in multe alte produse naturale, dar din pacate este distrus/neutralizat in tehnologia folosita de industria alimentara, devenind nefolositor. Cert este ca folosirea catorva sute de ml de lapte crud zilnic, impreuna cu o dieta preponderent vegetariana, pot initia vindecarea. Schimbarea modului de alimentatie este decisiv in cancerul de colon. Tot in legatura cu laptele, o constatare stiintifica comunicata recent, care are legatura directa cu colonul, arata un lucru ingrijorator: proteina din laptele supus procesarii (prelucrarii termice, fierberii) irita epiteliul ce acopera mucoasa intestinului, scazandu-i functia de bariera, deci nu se mai poate opune penetrarii particulelor daunatoare aflate in continutul intestinal. Astfel se ajunge la inflamatia colonului, apoi, in timp, la colite, polipi, diverticuli, dilatatii, iar de la acestea la cancerizare. (Cancerul localizat la intestinul gros este rar la populatiile de eschimosi din Groenlanda, din Alaska ori la cei din Insulele Feroe, pentru ca au un consum ridicat de peste, aliment ce contine acid linoleic conjugat, acelasi ca in laptele crud, neprelucrat.) Animalele carnivore au tubul digestiv mai scurt decat la oameni, ceea ce arata ca noi am fost creati pentru o alimentatie vegetala. Carnea sau celelalte proteine animale pe care le ingurgitam sufera o digestie mult mai prelungita, rezultand produsi toxici, iritanti pentru intestine. Deci cat mai multe vegetale si cat mai putina carne, slanina, unt, smantana, untura si - foarte important - nici o calorie inghitita in plus peste nevoia zilnica! Mancarea multa incarca ficatul, acesta produce o bila ingrosata, care in prezenta unei flore intestinale de putrefactie inflameaza si cancerizeaza colonul. In acest context, va recomandam un consum sporit de apa, care asigura o buna laxatie, inmoaie fecalele si dilueaza mult fierea ce devine mai putin iritanta pentru intestine. Apa este cea care asigura cel mai fiziologic drenaj al vezicii biliare, si nu medicamentele ori ceaiurile.
In orice suferinta abdominala, aplicarea caldurii uscate pe toata suprafata pantecului poate aduce ameliorari surprinzator de bune. Daca golirea intestinului nu are loc in 48 de ore, se face o clisma cu 1-1,5 l apa la temperatura de 38¡C, dizolvand 1-2 lingurite de sare. Nu se folosesc purgative ori ceaiuri, pentru ca irita colonul deja lezat. Alcoolul trebuie evitat, pentru motiv ca incetineste tranzitul intestinal, intarziind golirea continutului.
Tratamentul cu medicamente - Naturismul isi are un loc bine stabilit in medicina preventiva si in cea curativa, dar nu poate inlocui in intregime remediile ce apeleaza la medicamente sau la actul chirurgical.
Aspirina - observatii recent confirmate stiintific au aratat ca acest medicament poate vindeca sau preveni cancerul de colon, precum si toate celelalte boli maligne ale tesutului epitelial (tesutul ce captuseste toate organele cavitare). Doza folosita sa nu depaseasca 75 mg/zi, pentru a nu genera sangerari. A nu se folosi comprimatele de 330 mg si nici cele de 500 mg. Aspirina poate asigura si regresia polipilor si diverticulilor din colon. Bismutul subsalicilic, 250 mg/zi, luat timp de opt saptamani, opreste diareea, daca aceasta este prezenta. Se poate folosi si ca tratament profilactic contra cancerului intestinal, el fiind bine tolerat. Metronidazolul - larg folosit in infectiile colonului, este util si in neoplasmul sau (si inaintea tratamentului chirurgical). Carbunele activ - a fost inlaturat in ultimii ani din tratamentul gazelor si al flatulentei, fiind inlocuit de medicamente sofisticate si extrem de scumpe, dar studii recente au aratat ca tot carbunele activ este mai eficient.
Tratamentul chirurgical - se impune in conditia in care boala a fost descoperita in stadii care sa permita o rezectie suportabila a unui segment de intestin, caz care asigura vietuirea indelungata.