Bere Gratis
La o varsta la care unii pierd vremea, ei fac muzica adevarata
Putine trupe se pot lauda cu performanta baietilor de la Bere Gratis. Bine inchegata, trupa "a izbucnit" pe piata romaneasca o data cu venirea verii. Nici ca se putea moment mai prielnic pentru ca spectacolele lor sa se tina lant. Am spus spectacole, pentru ca fiecare concert Bere Gratis e o cascada de euforie. Sunt patru instrumentisti buni (Matei, Robert, Marius si Magga) si o voce de exceptie (Mihai Georgescu, "Mita") care leaga trupa intr-un "aluat" de succes. Totul, asadar, pare sa fie de partea lor. In doar doua luni de la lansare, au scos un disc si au filmat doua videoclipuri, iar albumul lor promite mult. Chiar faptul ca au parte de companie muzicala buna, fiind invitati sa cante alaturi de trupe "vechi" (Pasarea Colibri, Iris, Sfinx Experience, Sarmalele Reci) reprezinta o carte de vizita pentru ei.
In concert, reteta lor e simpla si de efect: dupa doua hit-uri antrenante ("Ultrafete" si "Ce misto"), o balada melancolica ("Iti mai aduci aminte?") reechilibreaza atmosfera. Iar vocea si dura, si calda a lui Mihai Georgescu tradeaza pasiunea lui pentru Freddie Mercury. Bazele formatiei au fost puse de "Mita":
Mihai Georgescu s-a nascut la 2 februarie 1980 si e student la Facultatea de Drept a UniversitatiiRomano-Americane, in anul Ii. La varsta de 7 ani studia vioara, iar la 9 ani juca fotbal la Steaua si se pregatea pentru inot de performanta, la Bazinul Olimpic. Tot atunci era si solist al corului Scolii Generale nr. 5. In liceu (a absolvit Liceul "Mihai Eminescu") organiza concerte rock si isi formase chiar propria trupa. Impreuna cu Robert Anghelescu scrie textele pieselor, dorind sa transmita celor care asculta acea stare pe care o are el cand canta. "Vreau sa ne cream publicul nostru, care sa vina la concerte pentru noi. Asta se face insa in timp, cu multa munca si multa daruire sufleteasca. In plus, ascultatorii de rock sunt mai exigenti decat cei de muzica dance si trebuie sa ne straduim mereu sa compunem piese bune."
Mita a fost fan M.C. Hammer pana in momentul in care a primit cadou albumul "A Night At The Opera" a lui Queen. Dupa ce l-a ascultat a ramas atat de impresionat, incat a decis sa arunce toate casetele cu muzica rap pe fereastra. De-atunci i-a ramas marea dragoste pentru Freddie Mercury, care s-a alaturat celei pentru Rod Stewart, Joe Cocker, Stevie Wonder, Sheryl Crow si Zz Top.
Matei Ulmu e Geaman veritabil si chitaristul trupei Bere Gratis. A inceput sa cante la 11 ani, iar la 14a primit prima chitara electrica drept premiu pentru admiterea in liceu. In ultimul an, petrecut la Scoala Centrala (de fete) in pofida dorintei parintilor de a se inscrie la Drept, incepe sa se pregateasca pentru Conservator. In prezent, este student in anul Iii la Facultatea de Interpretare Instrumentala, sectia chitara.
Claparul Robert Anghelescu s-a nascut intr-o familie de "muzicanti". Tatal sau, unchiul si fratele mai mare cantau, asa ca, la 7 ani, a fost pus si el in fata pianului. Disparitia tatalui sau, imediat dupa admiterea la liceu, il determina sa se gandeasca serios la modalitatea in care isi va castiga singur existenta. A considerat ca nu este nimic umilitor in optiunea sa de a canta intr-un restaurant, insa dupa trei luni isida seama ca asta nu i se potriveste.
Marius Mirea, basistul, are doar 21 de ani. Cand a terminat clasa a Viii-a, le-a cerut parintilor sai o chitara bas. Azi, recunoaste ca pe vremea aceea nu avea habar nici de numarul corzilor pe care le are o asemenea chitara. A absolvit Scoala Centrala, ca si Matei, si alaturi de el a cantat in absolut toate formulele de trupa (vreo 15 in doi ani) din care a facut parte inainte de a fi cooptat la Bere Gratis. Marius e student la Facultatea de Istorie, e cel mai tacut membru al trupei, dar, ca orice Capricorn, tace si face.
Al doilea Mihai al trupei, Mihai Suciu ("Magga"), a studiat percutia clasica. Moartea tatalui sau a fost unul din motivele care l-au impiedicat sa intre la Conservator. In anul "stat pe bara" a fost colaborator al Filarmonicii din Ploiesti si redactor cultural la un ziar local. Acum e student in anul Iii la Academia de Muzica, la Pedagogie muzicala si Dirijat si e un mare iubitor al muzicii clasice.***
La concertele pe care le-a avut pana acum, trupa Bere Gratis a avut parte de un public calduros. "Publicul nostru e bun", spune Matei, "iar muzica romaneasca a crescut calitativ, s-a imbunatatit si eceruta. Totusi, tinerii din provincie sunt mai interesati, fiindca acolo concertele sunt mai rare." Iar colegul sau, Robert, il completeaza: "Muzica buna trebuie sa fie in acelasi timp si comerciala. Cineva mi-a spus odata ca o melodie nu e buna daca nu e fredonata pe strada. Inclin sa-i dau dreptate, desi stiu bine ca sunt arii muzicale deosebit de complexe si valoroase in istoria muzicii, care nu vor putea fi niciodata fredonate si, totusi, sunt momente unice, deosebite".
Baietii de la Bere Gratis tocmai au dovedit ca sunt capabili de o asemenea muzica. In afara de faptul ca au muncit pe branci, au avut si noroc cu producatorul ("Nova Music"). Iar cu o fundatie de impresariere artistica ca cea a lui Aurel Mitran, trupa Bere Gratis (desi de putin timp aparuta) si-a castigat un nume pe piata romaneasca, dovedind ca, la varsta la care unii mai pierd inca vremea, altii sunt capabili sa faca muzica adevarata.Dia Radu