Cosul Cu Targuieli
Daca aveti musafiri...
Paine prajita cu piure de rosii
Ingrediente (pentru 4 persoane): o bagheta (paine lunga si subtire), 500 g rosii bine coapte, 4 catei de usturoi, 1 lingurita de ierburi aromate (oregano, rozmarin, menta, putina salvie), sare, piper, 2 linguri de untdelemn, 75 g telemea.
Mod de preparare:
Se taie bagheta in felii groase de 3-4 cm si se baga la cuptor, lasand-o sa se usuce 15-20 de minute. Se scoate si se lasa sa se raceasca.
Se asaza feliile de paine prajita pe un platou. Se spala rosiile, se curata de pielita, se taie in doua si li se scot semintele. Se curata usturoiul si se taie feliute subtiri. Rosiile si usturoiul se dau prin mixer, apoi se sareaza, se pipereaza, se amesteca cu untdelemn.
Se intinde sosul de rosii pe feliile de paine prajita, iar deasupra se rade branza telemea.
Supa de cartofi si dovleac cu costita afumata
Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g cartofi fainosi, 600 g dovleac, 1 ceapa, 1 foaie de dafin, 1 litru de apa fiarta cu concentrat de pui, 1/4 kg smantana, sare, piper, 100 g costita afumata.
Mod de preparare:
Se curata cartofii si dovleacul si se taie in cubulete mici. Se curata ceapa, i se face o incizie si se infige in ea foaia de dafin. Se pun sa fiarba legumele si ceapa in supa de pui, vreme de 20 de minute. Se scoate ceapa afara, se pune in zeama jumatate din cantitatea de smantana. Se dau prin sita supa si legumele fierte. Se gusta de sare si de piper. Deasupra se pune costita prajita intr-o tigaie, in propria ei grasime. (Supa se poate prepara cu o zi inainte).
Macrouri cu ierburi aromate si usturoi
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 macrouri mici (a 250 g fiecare), 2 linguri de suc de lamaie, sare, piper, 1 lingurita de rozmarin uscat, cate 1/2 lingurita de cimbru si nucsoara rasa (ierburile sunt obligatorii), 2 cepe, 4 catei de usturoi, 4 linguri de untdelemn, 2 linguri de faina, 125 ml vin alb, 75 ml otet mai slab.
Mod de preparare: Se spala macrourile pe dinauntru si pe dinafara, se usuca intr-un servet. Se stropesc cu zeama de lamaie, se sareaza, se pipereaza, se presara cu ierburile aromate maruntite. Se lasa 5 minute sa se patrunda. Intre timp se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt. Se pune uleiul sa se incinga intr-o tigaie mare, apoi se face flacara aragazului mijlocie si se pune pestele la prajit, mai intai pe o parte, apoi pe alta, cate 5 minute. Se scoate afara si se pune pe o farfurie. In uleiul ramas in tigaie se caleste ceapa si usturoiul, pana devin aurii. Se presara deasupra faina si se lasa si ea sa se rumeneasca cca 7 minute. Se amesteca vinul cu otetul si 1/4 l apa si se toarna peste ceapa si faina prajite, amestecand mereu ca sa nu se faca cocolosi. Se lasa sa fiarba 5 minute pe foc mic, continuand cu amestecatul, pana ce sosul incepe sa se ingroase. Se gusta de sare si de piper. Se pun macrourile in sos si se lasa sa dea 2-3 clocote, apoi se trage tigaia deoparte. Se serveste caldut. (Sosul e si mai gustos daca ii adaugati 2 rosii curatate de pielita si taiate marunt, pe care le puneti dupa ce ceapa si usturoiul s-au calit, impreuna cu faina).
Pui cu telina
Ingrediente (pentru 4 persoane): un pui mare de 1,5 kg, sare, piper, 2 cepe, 1 catel de usturoi, 1 radacina de telina cu tulpini si frunze (cca 500 g), 4 linguri de untdelemn, 2 linguri de faina, 125 ml vin alb sec, 3 linguri de patrunjel tocat, 2 oua, 4-6 linguri de suc de lamaie.
Mod de preparare:
Se taie puiul in bucati potrivite, se spala bine sub jet de apa, apoi se usuca bine intr-un servet. Se freaca peste tot cu sare si cu piper. Se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt. Se spala radacina de telina, se curata de coaja, se taie in cubulete. Jumatate din tulpinile de telina se spala si se taie bucati, iar frunzele de telina se toaca marunt.
Se pune pe foc o cratita mare cu ulei ca sa se incinga, se adauga bucatile de pui si se lasa 10 minute sa se prajeasca pe flacara mijlocie. Se adauga ceapa si usturoiul, se lasa sa se inmoaie putin, apoi se adauga cuburile de telina, tulpina si frunzele tocate. Se presara deasupra faina, se amesteca si se lasa sa dea totul cateva clocote. Se adauga vinul, 250 ml de apa si patrunjelul tocat. Se sareaza, se pipereaza, se lasa sa fiarba cu capac, o ora, la foc mic.
Pentru sos, se amesteca ouale cu sucul de lamaie, se toarna din cand in cand cate o lingura din zeama fierbinte, apoi amestecul se varsa in cratita, peste pui. Se amesteca cu celelalte ingrediente din oala, pana ce sosul incepe sa se ingroase. El n-are voie sa fiarba, fiindca ouale se incheaga. Puiul se serveste cat mai fierbinte, cu garnitura de orez.
Dulciuri
Crema de mere la cuptor
Ingrediente (pentru 6 persoane): 8-10 mere mijlocii, acrisoare. Pentru aluat: 120 g faina, 100 g zahar, 6 linguri de lapte, putin untdelemn, 20 g unt, 2 oua, 1/2 pachet praf de copt, 1 praf de sare. Pentru crema: 160 g unt, 150 g zahar, 2 oua, 1 baton de vanilie.
Mod de preparare:
Se pune cuptorul sa se incinga. Se sparg ouale intr-un castron, se adauga praful de sare si zaharul. Se amesteca pana cand compozitia seamana cu o spuma. Incorporati, amestecand mereu, faina, praful de copt, laptele si 4 linguri de untdelemn. Aluatul (moale) trebuie sa fie omogen.
Ungeti cu unt o forma rezistenta la foc (teracota sau yena) si varsati aluatul inauntru. Bagati-l la cuptor 10 minute, apoi scoateti-l afara. In timp ce se coace, curatati merele de coaja si taiati-le in felii mai grosute. Scoateti aluatul si infigeti usor feliile de mar in el, cu partea bombata in afara, bine stranse una intr-alta. Bagati din nou vasul la cuptor, vreme de 15 minute. Crema: taiati batonul de vanilie si scoateti semintele negre si parfumate intr-un castron. Adaugati zaharul, untul topit si ouale. Amestecati pentru a obtine o crema fina.
Dupa cele 15 minute, scoateti aluatul cu mere din cuptor, turnati sosul cu grija peste mere si bagati din nou prajitura la cuptor, vreme de 45 de minute, pana cand se rumeneste deasupra. Scoateti prajitura si serviti-o calduta sau rece. (Pentru ca prajitura sa iasa bine, aveti nevoie de un vas adanc de cel putin 5 cm, si cu diametrul de 20 cm).