Radu Gs
Nume | Gs |
Prenume | Radu |
Locatie | - |
<confidential> | |
Website | - |
Yahoo! | - |
MSN | - |
ICQ | - |
Jabber | - |
AIM | - |
Activitate forum | Nici un mesaj |
Comentarii scrise de Radu Gs
Afisare: 1 - 2 din 2 comentarii
Cateva subiecte de gandire...25.03.2008, 03:56
Nu sunt de acord cu toate cele spuse de catre d-l Lechintan, insa per ansamblu apreciez informatiile. I-as ruga pe cititori sa reflecteze la urmatoarele chestiuni:
1) Dupa retragerea aureliana, românii au - despre ei insisi - informatii extrem de putine, fragmentare si - ce e cel mai grav - provenite EXCLUSIV din izvoare si surse straine. "Gesta Hungarorum" a lui Anonymus (si ea scrisa pe baza unor documente mai vechi), "Cronica Pictata de la Viena", informatiile provenite de la Simon de Kéza, "Povestea vremurilor de demult" (sau Cronica lui Nestor) si alte cateva informatii, toate provenite de la straini, nu cred ca tin loc de dovezi... Haideti s-o recunoastem: romanii n-au avut cultura scrisa in epoca de inceput a feudalismului romanesc, au avut putine documente de cancelarie, ceea ce nu ne face cinste... Cum de altii (despre care se spune in deradere ca "au venit cu carnea sub sa") au reusit sa-si creeze un stat, o cultura, o organizare teritoriala inaintea noastra, cei aflati aici de 2000 de ani???
2) o bunÄÆ’ parte din românii din cele doua judete locuiesc în douÄÆ’ regiuni majoritar româneÅŸti: cea a TopliÅ£ei (în Harghita), si a ÃŽntorsurii BuzÄÆ’ului (Covasna). Dupa informatiile mele, aceste douÄÆ’ regiuni nu au aparÅ£inut niciodatÄÆ’ de Å¢ara SecuiascÄÆ’ istoricÄÆ’. Ele au fost incluse in cele douÄÆ’ judeÅ£e în 1968 de CeauÅŸescu pentru a balansa componenta lor etnicÄÆ’.
3) CreÅŸterea procentajului românilor, mai ales în oraÅŸele Secuimii, se datoreazÄÆ’ si colonizÄÆ’rii industriale din epoca CeauÅŸescu. Procentajul etnicilor români începe sÄÆ’ creascÄÆ’ în regiune numai de la sfârÅŸitul anilor 60 ai secolului trecut. Fara a nega persecutiile si presiunile la care au fost supusi romanii din Har-Cov dupa 1990, e important de stiut ca in perioada post-decembrista marea majoritate a celor care au plecat au fost muncitorii aduÅŸi cu precadere din Moldova în anii 70-80.
Ii rog pe stimatii cititori sa reflecteze putin la cele de mai sus...
Cu stima,
G.S.
Istorie Transilvania in Lexiconul Academiei Ungare
25.03.2008, 03:17
Stimate domnule Tanasa, am citit cu interes comentariul dvs. si marturisesc ca e interesant. Totusi, ar fi cateva lucruri cu care nu sunt de acord.
1)Spuneti urmatoarele:
"[...] au aparut si romanii "europeni". Romanul "european" e acela care sta la masa cu ungurul, ia bani de la el sub forma de sponsorizari sau publicitate, bea cu el si apoi urla in piata publica ca el e roman, e independent, face doar politica tolerantei si ca trebuie sa ne indoim in fata ungurului si ca trebuie sa invatam ungureste."
In primul rand, stimate domn, nu vad de ce o firma romaneasca nu ar accepta sponsorizari si publicitate de la compani maghiare. Sunt ungurii ciumati??? sunt banii murdari??? Nu, nu sunt. Nu vad de ce n-am sta cu ungurul la masa. Doar nu suntem in era sclaviei si nici in vreo tara fundamentalist-islamica. Marturisesc ca nu-mi place aceasta atitudine de respingere apriori a oricarui contact cu secuii. Am cunoscut aici, in Canada, niste romani veniti din Secuime, romani neaosi, nu familie mixta. Una din primele intrebari pe care le-am pus-o a fost - evident - cum s-au inteles cu ungurii. Raspunsul a fost socant: "Mai bine decat cu romanii!"
Cat despre limba maghiara, va reamintesc ca sunteti intre 90% unguri si ca bunul simt cere sa vorbesti limba majoritatii, la fel cum si secuii ar trebui - tot obligati de bun-simt - sa-si insuseasca limba romana, limba statului, si sa vorbeasca romaneste. Dumneavoastra v-ar conveni sa stati de ex. in Serbia intr-o zona cu 90% romani si sa fiti obligat peste tot sa vorbiti sarbeste? ca functionarii pubici platiti din banii dvs sa se strambe cand vorbiti romaneste si sa spuna ca nu pricep limba? Ca politistul, primarul, invatatorul, postasul sa refuze sa schimbe doua vorbe in romana cu dvs.? Cu siguranta ca nu. Ei bine, probabil ca nici secuilor nu le place...
2) Am cateva informatii, a caror sursa nu vreau momentan s-o dezvalui. As dori sa comentati aceste informatii:
a)ÃŽn Secuime românii s-au aflat întotdeauna în minoritate absolutÄÆ’. De fapt majoritatea primelor documente care amintesc de ei pe aceste meleaguri apar numai în secolul XVIII.
b)CreÅŸterea procentajului românilor, mai ales în oraÅŸele Secuimii, se datoreazÄÆ’ colonizÄÆ’rii industriale ale lui CeauÅŸescu. Procentajul etnicilor români încep sÄÆ’ creascÄÆ’ în regiune numai de la sfârÅŸitul anilor 60 a secolului trecut. DupÄÆ’ 1990 marea majoritate a celor care au plecat au fost muncitorii aduÅŸi din Moldova în anii 70-80.
c)în Sfântu Gheorghe procentajul românilor era de 25% în 1990, exact atât este ÅŸi azi.
d)majoritatea românilor din judeÅ£ul Harghita (exceptând regiunea TopliÅ£ei), din judeÅ£ul Covasna (exceptând regiunea ÃŽntorsurii BuzÄÆ’ului), ÅŸi din partea secuiascÄÆ’ a judeÅ£ului MureÅŸ (linia Târgu MureÅŸ-Sovata) sunt cetÄÆ’Å£eni care în certificatul lor de naÅŸtere au alte oraÅŸe, alte sate din alte regiuni (mai ales din Moldova), ÅŸi nu din Secuime. Deci ei au venit foarte recent.
e)o bunÄÆ’ parte din români locuiesc în douÄÆ’ regiuni majoritar româneÅŸti: cea a TopliÅ£ei (în Harghita), si a ÃŽntorsurii BuzÄÆ’ului (Covasna). Aceste douÄÆ’ regiuni nu au aparÅ£inut niciodatÄÆ’ de Å¢ara SecuiascÄÆ’ istoricÄÆ’. Ele au fost incluse in aceste douÄÆ’ judeÅ£e în 1968 de CeauÅŸescu pentru a balansa componenta lor etnicÄÆ’.
Cu stima,
G.S.
Istorie Transilvania in Lexiconul Academiei Ungare