Legume de vârf ale verii, proaspete sau gătite, au un singur cusur: în majoritate sunt "false", crescute în solarii, din seminţe de import şi cosmetizate cu adaosuri de culoare. Din fericire, există şi o "minoritate" de roşii adevărate, autohtone, crescute direct sub soare, în condiţii ecologice. Deşi cam lungă, introducerea aceasta este obligatorie, având în vedere că în textul care urmează nu vorbim despre reţete de mâncare cu roşii, ci despre reţete de sănătate, a căror eficienţă este condiţionată exclusiv de roşiile româneşti, ecologice, adevărate. Ele se găsesc şi în pieţe, şi pe rafturile unor supermarketuri care vând şi produse autohtone.
IMPORTANT
* Alegeţi roşii bine coapte, cu consistenţă fermă şi fără "vânătăi" sau zone deteriorate.
* Roşiile sunt sensibile la frig şi, prin urmare, nu trebuie ţinute la frigider, nici în măcar în compartimentul legumelor. Trebuie păstrate într-un loc întunecat, la temperatura camerei. Aşa îşi păstrează pe deplin proprietăţile şi aroma.
* Consumaţi roşiile în patru până la cinci zile. Altfel lumina, căldura şi oxigenul le reduc conţinutul de nutrienţi.
* Nu depozitaţi roşiile împreună cu alte legume coapte, cum ar fi castraveţii. Roşiile emană o substanţă care face castraveţii să se înmoaie uşor.
* Este important să îndepărtaţi tulpinile şi toate părţile verzi ale roşiilor coapte, înainte de consum.
Tratamente cu roşii
Protecţie împotriva cancerului
Roşiile sunt considerate o bună protecţie împotriva cancerului. Prin consumul roşiilor scade riscul de îmbolnăvire de cancer de prostată, sân, ovarian, uterin, gastric, de colon, de pancreas, de plămâni. Aceasta se datorează unei substanţe numite licopen, un carotenoid special, cu proprietăţi antioxidante. Licopenul protejează membranele celulare şi ajută la combaterea aşa-numiţilor "radicali liberi" cauzatori de cancer.
* Medicament pentru ochi. Conform cercetărilor, aceşti nutrienţi din roşii sprijină vederea şi protejează împotriva afecţiunilor oculare, inclusiv cataracta şi degenerescenţa maculară.
Licopenul este mai bine asimilat de către organism atunci când roşiile sunt preparate termic - de exemplu sub formă de piure sau suc.
* Consumaţi roşii fierte, sub formă de supă, tocană, sau în sosuri, de cel puţin două ori pe săptămână.
* Consumaţi unul - două pahare suc de roşii pe zi.
* Mâncaţi zilnic 200 g roşii - crude sau gătite.
Îmbunătăţirea digestiei
Roşiile stimulează secreţia gastrică şi pancreatică şi reglează tranzitul intestinal în constipaţie, enterită, stări inflamatorii ale traiectului digestiv.
* Consumaţi zilnic o salată de roşii preparată ca mai sus.
* Consumaţi zilnic câte o roşie înaintea fiecărei mese.
* Consumaţi dimineaţa, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, un pahar cu suc de roşii.
Remediu şi protecţie împotriva bolilor cardiovasculare, hipertensiune arterială şi colesterol crescut
* O felie de pâine de casă, stropită cu puţin ulei de măsline, peste care aşezaţi o roşie tocată mărunt şi presărată cu puţin usturoi şi busuioc, este - nu doar o gustare delicioasă, ci şi un medicament redutabil.
* Consumaţi zi de zi câte 50-100 g roşii uscate, deshidratate.
* Consumaţi câte una-două linguri pastă de roşii sau pudră de roşii
Inapetenţă (lipsa poftei de mâncare)
* Pentru a vă trezi pofta de mâncare, consumaţi o salată compusă din roşii, usturoi şi ulei de măsline. Aceasta are darul de a deschide pofta de mâncare în mod natural, atunci când nu ne este prea foame.
Împotriva obezităţii
Pentru că sunt bogate în apă şi fibre, dar foarte sărace în calorii, roşiile sunt excelente pentru a pierde câteva kilograme.
* Mâncaţi zilnic roşii sub formă de salată, înainte de o mesele principale. Rezultatul: veţi mânca mai puţin din celelalte alimente. Acesta este un sfat minunat pentru cei care doresc să slăbească uşor şi natural.
* Beţi zilnic un pahar cu suc de roşii, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun. De trei ori pe săptămână, înlocuiţi masa de seară cu unul-două pahare cu suc de roşii. Rezultatele nu se vor lăsa aşteptate.
Muşcături de insecte
* Roşiile sunt excelente pentru a calma durerea şi a reduce inflamaţia în cazul muşcăturilor de insecte. Pentru a face acest lucru, aplicaţi câteva felii de roşii proaspăt tăiate, în zona afectată, timp de câteva minute. Desigur, trebuie să eliminaţi anterior acul lăsat de viespe sau albină.
Arsuri solare
* Când arsura este recentă, puteţi aplica atât sucul, cât şi felii proaspăt tăiate de roşii, pe zonele afectate. Ajută la reducerea roşeţii şi grăbeşte vindecarea.
Durere în gât
* Amestecaţi sucul a două roşii bine coapte şi zemoase cu un căţel de usturoi ras, o linguriţă sare şi o jumătate cană cu apă caldă şi efectuaţi o "serie" de gargarisme, pentru a dezinflama şi dezinfecta gâtul. Acest proces trebuie repetat de mai multe ori pe zi, minimum de trei ori.
Artrită
* Cataplasme zilnice cu suc de roşii, aplicate pe articulaţii şi încheieturi, reduc durerile în cazul artritei.
Mahmureală
* Datorită efectului său revitalizant şi rehidratant, un pahar cu suc de roşii proaspăt preparat, la care adăugaţi un sfert de linguriţă cu pulbere de piper, ameliorează simptomele de mahmureală, ajutând organismul să elimine urmările neplăcute ale alcoolului.
Oboseală
* Dacă aveţi un moment de "cădere" în timpul zilei sau dacă suferiţi de oboseală în mod constant, ar trebui să mâncaţi, pur şi simplu, una-două roşii. Echilibrează nivelul de zahăr din sânge şi revitalizează nu doar trupul, ci şi starea de spirit.
Retenţie de apă
* Roşiile au efect diuretic blând şi natural, iar consumul lor previne retenţia de apă şi ajută la eliminarea ei. Tot ce trebuie să faceţi este să puneţi o roşie mare şi bine coaptă în blender, să adăugaţi puţină apă şi să amestecaţi. Obţineţi un suc natural pe care trebuie să îl beţi zilnic.