Legume de vârf ale verii, proaspete sau gătite, au un singur cusur: în majoritate sunt "false", crescute în solarii, din semințe de import și cosmetizate cu adaosuri de culoare. Din fericire, există și o "minoritate" de roșii adevărate, autohtone, crescute direct sub soare, în condiții ecologice. Deși cam lungă, introducerea aceasta este obligatorie, având în vedere că în textul care urmează nu vorbim despre rețete de mâncare cu roșii, ci despre rețete de sănătate, a căror eficiență este condiționată exclusiv de roșiile românești, ecologice, adevărate. Ele se găsesc și în piețe, și pe rafturile unor supermarketuri care vând și produse autohtone.
IMPORTANT
* Alegeți roșii bine coapte, cu consistență fermă și fără "vânătăi" sau zone deteriorate.
* Roșiile sunt sensibile la frig și, prin urmare, nu trebuie ținute la frigider, nici în măcar în compartimentul legumelor. Trebuie păstrate într-un loc întunecat, la temperatura camerei. Așa își păstrează pe deplin proprietățile și aroma.
* Consumați roșiile în patru până la cinci zile. Altfel lumina, căldura și oxigenul le reduc conținutul de nutrienți.
* Nu depozitați roșiile împreună cu alte legume coapte, cum ar fi castraveții. Roșiile emană o substanță care face castraveții să se înmoaie ușor.
* Este important să îndepărtați tulpinile și toate părțile verzi ale roșiilor coapte, înainte de consum.
Tratamente cu roșii
Protecție împotriva cancerului
Roșiile sunt considerate o bună protecție împotriva cancerului. Prin consumul roșiilor scade riscul de îmbolnăvire de cancer de prostată, sân, ovarian, uterin, gastric, de colon, de pancreas, de plămâni. Aceasta se datorează unei substanțe numite licopen, un carotenoid special, cu proprietăți antioxidante. Licopenul protejează membranele celulare și ajută la combaterea așa-numiților "radicali liberi" cauzatori de cancer.
* Medicament pentru ochi. Conform cercetărilor, acești nutrienți din roșii sprijină vederea și protejează împotriva afecțiunilor oculare, inclusiv cataracta și degenerescența maculară.
Licopenul este mai bine asimilat de către organism atunci când roșiile sunt preparate termic - de exemplu sub formă de piure sau suc.
* Consumați roșii fierte, sub formă de supă, tocană, sau în sosuri, de cel puțin două ori pe săptămână.
* Consumați unul - două pahare suc de roșii pe zi.
* Mâncați zilnic 200 g roșii - crude sau gătite.
Îmbunătățirea digestiei
Roșiile stimulează secreția gastrică și pancreatică și reglează tranzitul intestinal în constipație, enterită, stări inflamatorii ale traiectului digestiv.
* Consumați zilnic o salată de roșii preparată ca mai sus.
* Consumați zilnic câte o roșie înaintea fiecărei mese.
* Consumați dimineața, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, un pahar cu suc de roșii.
Remediu și protecție împotriva bolilor cardiovasculare, hipertensiune arterială și colesterol crescut
* Salata de roșii, cu câteva picături de untdelemn de măsline și asezonată cu condimente este, cu siguranță, cea mai gustoasă și ușoară rețetă de a consuma roșiile ca leac natural.
* O felie de pâine de casă, stropită cu puțin ulei de măsline, peste care așezați o roșie tocată mărunt și presărată cu puțin usturoi și busuioc, este - nu doar o gustare delicioasă, ci și un medicament redutabil.
* Consumați zi de zi câte 50-100 g roșii uscate, deshidratate.
* Consumați câte una-două linguri pastă de roșii sau pudră de roșii
Inapetență (lipsa poftei de mâncare)
* Pentru a vă trezi pofta de mâncare, consumați o salată compusă din roșii, usturoi și ulei de măsline. Aceasta are darul de a deschide pofta de mâncare în mod natural, atunci când nu ne este prea foame.
Împotriva obezității
Pentru că sunt bogate în apă și fibre, dar foarte sărace în calorii, roșiile sunt excelente pentru a pierde câteva kilograme.
* Mâncați zilnic roșii sub formă de salată, înainte de o mesele principale. Rezultatul: veți mânca mai puțin din celelalte alimente. Acesta este un sfat minunat pentru cei care doresc să slăbească ușor și natural.
* Beți zilnic un pahar cu suc de roșii, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun. De trei ori pe săptămână, înlocuiți masa de seară cu unul-două pahare cu suc de roșii. Rezultatele nu se vor lăsa așteptate.
Mușcături de insecte
* Roșiile sunt excelente pentru a calma durerea și a reduce inflamația în cazul mușcăturilor de insecte. Pentru a face acest lucru, aplicați câteva felii de roșii proaspăt tăiate, în zona afectată, timp de câteva minute. Desigur, trebuie să eliminați anterior acul lăsat de viespe sau albină.
Arsuri solare
* Când arsura este recentă, puteți aplica atât sucul, cât și felii proaspăt tăiate de roșii, pe zonele afectate. Ajută la reducerea roșeții și grăbește vindecarea.
Durere în gât
* Amestecați sucul a două roșii bine coapte și zemoase cu un cățel de usturoi ras, o linguriță sare și o jumătate cană cu apă caldă și efectuați o "serie" de gargarisme, pentru a dezinflama și dezinfecta gâtul. Acest proces trebuie repetat de mai multe ori pe zi, minimum de trei ori.
Artrită
* Cataplasme zilnice cu suc de roșii, aplicate pe articulații și încheieturi, reduc durerile în cazul artritei.
Mahmureală
* Datorită efectului său revitalizant și rehidratant, un pahar cu suc de roșii proaspăt preparat, la care adăugați un sfert de linguriță cu pulbere de piper, ameliorează simptomele de mahmureală, ajutând organismul să elimine urmările neplăcute ale alcoolului.
Oboseală
* Dacă aveți un moment de "cădere" în timpul zilei sau dacă suferiți de oboseală în mod constant, ar trebui să mâncați, pur și simplu, una-două roșii. Echilibrează nivelul de zahăr din sânge și revitalizează nu doar trupul, ci și starea de spirit.
Retenție de apă
* Roșiile au efect diuretic blând și natural, iar consumul lor previne retenția de apă și ajută la eliminarea ei. Tot ce trebuie să faceți este să puneți o roșie mare și bine coaptă în blender, să adăugați puțină apă și să amestecați. Obțineți un suc natural pe care trebuie să îl beți zilnic.