Din păcate, bronşitelor nu li se acordă suficientă atenţie, nici de medicii de medicină generală şi nici de pacienţi, care în urma unor tratamente superficiale de scurtă durată, cu antibiotice, pot ajunge în final la bronşite cronice supurate, la început difuze, mucoasa bronşică supurând ca şi orice altă rană infectată. Secreţiile muco-purulente, prin cantitatea, consistenţa şi greutatea lor, pe lângă faptul că blochează pătrunderea aerului în plămâni, conducând la dispnee (sufocare), produc în final bronşiectazie, dilataţii bronşice ireversibile, adevărate pungi cu puroi în interiorul plămânilor, care condamnă bolnavul la mari suferinţe pe întreaga durată a vieţii.
În primă instanţă, ar fi indicat să i se facă mamei dvs. analiza VSH (viteza de sedimentare a hematiilor), ale cărei rezultate peste valorile normale indică în mod cert existenţa unei boli infecţioase. De asemenea, deoarece o bronşită cronică supurată conduce de obicei şi la stări subfebrile, măsuraţi temperatura bolnavei la ora 15.00, ţinând bine termometrul timp de 10-15 minute, pentru a vedea dacă temperatura depăşeşte 37°C (37,1-37,5°), temperatură periculoasă, care indică şi ea o infecţie cronică, greu de stăpânit fără un tratament competent şi mai îndelungat.
În acest caz, pe lângă alte tratamente posibile, se administrează antibiotice pe bază de antibiogramă, asociate cu expectorante (Bromhexin) care, fluidificând secreţiile bronşice, ajută la eliminarea acestora. Un antibiotic cu spectru larg, eficient în tratarea afecţiunilor pulmonare de natură netuberculoasă, este Eritromicina, produsă şi de fabricile de medicamente româneşti. Bolnava să evite cu stricteţe băuturile şi alimentele reci.
Ca un tratament ajutător naturist, v-aş recomanda cu căldură ceaiul antibronşitic "Plafar", pe care îl puteţi găsi atât la magazinele Plafar cât şi la unele farmacii, şi care, datorită unei combinaţii reuşite de plante medicinale, poate contribui la îmbunătăţirea simţitoare a stării generale a bolnavei, datorită efectelor sale expectorante, antispastice şi slab antiseptice.
Îi doresc mamei dvs. mult curaj şi succes în lupta cu boala.
V. MUNTEANU - Timişoara
"Băieţelul meu are un vocabular foarte sărac"
(Răspuns pentru ELENA, F. AS nr. 1153)
Cred că este bine să vorbiţi cât mai mult cu copilul, povestindu-i, citindu-i, cântându-i, spunându-i poezii, jucându-vă cu el, solicitându-i vorbirea, gândirea, memorizarea. Puneţi-l apoi să reproducă din cele auzite, văzute (desene animate), iar dacă nu se descurcă, întrebaţi-l. Să fie totul ca o joacă, să nu i se pară că este constrâns. Folosiţi jocuri constructive, din cuburi, cărţi de colorat, benzi desenate şi poveşti în imagini, încurajaţi-l că ştie aşa de multe, că poate să progreseze (programarea creierului pe succes şi sugestie). Şi totul să fie dublat de o alimentaţie corespunzătoare, cu vitamine, minerale (calciu, fosfor, fier, magneziu, iod, proteine, glucide pentru memorie). Cred că ar fi bine să apelaţi la preparatele pe bază de Aloe, produse melifere, cu efect excepţional (polen, lăptişor de matcă, păstură, propolis, miere polifloră), legume şi fructe crude, grâu şi alte graminee încolţite, care se prepară uşor. Acordaţi-i multă încredere şi afecţiune şi copilul va progresa.
Prof. MARIA V. - Bucureşti
"Am nevoie de un tratament mai eficient pentru psoriazis"
(Răspuns pentru MIHAI CRISTIAN S., F. AS nr. 1338)
1. Am 72 de ani şi sunt un cititor fidel al revistei F. AS de care şi eu m-am folosit cu rezultate foarte bune în vindecarea unor boli. În 1997, în urma unor erupţii de pete roşii pe piele, am mers la medic şi mi s-a stabilit diagnosticul de psoriazis. Medicamentele recomandate nu m-au ajutat prea mult (cu excepţia unguentului numit ELOCOM) şi atunci am recitit reţetele publicate de-a lungul timpului în "Formula AS", pe care le-am folosit şi cu care m-am vindecat definitiv. Sper ca tratamentul să vă fie de folos:
* ELOCOM (2 tuburi de unguent de la farmacie).
* Vitamina E - o tabletă pe zi, vreme de 5 zile din săptămână (eu am folosit-o două săptămâni).
* 30 g tărâţe de grâu necernute (o linguriţă cu vârf), dimineaţa, la prânz şi seara, înainte de mese (le consum în continuare).
* Alifie de gălbenele (filimică), pe care eu mi-am preparat-o în casă cu osânză de porc (50 g osânză se încing într-o tipsie şi se adaugă 30 g de gălbenele. Se lasă să fiarbă la foc potrivit, vreme de zece minute, după care se strecoară şi se pune unsoarea fierbinte în borcănel. Se închide ermetic şi se ţine la frigider vreme îndelungată). Cu alifia de gălbenele m-am uns şi pe corp, şi pe cap (aveam bube urâte şi-acolo). M-am spălat numai cu apă caldă, fără pic de săpun sau alţi detergenţi. După o lună cu acest tratament, nu am mai avut nici urmă de psoriazis, ba şi mai mult, pe cap, unde aveam o chelie, în urma folosirii alifiei de gălbenele, a început să îmi crească păr. Vă doresc însănătoşire grabnică.
2. În psoriazis nu e voie să mâncaţi nimic roşu: sfeclă, fructe roşii, tomate, bulion etc.
G. N. - jud. Timiş
3. Se va face un preparat astfel: 50 g flori de gălbenele se infuzează în 500 ml apă, apoi se strecoară prin presare. Se vor lăsa la decantare la rece 24 de ore, după care se vor filtra din nou. Lichidul se pune într-o sticlă, de preferat de culoare închisă, şi se va adăuga peste el exact aceeaşi cantitate de apă de var stins. Dacă nu aveţi, se poate cumpăra un kilogram de var nestins peste care se va pune un litru de apă. După 24 de ore, se va lua apa de deasupra şi se va amesteca cu infuzia rezultată. Se va unge locul afectat cu această soluţie, după ce se amestecă prin agitare, de două-trei ori pe zi. Se va lăsa să se usuce, apoi se va unge local cu un ulei de arnică sau cătină, amestecate 1/1. (Uleiurile le puteţi găsi la un Plafar bine aprovizionat sau le puteţi prepara în casă: 20 g plantă la 100 ml ulei de germeni de porumb sau de floarea-soarelui. Se ţine timp de 15 zile, după care se va strecura.) Însă, dacă nu se vor consuma foarte multe vitamine din legume, sucuri şi fructe, tratamentul va fi în zadar, deoarece este numai o vindecare de moment.
E. G. - Turnu Severin
"Pot evita rezecţia unui polip pe colon?"
(Răspuns pentru S. DUMITRU - Drobeta-Turnu Severin, F. AS nr. 1362)
Cumnata mea, care avea un polip pe colon, s-a salvat cu tinctură de propolis (procurată de la apicultori sau magazinele Apicola), după cum urmează: prima zi - o linguriţă ceai + o picătură propolis; a doua zi - o linguriţă ceai + două picături de propolis. Se creşte zilnic doza cu o picătură, vreme de 25 de zile. Începând cu ziua a 26-a, luaţi ceai + 24 picături de propolis, descrescând până la o picătură. Se ţine pauză o săptămână, după care tratamentul se reia. Deşi medicii voiau să o opereze, s-a vindecat, dar pe propria ei răspundere. Propolisul n-are efecte secundare. Vă doresc multă sănătate.
LOVIN M. - Focşani
"Am diabet şi un picior amputat"
(Răspuns pentru I.G.B. - Galaţi, F. AS nr. 1362)
Cunosc tratamentul radical cu varză acră, care aduce glicemia la valorile ei normale în felul următor: se fac cure de câte trei săptămâni, timp în care, în fiecare dimineaţă se mănâncă pe stomacul gol o salată făcută dintr-o varză acră de mărime mijlocie. În timpul curei nu se renunţă la tratamentul clasic al diabetului. Atât la începutul curei, cât şi la terminarea ei, se face analiza glicemiei pentru a se vedea la ce valoare a scăzut şi dacă mai e necesar să fie continuată cura. De regulă, sunt necesare două-trei cure, cu pauză între ele, de câte trei săptămâni, dublate de analiza respectivă, care va indica în final valoarea normală a glicemiei, după care nu veţi mai avea probleme cu diabetul. Eu, personal, cunosc două cazuri de vindecări.
ECATERINA G. - Bucureşti
"Caut leacuri pentru gonartroză bilaterală decompensată"
(Răspuns pentru LILIANA - Bucureşti, F. AS nr. 1368)
În gonartroza de care suferiţi, în afara tratamentului medicamentos recomandat de medicul reumatolog (infiltraţii cu Diprofos, tratamente cu antibiotice sau cu medicamente antireumatice), trebuie să ţineţi şi o dietă alimentară. Nu trebuie să consumaţi mezeluri, conserve, ciorbă sau supă de carne, lapte dulce şi smântână. Carne, cât mai rar. Trebuie să mergeţi pe jos cât mai mult şi să faceţi exerciţii cu picioarele. Beţi trei-patru căni de infuzie de urzică pe zi, care spală sângele şi uşurează articulaţiile. Să ştiţi că şi eu am suferit cumplit de gonartroză şi acum, bând zilnic ceai de urzică, mă simt bine (dar anterior am făcut un tratament medicamentos). În prezent, regimul alimentar şi ceaiul mă ţin pe linia de plutire.
Dr. ELENA VINTILĂ - Bucureşti
"La doar 7 ani, băieţelul meu face des afte bucale"
(Răspuns pentru LARISA - Tulcea, F. AS nr. 1375)
Am avut şi eu afte bucale din cauza protezei, dar le-am rezolvat definitiv cu Tinctură de propolis. Multă sănătate!
R. MARIA - Deva