Multe minuni s-au întâmplat la Mânăstirea Slănic de Argeş. Dar părinţii călugări ce vieţuiesc acolo, din multa smerenie pe care o au, le numesc doar "întâmplări minunate" sau "întâmplări ale credinţei". Nu se mândresc cu minunile mânăstirii lor şi greu afli de la ei faptele minunate. "E mai bine să crezi fără «semne»", spun. Dar eu m-am bucurat când am aflat "semnele" de la Mânăstirea Slănic, şi poate nu aş fi scris acum despre ele, dacă nu aş fi ajuns acolo, simţind eu însumi puterea acelui loc. Nu e vorba doar despre lucrurile pentru care m-am rugat în biserica mânăstirii, lucruri care seara, odată întors acasă, au început să se schimbe şi să se împlinească pe loc, ci despre acea "altă lume" sau "altă dimensiune", în care păşeşti odată ce ai intrat în curtea Mânăstirii Slănic.
Descrierea raiului
Am ajuns acolo, pe dealurile Curţii de Argeş, după un drum destul de rău şi anevoios. Am intrat în curtea mânăstirii şi m-am aşezat pe iarbă, la umbra merilor, pentru un pic de odihnă. Şi pe măsură ce îmi reveneam din oboseala drumului, încetul cu încetul, lumea mi se dezvăluia, parcă, în alte culori şi înţelesuri. Am pus palmele pe iarbă şi am început să simt cum vântul se strecoară printre firele lungi, unduindu-le. Un pic mai departe de mine, erau trei brazi crescuţi ca trei fraţi, din aceeaşi rădăcină, iar la ferestrele chiliilor erau muşcate roşii ca purpura. Biserica e albă, ca făcută din lumină, sau poate că strălucesc rugăciunile în care este învelită, rugăciuni rostite noaptea, la miezonopticele de rit athonit care se ţin aici. Ce miracol pare firescul lucrurilor! Ce mirare să te opreşti o clipă şi să vezi viaţa în linişte, de aproape! Miroase a flori de tei şi a crini, dar poate că este doar aerul de aici, prin care au trecut zburând îngeri. Într-o parte, tufănele şi margarete. Un pic mai departe, o băncuţă sub un pridvor, tocită de aşteptările pelerinilor. Toaca e pusă sub streaşina bisericii. Nori vin şi se duc, soarele apare şi dispare, umbre prelingându-se pe pietre - toate par să îşi dezvăluie înţelesuri ascunse, toate par mai mult decât ceea ce sunt.
Minunile întemeietoare
Un schit în sălbăticie
Chiar începutul acestui loc este făcut din minuni. Acum ele sunt doar legende acoperite de ceţurile timpului şi de mister, însă povestea miraculoasă a rămas. Se spune că, aflat într-o bătălie cu turcii, în care nu avea sorţi de izbândă, Vlad Ţepeş iese, ca prin minune, învingător. Drept mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru ajutorul dat în faţa păgânilor, Ţepeş hotărăşte să înalţe un schit. Departe de lume, ascunsă în sălbăticia pădurilor, mica biserică din lemn ar fi rămas în uitare dacă n-ar fi început să izvodească minuni. Prima dintre ele s-a petrecut cu un boier, numit Lalu, lovit, pe neaşteptate, de-o boală grea. Povestea spune că a plecat singur, însoţit, ziua, de cerbi cu coarne imense, iar noaptea, de păsări cântătoare, care-i arătau potecile către vechiul schit. Boierul Lalu a găsit biserica schitului aproape dărâmată. A rămas acolo o vreme şi s-a rugat în mijlocul codrului, înconjurat de sălbăticiuni. Mult s-au minunat apropiaţii boierului Lalu, când acesta a coborât din munţi însănătoşit. Lăudându-l pe Dumnezeu, a plătit degrabă oamenii şi materialele necesare pentru refacerea vechiului schit, care de atunci înainte a devenit loc de rugăciune şi vieţuire. Apoi el a intrat în uitare. Despre schitul din munţi nu s-a mai ştiut nimic, vreme de aproape cinci sute de ani. Dar amintirea locului nu s-a pierdut. După primul război mondial, un călugăr poposeşte acolo şi îşi face o colibă. Era Monahul Irinarh, cel ce avea să ctitorească prima mânăstire pe locul vechiului schit.
Sacul cu cărămizi
Zvonul că un călugăr şi-a făcut o colibă în munte şi vrea să ridice acolo o mânăstire s-a auzit repede în satele din împrejurimi: la Corbi, la Poieni, la Nucşoara. La început, nimeni nu a crezut. Locul despre care se vorbea era departe şi greu accesibil, era greu de ajuns şi pe jos, darămite să mai urci acolo cu poveri grele, de cărămizi, şi să construieşti ceva de unul singur! Dar într-o zi, un om a spus că, într-adevăr, a văzut un călugăr prin pădure, cărând în spate un sac de cărămizi, ce părea uşor ca un sac cu fân. Unii au pus întâmplarea pe seama rugăciunilor pe care călugărul le-ar fi rostit pentru fiecare greutate în parte, alţii spuneau că pustnicul este însoţit tot timpul de îngeri care-i ridică poverile. Curioşi să afle adevărul, mai mulţi ţărani din satul Corbi s-au hotărât să meargă să vadă ce se întâmplă, cu ochii lor. Ajunşi în hăţişurile de la poalele muntelui, cu mare uimire ţăranii aceia au văzut ceva greu de închipuit: singur şi cu mâinile goale, călugărul săpase fundaţia unei biserici şi începuse să o ridice, piatră cu piatră, şi cărămidă cu cărămidă. Mult s-a bucurat monahul văzând atâţia oameni în preajma lui. Şi-a deschis braţele către ei, chemându-i să ridice împreună casă lui Dumnezeu. Din acea zi, fără să mai stea pe gânduri, ţăranii din Corbi au început să ducă şi ei cărămizi pentru mânăstirea din munte. Fiecare îşi punea în desagi după puteri şi, după ce spuneau o rugăciune, aşa cum îi învăţase părintele Irinarh, luau pieptiş muntele. Dusă în spate pe kilometri întregi, bucată cu bucată, purtată pe rugăciunile oamenilor, aşa s-a născut Mânăstirea Slănic. Nimeni nu a crezut că se va putea face, însă "întâmplările credinţei" au fost mai puternice. Mânăstirea a fost sfinţită la 1930.
Visul Părintelui Teofil
Îl chema Titu, şi toată lumea din satul Vlădeşti îl ştia de băiat bun la toate. Muncea cu ziua, ca să îşi câştige bucata de pâine. Spărgea lemne, lucra la grădină sau la fân, mergea cu vitele. Rămas orfan de mamă, cu un tată pierdut în patima băuturii, Titu îşi făcea drum în viaţă fără să se plângă vreodată de greutăţi. Nu se supăra, şi accepta tăcut tot ce oamenii îl puneau să lucreze în plus faţă de învoiala de la început, chiar şi banii, mai puţini decât fusese tocmeala. Poate tocmai din cauza acestei supuneri a lui, o rudă i-a zis că mai bine s-ar face călugăr. Numai că Titu, la cei 19 ani ai săi, avea puţină carte, nu ştia bine să citească şi nu ştia ce-i aceea călugăria. Nu ştia nici măcar Tatăl Nostru, seara şi dimineaţa rugându-se cum se pricepea, căutând în inima lui cuvintele potrivite. Dar într-o zi, a aflat că cei ce sunt călugări trăiesc în pădure şi tot ce fac este să se roage neîncetat. Ceva, ca un foc, s-a aprins în sufletul lui, când a aflat că există asemenea oameni, care trăiesc numai în rugăciune. Şi de câte ori se întorcea la acest gând, simţea cum focul acela se înteţeşte şi îi arde pieptul. I-a spus unui unchi despre ce simte, şi singurul sfat pe care l-a primit a fost să citească timp de 40 de nopţi acatistul Sfântului Nicolae, ca în felul acesta să-şi găsească drumul în viaţă. Titu a ascultat şi-a făcut. Timp de 40 de nopţi, a spus buchisit acatistul Sfântului Nicolae, dintr-o veche carte de rugăciuni. Şi în cea de-a 40-a noapte, a avut un vis ciudat. Se făcea că ajunsese pe un munte împădurit, unde trei ciobani stăteau de vorbă. Doi dintre ei au plecat şi cel de-al treilea a rămas. Titu a vrut şi el să plece, însă ciobanul rămas i-a spus că el trebuie să stea acolo, cu el. Ăsta era tot visul. Dimineaţă, Titu încă şi-l amintea, însă nu ştia pe ce munte îi întâlnise pe cei trei ciobani. Era dimineaţa unei zile de februarie a anului 1944, când, în ciuda zăpezii de afară şi a gerului, Titu a pornit pe jos către Mânăstirea Slănic, ca să întâlnească nişte călugări adevăraţi. Ajuns în curtea mânăstirii, a văzut trei monahi îmbrăcaţi în veşminte cernite, care se îmbrăţişau, luându-şi rămas bun: doi dintre ei, basarabeni de origine, plecau la altă mânăstire, în timp ce unul dintre ei, părintele Vitimion, rămânea să ducă mai departe viaţa monastică a locului. Aşa a primit Titu, nu doar dezlegarea visului său, dar şi calea pe care trebuia să meargă. După trei ani, Titu avea să devină călugărul Teofil Bădoiu, unul dintre marii părinţi duhovnici ai locului. Aceasta a fost o altă întâmplare prea minunată a Mânăstirii Slănic, pentru că părintele Teofil avea să aducă sprijin şi bucurie pentru sute şi sute de credincioşi care l-au avut drept duhovnic, bucurându-se de rugăciunile şi sfaturile sale, de-a dreptul dumnezeieşti. Au urmat apoi anii terorii comuniste, din care părintele Teofil a ieşit însă învingător, tot prin "întâmplările minunate", rânduite parcă anume ca să salveze şi să ţină în picioare Mânăstirea Slănic.
Alungarea din mânăstire
A fost o îmbrăţişare lungă, tăcută, cu lacrimi curgându-le pe obraji. Era anul 1959, când părintele Vitimion îşi lua rămas bun de la părintele Teofil, pe care Securitatea venise să-l scoată din mânăstire, ca pe un criminal, cu o dubă cu gratii şi cu câini lup. Desemnat cu domiciliul obligatoriu în satul Corbi, a fost obligat să semneze o declaraţie prin care acceptă să fie executat dacă se va mai întoarce vreodată la mânăstire. Calvarul abia începea. Au urmat ani de interogatorii şi anchete, la care părintele Teofil a fost supus, pentru a fi umilit şi dus în pragul deznădejdii. "Banditule, de ce nu te însori?", era principala nemulţumire a anchetatorilor, care bănuiau că părintele, deşi coborâse în lumea mirenilor, nu renunţase la călugărie. Şi aşa şi era. Dar părintele Teofil, cu toată delicateţea lui sufletească, a rezistat torturilor psihice. Ba chiar, riscându-şi viaţa, urca, în unele nopţi, pe cărări ascunse, până la mânăstire, să se roage împreună cu părintele Vitimion. În satul Corbi, părintele Teofil trăia într-o sărăcie lucie, în cămăruţa unei case abandonate. Se hrănea cu rugăciuni şi cu nopţi de priveghi. De câteva ori, sătenii l-au dus acasă, după ce l-au găsit pe marginea drumului, răpus de epuizarea interogatoriilor. Dar când toţi credeau că puterile i se apropie de sfârşit, s-a întâmplat, din nou, o minune. Într-o dimineaţă de toamnă, când echipa Securităţii a venit să-l ia pe părintele Teofil la o altă serie de torturi, a găsit căsuţa în care stătea înconjurată de toţi ţăranii din satul Corbi. Un zid viu, neclintit, de oameni: "Cu ce a greşit părintele, ca să-l batjocoriţi? Ce v-a făcut? Lăsaţi-l în pace! E părintele nostru şi de aici nu ne mişcăm, puteţi să veniţi şi cu armata!". Ceea ce s-a şi întâmplat. Dar oamenii nu s-au speriat nici când au auzit de Canal, de închisoare sau de execuţie. O putere mai mare decât cea a terorii din faţa lor îi îndârjea şi le dădea curaj. În cele din urmă, autorităţile comuniste au cedat. Nimeni nu a fost anchetat după aceea, iar părintelui Teofil i s-a permis o viaţă cât de cât normală. Câţiva ani mai târziu, avea să primească şi dreptul de a se întoarce la mânăstire. Cele câteva decenii de comunism nu au avut cum să strice planurile lui Dumnezeu cu Mânăstirea Slănic, aşa cum nu o putuseră face nici secolele de uitare de dinainte. Părintele Teofil Bădoiu s-a stins din viaţă în 2010, la Mânăstirea Slănic, înconjurat de iubirea credincioşilor din toată ţara şi de cea a fraţilor călugări.
Minunile de astăzi
Aflat în faţa bisericii albe, strălucitoare, unul dintre părinţii călugări ai mânăstirii îmi spune: "Această biserică este făcută după anii '90, pe fundaţia celei de dinainte. Este a treia reînviere a bisericii, dacă vreţi. Sigur, unii oameni spun că astea sunt minuni... Vin şi ne mulţumesc nouă că au luat copiii examenele, că s-au vindecat de boli incurabile după ce s-au rugat aici. Noi nu putem să ne asumăm niciun merit şi mulţumirile nu sunt pentru noi, ci pentru Dumnezeu, că El îngăduie toate astea. Dacă se întâmplă astfel de lucruri în mânăstirea noastră, ne bucurăm, însă noi nu facem decât să ne rugăm. Mai presus este credinţa oamenilor şi Voia Lui Dumnezeu". Aceeaşi voie a lui Dumnezeu care a făcut ca Mânăstirea Slănic să crească, de la un călugăr sihatru, ce căra cărămizi cu spatele, prin pădure, la 45 de călugări vieţuitori. Astăzi mai sunt 21. Destui, cât să ţină zilnic rânduiala celor şapte laude, ca la Muntele Athos!
Şi tot ca o "întâmplare minunată", unul dintre călugării poposiţi la Slănic este înzestrat cu harul cel mare al picturii bisericeşti. Astăzi, părintele Ilie este unul dintre cei mai apreciaţi pictori de frescă bizantină din România şi chiar din lume. E de ajuns să intri în biserică şi să-i vezi icoanele pe pereţi, ca să înţelegi ce mare dar au primit, prin el, credincioşii şi Mânăstirea Slănic: icoane vii, de o frumuseţe desăvârşită, chipuri de sfinţi care te privesc direct în suflet, închipuiri sublime ale lui Iisus, în faţa cărora tremuri, cuprins de dragoste şi nădejde.
Am plecat de la Mânăstirea Slănic cu sufletul uşor şi cu inima încărcată de o bucurie inexplicabilă. Curtea din faţa bisericii era plină de oameni veniţi de prin toată ţara, care aşteptau să se spovedească şi să ia parte la rugăciunile rostite, necontenit, în biserică. Alţii, ajunşi poate întâmplător, ca şi mine, priveau uimiţi împrejurul lor, încercând să desluşească, în frumuseţea şi liniştea locului, noul înţeles al rânduielii vieţii pe care ţi-l dezleagă apropierea de Dumnezeu.