Este un eveniment ce ia amploare rapid. La ediţia de anul acesta a festivalului clujean se va dansa pe rupte cinci zile şi cinci nopţi, iar cap de afiş sunt: Florence + the Machine, 30 Seconds to Mars, Nils Frahm, Bring Me The Horizon şi Limp Bizkit (ca să-i enumerăm doar pe câţiva dintre artiştii invitaţi). Lista lor este lungă şi este completată şi de muzicieni de la noi: Loredana, Subcarpaţi, Alternosfera, CTC, Şuie Paparude, Moonlight Breakfast, Grimus etc. Pentru că spaţiul nostru nu poate cuprinde atâtea evenimente, ne vom limita la trupa britanică Florence + the Machine, care vine în premieră la noi.
Florence + the Machine a apărut la Londra, în 2007, fiind formată din două fete, Florence Welch şi Isabella Summers. Au lansat până azi patru discuri şi au câştigat peste 20 de premii, printre care două Brit Awards - "Favorita criticilor" (2009) şi "Albumul anului" (2010 - cu discul de debut "Lungs"); au obţinut şase nominalizări la Grammy. Anul trecut, în luna august, Florence + the Machine a lansat discul numărul patru, intitulat "High as Hope", disc ce s-a vândut în peste 40 de mii de exemplare, în prima săptămână de la lansare, şi care a intrat direct pe locul doi în topurile din Marea Britanie şi SUA. Critica muzicală a fost din nou vrăjită. A apreciat nu doar vocea lui Florence, ci şi versurile compuse de ea, chiar dacă sunt ceva mai "liniştite" decât cele din trecut. Un succes fulminant au avut şi cu melodia "Jenny of Oldstones", inclusă pe coloana sonoră a serialului de mare succes "Urzeala tronurilor" de la HBO.
Dar trupa nu este una integral feminină. Florence şi Isabella cântă încă de la începuturi alături de alţi doi artişti, Robert Ackroyd (chitară) şi Tom Monger (harpă), în timp ce o serie întreagă de alţi muzicieni li s-au alăturat şi au plecat în decursul anilor.
Florence Welch - Drumul de la haos la pacea interioară
Fără îndoială, marele succes de care se bucură "Florence + the Machine" i se datorează chiar solistei trupei, Florence Welch. Diafană, cu o voce tulburătoare, ea apare pe scenă în picioarele goale, cu părul despletit, şi se contopeşte cu muzica ei, pe care o trăieşte cu o pasiune ieşită din comun.
Florence Leontine Mary Welch s-a născut pe 28 august 1986, într-un cartier select din Londra. Tatăl ei era director de publicitate, iar mama, profesor universitar. Cea care a încurajat-o să cânte a fost bunica paternă, iar muzica a devenit refugiu, atunci când lumea ei perfectă s-a năruit. Nu avea nici 14 ani când părinţii au divorţat, iar bunica maternă, suferind de sindrom bipolar, s-a sinucis. Mama s-a recăsătorit imediat cu un medic imunolog, iar celor doi fraţi pe care îi avea Florence li s-au alăturat alţi trei. Toate, în nici doi ani. "Acasă era haos. Am început să beau şi să merg la petreceri nebune, unde am întâlnit tot felul de oameni bizari, dar şi oameni extraordinari, care mi-au stimulat imaginaţia. Am dansat goală în iarbă pe câmpurile din Cornwall... Singurul moment în care tata s-a îngrijorat în privinţa mea a fost atunci când m-a cerut de nevastă Pete Doherty (solistul englez a fost arestat de mai multe ori pentru abuz de droguri). Era prea mult, chiar şi pentru el. L-am liniştit, promiţându-i că nu o să accept cererea în căsătorie", se confesa Florence. Nu e de mirare că a ales să devină cântăreaţă, în loc să rămână acasă şi să-şi continue studiile universitare, spre marea dezamăgire a mamei, care i-a spus că această carieră este "o risipă de creier!". Reproşurile n-au convins-o însă pe Florence să renunţe.
"Am început să cânt şi să compun muzică la modul serios împreună cu prietena mea, Isa. Eu eram vocea, aşa că m-a poreclit robotul (Robot), iar Isa cânta la sintetizator şi era maşinăria (The Machine). Când ne întreba cineva cum se numeşte «trupa» noastră, le răspundeam cu - Florence Robot/Isa Machine. Apoi a venit ziua cea mare, când am obţinut primul nostru contract... Mai aveam o jumătate de oră şi urcam pe scenă si nu ştiam cum să ne prezentăm. «Florence Robot/Isa Machine» mi se părea acum prea lung, aşa că am încropit repede un nume nou, Florence and the Machine", povestea solista.
Succesul însă a copleşit-o! Petrecerile au devenit tot mai lungi şi a ajuns să bea chiar înainte de-a urca pe scenă, ca să-şi facă curaj. Din fericire pentru ea, s-a trezit destul de repede la realitate. "Când am realizat că pot cânta fără să beau, a fost ca o revelaţie... Mă alimentam din haos, dar am descoperit că pot să creez chiar mai mult atunci când sunt liniştită şi împăcată cu mine", spunea într-un interviu recent.
În această perioadă de luciditate, a creat noul ei disc"High as Hope" şi a scris şi o carte de poezie "Useless Magic: Lyrics and Poetry".
Mare parte din piesele de pe noul album vor răsuna şi pe scena de la "Electric Castle", dar nu vor lipsi din concert nici melodiile deja consacrate.
(Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Electric Castle va avea loc în perioada 17-21 iulie 2019, pe domeniul Castelului Banffy, din Cluj. Biletele au preţuri cuprinse între 599 lei - acces general şi 999 lei - acces la concerte şi camping.)