ELECTRIC CASTLE -Florence + The Machine, în premieră în România

Dana Ene
Peste 200 de mii de spectatori din țară și de peste hotare au participat anul trecut la Festivalul de la Bonțida.

Este un eveni­ment ce ia amploare rapid. La ediția de anul acesta a festivalului clujean se va dansa pe rupte cinci zile și cinci nopți, iar cap de afiș sunt: Florence + the Machine, 30 Seconds to Mars, Nils Frahm, Bring Me The Horizon și Limp Bizkit (ca să-i enumerăm doar pe câțiva dintre artiștii invitați). Lista lor este lungă și este completată și de muzicieni de la noi: Loredana, Subcarpați, Alternosfera, CTC, Șuie Pa­parude, Moonlight Breakfast, Grimus etc. Pentru că spațiul nostru nu poate cuprinde atâtea eveni­men­te, ne vom limita la trupa britanică Florence + the Machine, care vine în premieră la noi.
Florence + the Machine a apărut la Londra, în 2007, fiind formată din două fete, Florence Welch și Isabella Summers. Au lansat până azi patru discuri și au câștigat peste 20 de premii, printre care două Brit Awards - "Favorita criticilor" (2009) și "Albumul anului" (2010 - cu discul de debut "Lungs"); au obținut șase nominalizări la Grammy. Anul trecut, în luna august, Florence + the Ma­chine a lansat discul numărul patru, intitulat "High as Hope", disc ce s-a vândut în peste 40 de mii de exemplare, în prima săptămână de la lansare, și care a intrat direct pe locul doi în topurile din Ma­rea Britanie și SUA. Critica muzicală a fost din nou vrăjită. A apreciat nu doar vocea lui Florence, ci și versurile compuse de ea, chiar dacă sunt ceva mai "liniștite" decât cele din trecut. Un succes fulmi­nant au avut și cu melodia "Jenny of Oldstones", inclusă pe coloana sonoră a serialului de mare succes "Urzeala tronurilor" de la HBO.
Dar trupa nu este una integral feminină. Flo­rence și Isabella cântă încă de la începuturi alături de alți doi artiști, Robert Ackroyd (chitară) și Tom Monger (harpă), în timp ce o serie întreagă de alți muzicieni li s-au alăturat și au plecat în decursul anilor.

Florence Welch - Drumul de la haos la pacea interioară

Fără îndoială, marele succes de care se bucură "Florence + the Machine" i se datorează chiar solistei trupei, Florence Welch. Diafană, cu o voce tulburătoare, ea apare pe scenă în picioarele goale, cu părul despletit, și se contopește cu mu­zica ei, pe care o trăiește cu o pasiune ieșită din comun.
Florence Leontine Mary Welch s-a născut pe 28 august 1986, într-un cartier select din Londra. Tatăl ei era director de publicitate, iar mama, profesor universitar. Cea care a încurajat-o să cân­te a fost bunica paternă, iar muzica a devenit refu­giu, atunci când lumea ei perfectă s-a năruit. Nu avea nici 14 ani când pă­rinții au divorțat, iar bu­nica maternă, suferind de sindrom bipolar, s-a sinu­cis. Mama s-a recăsătorit imediat cu un medic imu­nolog, iar celor doi frați pe care îi avea Florence li s-au alăturat alți trei. Toa­te, în nici doi ani. "Acasă era haos. Am început să beau și să merg la pe­treceri nebune, unde am întâlnit tot felul de oameni bizari, dar și oameni extraordinari, care mi-au sti­mu­lat imaginația. Am dansat goală în iarbă pe câm­purile din Cornwall... Sin­gurul moment în care tata s-a îngrijorat în privința mea a fost atunci când m-a cerut de ne­vas­tă Pete Doherty (solistul en­glez a fost arestat de mai multe ori pentru abuz de droguri). Era prea mult, chiar și pentru el. L-am liniștit, promițându-i că nu o să accept cererea în căsătorie", se confesa Flo­rence. Nu e de mirare că a ales să devină cântăreață, în loc să rămână acasă și să-și continue studiile universitare, spre ma­rea dezamăgire a mamei, care i-a spus că această carieră este "o risipă de creier!". Reproșurile n-au convins-o însă pe Florence să renunțe.
"Am început să cânt și să compun muzică la modul serios împreună cu prietena mea, Isa. Eu eram vocea, așa că m-a poreclit robotul (Robot), iar Isa cânta la sintetizator și era mași­nă­ria (The Machine). Când ne întreba cineva cum se nu­mește «trupa» noastră, le răspundeam cu - Florence Robot/Isa Machine. Apoi a venit ziua cea mare, când am obținut primul nostru con­tract... Mai aveam o ju­mătate de oră și urcam pe scenă si nu știam cum să ne prezentăm. «Florence Ro­bot/Isa Machine» mi se pă­rea acum prea lung, așa că am încropit repede un nume nou, Florence and the Ma­chine", povestea solista.
Succesul însă a cople­șit-o! Petrecerile au devenit tot mai lungi și a ajuns să bea chiar înainte de-a urca pe scenă, ca să-și facă curaj. Din fericire pentru ea, s-a trezit destul de repede la realitate. "Când am rea­lizat că pot cânta fără să beau, a fost ca o revela­ție... Mă alimentam din haos, dar am descoperit că pot să creez chiar mai mult atunci când sunt liniș­tită și împăcată cu mine", spunea într-un interviu recent.
În această perioadă de luciditate, a creat noul ei disc"High as Hope" și a scris și o carte de poezie "Useless Magic: Lyrics and Poetry".
Mare parte din piesele de pe noul album vor răsuna și pe scena de la "Electric Castle", dar nu vor lipsi din concert nici melodiile deja consacrate.
(Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Electric Castle va avea loc în perioada 17-21 iulie 2019, pe domeniul Castelului Banffy, din Cluj. Biletele au prețuri cuprinse între 599 lei - acces general și 999 lei - acces la concerte și camping.)